MotoGP 2019, 8ος γύρος – ASSEN, ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Εκπληκτική νίκη του Maverick Vinales στην πίστα του Assen

Επιστροφή στις νίκες για τη Yamaha στην Ολλανδική πίστα. Αυτή τη φορά όχι με τον Valentino Rossi αλλά με τον Maverick Vinales ύστερα από ένα συναρπαστικό αγώνα.
Με τις θερμοκρασίες στην πίστα ελαφρώς χαμηλότερες (44°C στην άσφαλτο) από τις αρχικές προβλέψεις, ο αγώνας των 26 γύρων του Ολλανδικού GP στο TT Circuit Assen αποδείχτηκε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Μετά από μια συναρπαστική διαδικασία προκριματικών, ο εκρηκτικός και υποσχόμενος «El Diablo», Fabio Quartararo, κατάφερε να τοποθετήσει για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο την Petronas Yamaha του στην pole position (τρίτη συνολική στην σεζόν) στο Assen της Ολλανδίας.


Στην εκκίνηση του ο αγώνας φάνηκε να πηγαίνει με το μέρος της Suzuki, με τον Alex Rins να αρπάζει αμέσως την πρωτοπορία του αγώνα. Ωστόσο η χαρά τους δεν κράτησε για πολύ ώρα, καθώς ο Ισπανός πίεσε περισσότερο από ότι έπρεπε και μετά από ένα low-side εγκατέλειψε από τον αγώνα αφήνοντας την μάχη της πρωτοπορίας να πάρει φωτιά ανάμεσα σε Fabio Quartararo, Maverick Viñales και τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, Marc Marquez. Στον 11ο γύρο ο Marquez πέρασε μπροστά, όμως οι Viñales και Quartararo αντεπιτέθηκαν γρήγορα και τότε ξέσπασε μία συναρπαστική μάχη ανάμεσα στους τρεις αναβάτες.


Η τρεις τους αντάλλαξαν θέσεις αρκετές φορές μέσα από τις συνεχόμενες στροφές του Assen, όπου στο τέλος επικράτησε η Yamaha του Vinales. Αυτή ήταν και η πρώτη φετινή νίκη του αναβάτη της Monster Energy μετά τον περσινό αγώνα του Philip Island. «Το Assen είναι μια από της αγαπημένες μου πίστες στο ημερολόγιο. Δεν έχω λόγια. Όλο το πάθος που λαμβάνω από τον κόσμο στις εξέδρες με βοήθησε, κάθε στροφή, για να δώσω το κάτι περισσότερο. Συγχαρητήρια στην ομάδα, ήταν όλοι εκπληκτικοί». Αντίθετα, η απειρία του Quartararo τον έφερε στην τρίτη θέση κερδίζοντας όμως τις εντυπώσεις. Με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Marquez στον «Καθεδρικό» (The Cathedral όπως λέγεται η πίστα) μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τη διαφορά του από τον δεύτερο στην παγκόσμια κατάταξη.
Με τους 20 πολύτιμους βαθμούς της 2ης θέσης, ο Marquez έφυγε από το Assen με 160 βαθμούς συνολικά στην παγκόσμια κατάταξη, 44 περισσότερους από τον δεύτερο Dovizioso. Πρώτη παραμένει και η Honda στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με 22 βαθμούς διαφορά από την Ducati.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5-7 Ιουλίου με το Γερμανικό GP.

Αποτελέσματα
1 Marc Márquez Honda 160
2 Αndrea Dovizioso Ducati 116
3 Danilo Petrucci Ducati 108
4 Álex Rins Suzuk 101
5 Valentino Rossi Yamaha 72
6 Fabio Quartararo Yamaha 67
7 Maverick Viñales Yamaha 65
8 Jack Miller Ducat 60
9 Pol Espargaró KTM 52
10 Cal Crutchlow Honda 51