MERC Rally Jordan 2023: Preview

Ο τρίτος γύρος του μεσανατολικού πρωταθλήματος (MERC) προσέλκυσε 25 πληρώματα από επτά χώρες, με 19 ομάδες να έχουν επίσης δηλώσει συμμετοχή στον δεύτερο γύρο του τοπικού πρωταθλήματος. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την αναγνώριση των ειδικών χθες.

Οι διοργανωτές έχουν ακολουθήσει παρόμοια διαδρομή με το 2022, με τον αλυτάρχη του αγώνα George Khoury να επιβεβαιώνει μικρές αλλαγές στο μεσαίο τμήμα της απαιτητικής ειδικής διαδρομής των 40,79 χιλιομέτρων Jordan River και την καθυστερημένη προσθήκη μιας σύντομης ειδικής διαδρομής 3,48 χιλιομέτρων στη Νεκρά Θάλασσα το απόγευμα της Παρασκευής. Η αναθεωρημένη διαδρομή περιλαμβάνει 208,04 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με την συνολική διαδρομή να είναι 589,85 χιλιομέτρων.

Ο Καταρινός Nasser Saleh Al Attiyah έχει μονοπωλήσει τις νίκες στον αγώνα τα τελευταία χρόνια με συνοδηγό τον Mathieu Baumel από την Ανδόρα. Το δίδυμο έχει κερδίσει τα τελευταία επτά διαδοχικά ράλι Ιορδανίας (το 2020 ακυρώθηκε) από το 2015 – τρείς φορές με Ford Fiestas, μια με Škoda Fabia R5 και τις τρείς τελευταίες με το Volkswagen Polo GTI R5. Ο Al Attiyah έχει ένα ρεκόρ 15 νικών στο Hashemite Kingdom και 83 στο MERC από το 2003, ενώ ο Baumel έχει 31 νίκες. Όπως είναι λογικό, ξεκινούν ως το μεγάλο φαβορί για να κερδίσουν και αυτό τον αγώνα.

Απέναντι στο Καταρινό πρωταθλητή στις 13 χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές στις περιοχές της Νεκράς Θάλασσας και της κοιλάδας Ιορδάνη θα βρεθεί ο Abdullah Al Rawahi με Škoda Fabia R5. Ο οδηγός από το Ομάν έκανε το τέλειο ξεκίνημα στο μεσανατολικό πρωτάθλημα με νίκη στην πατρίδα του τον Ιανουάριο, αλλά η εγκατάλειψη από τον δεύτερο γύρο στο Κατάρ τον οδήγησε στη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. Στην θέση του συνοδηγού θα έχει τον Ιορδανό Ata Al Hmoud.

Ο Meshari Al Thefiri ισοβαθμεί στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με τον Al Rawahi μετά από τον τερματισμό του στο βάθρο στο Ομάν και τους πολύτιμους βαθμούς που μάζεψε στο Κατάρ. Ο Κουβετιανός έχει επίσης πλεονέκτημα 15 βαθμών στην κατηγορία FIA MERC2 μετά από συνεχόμενες νίκες στους δύο πρώτους αγώνες. Ο συνοδηγός του Nasser Al Kuwari ισοβαθμεί στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος συνοδηγών  με τον Giovanni Bernacchini.

Εξαιρετικές είναι οι παρουσίες στην κατηγορία MERC2 στον αγώνα της Ιορδανίας με 16 συμμετέχοντες και σκληρό ανταγωνισμό για τον Al Thefiri. Η ισχυρότερη πρόκληση είναι πιθανό να προέλθει από τον 15 φορές νικητή του Ράλι Λιβάνου Roger Feghali και τον συνοδηγό του Joseph Matar, με το Motortune Mitsubishi Lancer Evo X.

Ο γιος του Roger,Alex, διαγωνίστηκε στον αγώνα το 2022 και τερμάτισε δεύτερος γενικής, αλλά ο πατέρας του ανέλαβε τα ηνία αυτήν την φορά. Οι μάχες του με τον Al Attiyah στην άσφαλτο του Λίβανου ήταν κάποιες από τις πλέων εντυπωσιακές στο MERC τα τελευταία χρόνια με το δίδυμο να παίρνει δύο νίκες ο καθένας στους τέσσερις τελευταίους αγώνες.

Ο Yousef Al Dhafeeri από το Κουβέιτ και ο Shadi Shaban από την Ιορδανία είναι αυτή τη στιγμή οι πλησιέστεροι διώκτες του Al Thefiri στο Πρωτάθλημα MERC2. Έντονο ανταγωνισμό θα έχουμε και από τους ντόπιους οδηγούς Shaker Jweihan, Issa Abu Jamous, Ameer Nassif, Shadi Shaban, Sheikh Bader Al Fayez, Fadi Darshan, Sami Fleifel, Ihab Al Shorafa και τον ταλαντούχο νεαρό Mustafa Al Atari.

Οι Jweihan και Al Dhafeeri τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος στο Ομάν και το Κουβέιτ ακολούθησε αυτό το αποτέλεσμα της δεύτερης θέση στο Qatar. Ο Al Shorafa ολοκλήρωσε τις θέσεις του βάθρου στο Losail και κατέχει την πέμπτη θέση στην κατάταξη του MERC.

Συμμετοχή στην κατηγορία MERC2 έδωσαν επίσης ο Παλαιστίνιος  Hamada Odeh, ο Λιβάνιος Ahmad Khaled, ο Κουβετιανός Salem Al Dhafeeri και ο Zakariya Al Aamri από το Ομάν. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν δηλώσει μόνο για το τοπικό Πρωτάθλημα Ράλι Ιορδανίας.

Οι Feisal Al Ghammaz (Mitsubishi), Nancy Al Majali (Mitsubishi), Ibrahim Al Ali (Subaru), Asem Aref (Subaru), HashemKalbouneh (Black Iris), Ghaith Qubti (Range Rover) και ZiadMiqdad (Renault) θα ξεκινήσουν πίσω από τους συμμετέχοντες στο MERC.