MotoGP 2019 4ος γύρος – ΙΣΠΑΝΙΑ: Νίκη και κορυφή για τον Marquez στον αγώνα της πατρίδας του

Στον αγώνα της πατρίδας του έμελε ο Marc Marquez να γίνει ο πρώτος αναβάτης του φετινού πρωταθλήματος MotoGP, που πετυχαίνει δυο νίκες σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές χρονιές του θεσμού, την στιγμή που ο Alex Rins πάτησε βάθρο έναν αγώνα μετά την πρώτη του νίκη, ξεκινώντας μάλιστα από την τέταρτη σειρά της εκκίνησης και να κρατήσει μακριά του τον Maverick Viñales και Dovizioso. Την ίδια στιγμή, οι ισπανοί χάρηκαν και την επιστροφή του Jorge Lorenzo στις βαθμολογούμενες θέσεις.


Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, σε μια τέλεια μέρα για αγώνα ταχύτητας, με την νέα άσφαλτο της Jerez ωστόσο να καθιστά δύσκολο το έργο αρκετών αναβατών στο γκραν πρι της Ισπανίας. Αφήνοντας πίσω του μία πτώση στην πρωινή προθέρμανση, ο Marc Marquez επιτέθηκε στην εκκίνηση και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα στις πρώτες κιόλας στροφές. Στον 8ο γύρο ο Marquez άρχισε να ανοίγει τη διαφορά του σε κάθε στροφή και να απομακρύνεται μπροστά με σταθερό ρυθμό. Έχοντας κυριαρχήσει στον αγώνα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2018 διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού 1,654 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο πανηγυρίζοντας τη νίκη του στο 300ό MotoGP της ιστορίας.

Χάρη στην 46η νίκη του στη μεγάλη κατηγορία και 72η συνολικά, ο Marquez αναρριχήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 70 βαθμούς, ένα βαθμό περισσότερο από τον δεύτερο Rins. Πέραν των 25 βαθμών που εξασφάλισε με τη νίκη του, ο Marquez κατέρριψε και το ρεκόρ γύρου στη Jerez πετυχαίνοντας τον ταχύτερο γύρο του αγώνα με 1’38.051 στον 15ο γύρο. Ο Ισπανός είναι πλέον ο τρίτος πιο επιτυχημένος αναβάτης της Honda στη μεγάλη κατηγορία, ξεπερνώντας τον Jim Redman που έχει 45 νίκες, ενώ ξεπέρασε και τον Lawson για να γίνει ο έκτος οδηγός στην ιστορία με τους περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο – 80 συνολικά – στην κορυφαία κατηγορία.


Ο Marc Marquez δήλωσε: «Ο αγώνας αυτός με πίεσε περισσότερο ψυχολογικά παρά την φυσική μου κατάσταση. Ερχόμενος από το Τέξας, είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την αποφυγή οποιουδήποτε λάθους και ευτυχώς ο αγώνας κύλησε περισσότερο όπως αυτόν της Αργεντινής παρά αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνωρίζαμε ότι είχαμε τον ρυθμό και την μοτοσυκλέτα, και ευχαριστών την Repsol Honda για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν αυτές τις δυο εβδομάδες».

Ο Rins – που ξεκίνησε από την ένατη θέση – δήλωσε για το αποτέλεσμα αυτό: «Κάναμε ένα εξαιρετικό αγώνα, ξεκινώντας από την τέταρτη σειρά» δήλωσε ο Rins. «Πριν από την εκκίνηση γνωρίζαμε μαζί με την ομάδα ότι ο ρυθμός μας ήταν ο ίδιος με αυτόν του Marc. Ήμουν αρκετά άνετος αλλά έπρεπε να δοκιμάσω να προσπεράσω γρήγορα, χάνοντας μπόλικο χρόνο πίσω από τον Dovizioso. Οι μοτοσυκλέτες της Ducati είναι δυνατές στα φρένα και στην επιτάχυνση αλλά καταφέραμε να προσπεράσουμε και να κρατηθούμε μπροστά. Περιμέναμε να εκμεταλλευτούμε κάποιο λάθος του Marquez, το οποίο δεν ήρθε, οπόταν η δεύτερη θέση είναι εξαιρετική για μας».


Ο επόμενος αγώνας του MotoGP θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στην θρυλική πίστα του Le Mans στην Γαλλία.

Τελική κατάταξη
1 Marc Marquez Honda 41’08.685
2 Alex Rins Suzuki +1.654
3 Maverick Viñales Yamaha +2.443
4 Andrea Dovizioso Ducati +2.804
5 Danilo Petrucci Ducati +4.748
6 Valentino Rossi Yamaha +7.547
7 Franco Morbidelli Yamaha +8.228
8 Cal Crutchlow Honda +10.052
9 Takaaki Nagakami Honda +10.274
10 Stefan Bradl Honda +13.402

Βαθμολογία αναβατών
1 Marc Marquez Honda 70
2 Alex Rins Suzuki 69
3 Andrea Dovizioso Ducati 67
4 Valentino Rossi Yamaha 61
5 Danilo Petrucci Ducati 41
6 Maveric Vinales Yamaha 30
7 Takaaki Nakagami Honda 29
8 Jack Miller Ducati 29
9 Cal Crithlow Honda 27
10 Franco Morbidelli Yamaha 25