MotoGP 2021 9ος γύρος – ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Κυρίαρχος ο Quartararo με τη Monster Yamaha στο Assen

Ο Fabio Quartararo άνοιξε ακόμη περισσότερη την απόσταση από τους υπόλοιπους διεκδικητές στο πρωτάθλημα αναβατών του MotoGP 2021 με μια κυρίαρχη εμφάνιση στον «Καθεδρικό Ναό» του Assen της Ολλανδίας.  Η αρχή της τέταρτης φετινής νίκης του Quartararo έγινε με την εκκίνηση όταν κατάφερε να προσπεράσει τον αναβάτη της pole position, και συν-αναβάτη του στην Monster Yamaha Maverick Vinales στην πρώτη στροφή. Φυσικά η δουλειά του δεν ήταν εύκολη καθώς δέχθηκε και ο ίδιος προσπέρασμα για την πρωτοπορία από τον Bagnaia.

Ο αναβάτης της Ducati δεν κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση, με τον επιθετικό Γάλλο να περνά και πάλι πρώτος 20 γύρους πριν από το τέλος του αγώνα και από τότε δεν κοίταξε πίσω. Το έργο του Bagnaia και η προσπάθεια του για βάθρο χάλασαν όταν έλαβε ποινή long-lap 13 γύρους πριν από το τέλος. Οι ποινή τον έριξε στην ένατη θέση. Την ίδια στιγμή ο Miller, γλίστρησε εκτός πίστας και δέχθηκε την μαύρη σημαία για μηχανικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Ο Vinales, που βρίσκεται στο επίκεντρο σχετικά με την πιθανή αποχώρηση του από την Yamaha για να μεταφερθεί στην Aprilia, ήταν δεύτερος και πάλευε με τον Joan Mir που τον ακολουθούσε.

Έχοντας τερματίσει τελευταίος στον προηγούμενο αγώνα στο Sachsenring, ο Vinales ήταν ο μοναδικός αναβάτης που επέλεξε το μαλακό μείγμα ελαστικού και κατάφερε με αυτά να κλείσει αρκετά την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Quartararo αλλά στο τέλος δεν ήταν αρκετό με τον Ισπανό να τερματίζει 2.757s πίσω από τον νικητή Quartararo Ωστόσο, ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο από την νίκη του στο Κατάρ. Ο Vinales ήταν εμφανέστατα ενοχλημένος στο τέλος του αγώνα που δεν κατάφερε να μετατρέψει την pole του σε μια νίκη. Πιο πίσω ο Mirαναγκάστηκε να κρατήσει πίσω του τον Zarco μέχρι και την γραμμή του τερματισμού. Πίσω τους τερμάτισε ο Oliveira ενώ έκτος εν τέλει ο Bagnaia ενώ έχοντας εκκινήσει 20ος, η χειρότερη θέση εκκίνησης στην καριέρα του ενώ ο Marc Marquez κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό στην έβδομη. Μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει όπως στην Γερμανία αλλά ήταν ευχαριστημένος με τους βαθμούς που πήρε. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι AleixEspargaro, Takaaki Nakagami και ο Pol Espargaro.

Οι αναβάτες που εγκατέλειψαν ήταν οι Lecuona, Miller, Martin και ο Valentino Rossi που έπεσε τελευταίος μετά από μια καταστροφική εκκίνηση ενώ μετά από έξοδο κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα του και έφυγε από τον αγώνα. Το MotoGP θα απολαύσει τώρα το καλοκαιρινό του διάλειμμα και θα επιστρέψει στις 6-8 Αυγούστου για τον πρώτο από δυο αγώνες στο Red Bull Ring της Αυστρίας.

Κατάταξη MotoGP Ολλανδίας
1 Fabio Quartararo     Monster Yamaha        40m 35.031s
2 Maverick Viñales     Monster Yamaha        +2.757s
3 Joan Mir                   Suzuki Ecstar              +5.760s
4 Johann Zarco           Pramac Ducati            +6.130s
5 Miguel Oliveira         Red Bull KTM             +8.402s
6 Francesco Bagnaia Ducati Team               +10.035s
7 Marc Marquez          Repsol Honda             +10.110s
8 Aleix Espargaro       Aprilia Gresini             +10.346s
9 Takaaki Nakagami   LCR Honda                 +12.225s
10 Pol Espargaro        Repsol Honda             +18.565s