MotoGP 2021 4ος γύρος – ΙΣΠΑΝΙΑ: Νίκη για τον Miller μετά από πέντε χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από το βρόχινο ολλανδικό GP του 2016, ο Jack Miller βρέθηκε και πάλι στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου μετά από ένα κακό ξεκίνημα με την εργοστασιακή Ducati. Η επιτυχία για τον Αυστραλό και την ομάδα του ολοκληρώθηκε όταν ο Quartararo αποχώρησε με πόνους στο χέρι, χαρίζοντας στην Ducati σε ένα εξαιρετικό 1-2 στην Jerez.

Αρχικά ο Miller εκμεταλλεύτηκε την δύναμη της Ducati για να περάσει τον Quartararo στην εκκίνηση, ενώ ο Γάλλος έπεσε μέχρι και την τέταρτη θέση πίσω από τους Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia. Ο Quartararoπροσπέρασε σχετικά γρήγορα τον Bagnaia και στην συνέχεια τον Morbidelli στην ίδια στροφή ένα γύρο αργότερα.  Ο ρυθμός του αναβάτη της εργοστασιακής Yamaha ήταν καταιγιστικώς, καθώς στην συνέχεια άρπαξε την πρωτοπορία από τα χέρια του Miller και ξεκίνησε να ανοίγει απόσταση έχοντας καθαρή πίστα μπροστά του.

Μέχρι τον δέκατο γύρο, ο Quartararo είχε ανοίξει διαφορά 1.5 δευτερολέπτων, και φαινόταν να πήγαινε για την τρίτη συνεχόμενη νίκη του μέσα στο 2021, μιας και ο Miller δεν έδειχνε να είχε τον ρυθμό να πλησιάσει. Παρόλα αυτά, στον γύρο 14 ο Quartararo ξεκίνησε να χάνει έδαφος, με τον Miller να τον φτάνει και να τον περνάει, χωρίς να γνωρίζει κανείς αρχικά γιατί έχασε τόσο ρυθμό ο Γάλλος. Δυο γύρους αργότερα ήταν σειρά και του Bagnaia να πιέσει και να προσπεράσει τον Quartararo.

Οι θέσεις χάνονταν γρήγορα και απότομα για τον Quartararo, με τον Morbidelli να ανεβαίνει στην τρίτη θέση του βάθρου, ενώ τέταρτος τερμάτισε τον αγώνα ο Takaaki Nakagami. Την δεκάδα συμπλήρωσαν ο πρωταθλητής JoanMir και οι Aleix Espargaro, Maverick Vinales, Johann Zarco, ένατος τερμάτισε ο Marc Marquez και δέκατος ο PolEspargaro.  Μετά από το τέλος του αγώνα ήταν ξεκάθαρο πως το πρόβλημα του Quartararo ήταν το γνωστό arm-pump που παθαίνουν συχνά οι αναβάτες.

Το ένα-δυο της Ducati, και το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Quartararo, άλλαξαν την εικόνα της κατάταξης του πρωταθλήματος με τον Bagnaia να περνάει στην πρωτοπορία (66) με μόλις 2 βαθμούς διαφορά από τον Quartararo(64). Τρίτος στο πρωτάθλημα είναι ο Vinales και τέταρτος είναι ο περσινός πρωταθλητής, Joan Mir. Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών παραμένει στην πρωτοπορία η Yamaha μετά από τρεις νίκες (91) ωστόσο η Ducatiέκλεισε την απόσταση στην δεύτερη θέση στους 6 βαθμούς (85). Ο επόμενος σταθμός του πρωταθλήματος του MotoGP είναι η Γαλλία και το Le Mans.

Τελική κατάταξη 4ου αγώνα
1 Jack Miller                            Ducati
2 Francesco Bagnaia             Ducati              +1.912
3 Franco Morbidelli                 Yamaha          +2.516
4 Takaaki Nakagami               Honda             +3.206
5 Joan Mir                               Suzuki             +4.256
6 Aleix Espargaro                   Aprilia              +5.164
7 Maverick Viñales                 Yamaha          +5.651
8 Johann Zarco                       Ducati              +7.161
9 Marc Marquez                      Honda             +10.494
10 Pol Espargaro                    Honda             +11.776