Moto gp Assen: Forza Vale

Ένας εκπληκτικός Valentino Rossi κατάφερε να κερδίσει το Ολλανδικό grand prix βάζοντας φωτιά στη βαθμολογία. Τη δεύτερη θέση στο βάθρο πήρε ο εξαιρετικός Danilo Petrucci και την τρίτη ο Marc Marquez.

Όπως κάθε χρόνο οι κερκίδες ήταν κατάμεστες στον «καθεδρικό» του MotoGP με πάνω από 105,000 θεατές να βρίσκονται στο συννεφιασμένο και έτοιμο για βροχή καιρό στο Assen. Οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές με την θερμοκρασία στον αέρα να είναι στους 18 βαθμούς, ενώ αυτή στο οδόστρωμα της πίστας στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην εκκίνηση ο Zarco έφυγε μέτρια από την pole position, αλλά κατάφερε στο φρενάρισμα της πρώτης στροφής να παραμείνει μπροστά από τον Marc Marquez και τον Valentino Rossi που έστριψε τρίτος. Petrucci, Redding και Bautista κρατήθηκαν κοντά στους πρωτοπόρους, ενώ εκπληκτικά ξεκίνησε ο Andrea Iannone που ανέβηκε στην ένατη θέση ενώ είχε ξεκινήσει 16ος!

Ο Zarco ένιωθε την πίεση του Marquez, την στιγμή που πιο πίσω ο Bautista έπαιρνε με εξαιρετικό προσπέρασμα την πέμπτη θέση από τον Redding. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Vinales ήταν 10ος, ο Pedrosa 13ος και ο Lorenzo 17ος.

Η μάχη για την πρώτη θέση ήταν φρενήρης μα τις εντυπώσεις έκλεβε ο Andrea Iannone που πέρασε μέσα σε λίγες στροφές τους Crutchlow, Bautista και Dovizioso κι ανέβηκε έκτος, δείχνοντας ότι η Suzuki είναι αρκετά βελτιωμένη στα χέρια του.

Μπροστά Zarco, Marquez, Rossi και Petrucci ήταν σε διαφορετικό αγώνα από τους υπόλοιπους, αλλά και οι 4 διατηρούσαν τις θέσεις τους, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν. Στον 9ο γύρο είδαμε και τις πρώτες πτώσεις με τον Sam Lowes να πέφτει στην στροφή 8 και λίγο αργότερα να τον ακολουθεί και ο Jonas Folger, για πρώτη φορά φέτος.

Στον επόμενο γύρο ο Rossi έκανε την κίνηση του και πέρασε τον Marquez στην στροφή 4. Πριν καν συμπληρωθεί ένας γύρος ο Ιταλός πέρασε και τον Zarco με τις 2 μοτοσυκλέτες να ακουμπούν και τον Marquez να εκμεταλλεύεται την σύγχυση για να περάσει δεύτερος.

Ο Vinales έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα μέχρι τον 12ο γύρο, όταν έκανε λάθος κι έπεσε, χάνοντας πολύ σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου. Μάλιστα ο Ισπανός ήταν πάρα πολύ τυχερός, καθώς ο Dovizioso πέρασε μόλις λίγα εκατοστά μακριά από τον ίδιο, γλυτώνοντας ένα πάρα πολύ άσχημο ατύχημα.

Ο Zarco ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού κι έχασε και την τρίτη θέση από τον Petrucci, ο οποίος απέδειξε ότι είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του καθώς άρχισε να πιέζει ασφυκτικά και τον Marquez για τη δεύτερη θέση. Μετά από μια εκπληκτική μάχη, στην οποία ο Petrucci ήταν απίστευτα επιθετικός, κατάφερε να περάσει δεύτερος. Την ίδια στιγμή ο Rossi άνοιγε συνεχώς τη διαφορά του κι έδειχνε να είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη.

Όμως τότε ξεκίνησε η βροχή. Ο Petrucci έκλεισε άμεσα τη διαφορά και προσπαθούσε να περάσει τον Rossi, αλλά ο Ιταλός μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά του. Αυτός που έκανε αμέσως τη διαφορά ήταν ο Andrea Dovizioso που μέσα σε 2 γύρους όχι μόνο μείωσε τη διαφορά από την πρώτη τετράδα, αλλά κατάφερε να ανεβεί δεύτερος, περνώντας διαδοχικά τους Zarco, Marquez και Petrucci και πια απειλούσε τον Rossi για την τρίτη συνεχόμενη νίκη του.

Ο Petrucci δεν τα παρατούσε όμως. Αφού εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Dovizioso πέρασε τον Ιταλό της Ducati, ο οποίος έπεσε τέταρτος, ο αναβάτης της Pramac πήγε για τη νίκη καθώς άρχισε να πιέζει και για έναν γύρο πέρασε στην πρωτοπορία. Η μάχη ήταν αδιανόητη, ο Rossi ξαναπέρασε με 3 γύρους να απομένουν κι όλα έδειχναν ότι πηγαίναμε για ένα σπουδαίο φινάλε.

Πιο πίσω Dovizioso και Marquez είχαν πέσει πιο πίσω από τους πρώτους 2 και πλέον απειλούνταν από τον Cal Crutchlow, και τελικά μετά από μια ακόμη τρομερή μάχη κατάφερε να περάσει και τους 2 και πήρε την τρίτη θέση.

Ο Petrucci πίεζε μέχρι το τέλος, έφτασε στην ουρά της Yamaha, αλλά ήταν πια πολύ αργά. O Valentino Rossi πήρε μια σπουδαία, απίστευτη νίκη στο Assen, 20 χρόνια μετά την πρώτη του νίκη, και μπήκε για τα καλά στην μάχη του τίτλου.

Τρίτος ήρθε ο Marc Marquez που κατάφερε να περάσει και πάλι τον Crutchlow ακριβώς πάνω στην γραμμή του τερματισμού. Πέμπτος ήταν ο Dovizioso που ανέβηκε στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος, στην οποία πια 4 οδηγοί(Dovi, Vinales, Rossi, Marquez) απέχουν συνολικά 11 βαθμούς.

Miller, Abraham, Baz, Iannone και Aleix Espargaro εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες και τις λάθος επιλογές των Zarco, Lorenzo και μπήκαν στην πρώτη δεκάδα, στον πιο τρελό και όμορφο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος.

Επόμενος κρίσιμος αγώνας του πρωταθλήματος στις 2 Ιουλίου από το Sachsenring για το Γερμανικό Grand Prix.