MotoGP 2020 10ος γύρος – ΓΑΛΛΙΑ (Le Mans): Νίκη για την Ducati με τον Petrucci

Μια έντονη βροχόπτωση λίγο πριν την έναρξη του αγώνα καθυστέρησε τις διαδικασίες στο Le Mans, με τους διοργανωτές να δίνουν εκκίνηση στους αναβάτες σε βρόχινο αγώνα αργότερα. Κάτι που έγινε πρώτα φορά από το GPτης Βαλένθια του 2018.

Ο Cal Crutchlow της LCR κράτησε για λίγο το προβάδισμα μέχρι τον λόφο προς το Dunlop chicane, αλλά ο Jack Millerτον προσπέρασε στην τρίτη στροφή για να περάσει αυτός πρώτος. Πιο πίσω ένα ατύχημα του Valentino Rossiανάγκασε τον άλλο αναβάτη της Yamaha, Maverick Vinales, τον Mir της Suzuki και τον Aleix Espargaro της Aprilia να τον αποφύγουν, ρίχνοντας τους εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Μέσα στο χάος, οι αναβάτες της εργοστασιακής Ducati, Andrea Dovizioso και Danilo Petrucci, τοποθετήθηκαν πίσω από τον Miller, με τον poleman Quartararo τέταρτο. Ο Petrucci βρήκε τον τρόπο για να προσπεράσει τον Miller στο Blue Esses προς το τέλος του πρώτου γύρου, με τον Dovizioso να τον ακολουθεί γρήγορα.

Το κορυφαίο τρίο της Ducati δημιούργησε γρήγορα απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους, με τον Alex Rins να ήταν μπροστά από την «αγέλη» που κυνηγούσε τους πρώτους έχοντας εκκινήσει 16ος. Στη συνέχεια, ο Rins ξεκίνησε να ασκεί πίεση, φτάνοντας σε απόσταση ενός δευτερολέπτου από τον Miller, τον οποίο προσπέρασε στον γύρο 15, αν και έχασε την θέση λίγα λεπτά αργότερα. Στον γύρο 18, ο Dovi έκανε μια επιτυχημένη κίνηση πάνω στον Petrucci, ωστόσο η μάχη τους συνεχίστηκε και μετά από μικρή επαφή. Εκεί όπου ο Dovi είδε τον Rins να τον προσπερνάει και να πατάει στην δεύτερη θέση. Εκεί όμως δεν έμεινε καθώς ο καταπληκτικός του αγώνας έφτασε σε ένα άδοξο τέλος μετά από ατύχημα στον επόμενο γύρο, ενώ πριν εγκατέλειψε και ο Miller.

Αυτό έδωσε στον Petrucci μια διαφορά 2,7 δευτερολέπτων έναντι του Dovizioso, ο οποίος όμως έκλεισε γρήγορα την διαφορά αλλά άρχισε να υποφέρει από έλλειψη πίσω πρόσφυσης και ήταν ανίσχυρος για να εμποδίσει τον Marquezνα του πάρει τη θέση. Το προβάδισμα του Petrucci παρέμεινε άθικτο στον τελευταίο γύρο και ο αναβάτης της Ducatiκατάφερε να πετύχει τη δεύτερη νίκη του στο MotoGP, καθιστώντας τον ως τον έβδομο διαφορετικό νικητή αυτή τη σεζόν. Ο rookie Marquez έδωσε στη Honda το πρώτο της βάθρο στο 2020 τερματίζοντας δεύτερος έχοντας ξεκινήσει από την 18η, ενώ ο Pol Espargaro ολοκλήρωσε το βάθρο για την KTM μετά που προσπέρασε τον Dovizioso, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος. Ο Johann Zarco ήταν πέμπτος, με τους Oliveira, Nakagami, Bradl, Quartararo και Vinales, να κλείνουν την βαθμολογούμενη δεκάδα.

Η επόμενη συνάντηση του θεσμού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Aragon της Ισπανίας, όπου θα μείνουν εκεί και για ακόμα έναν αγώνα στη συνέχεια.

Πρωτάθλημα αναβατών MotoGP
1 Fabio Quartararo     Yamaha           115
2 Joan Mir                   Suzuki             105
3 Andrea Dovizioso    Ducati              97
4 Maverick Viñales      Yamaha           96
5 Takaaki Nakagami   Honda             81
6 Franco Morbidelli      Yamaha           77
7 Jack Miller                Ducati              75

8 Pol Espargaró          KTM                73
9 Miguel Oliveira         KTM                69
10 Danilo Petrucci      Ducati              64