MERC Manateq Qatar International Rally 2019: Άνετο προβάδισμα ο Al-Attiyah

Ο Nasser Saleh Al-Attiyah έκανε εξαιρετική αρχή με το νέο αγωνιστικό Volkswagen Polo GTI R5 και δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανοίξει το προβάδισμα στο Manatq Qatar International Rally σε 1λεπτό και 24.5 δευτερόλεπτα με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας.


Ο 13 φορές νικητής του αγώνα και ο Γάλλος συνοδηγός του Matthieu Baumel κέρδισαν και τις τέσσερις ειδικές διαδρομές της μέρας που διεξήχθησαν στο βόρειο μέρος του Qatar αποδεικνύοντας τις πραγματικές δυνατότητες του νέου εργοστασιακού αγωνιστικού που προετοιμάστηκε από την Autotek Motorsport.


Ο Al-Attiyah με χαλαρή διάθεση είπε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αυτοκίνητο, όλα λειτουργούν καλά. Είναι παρόμοιο με το Ford και το Škoda. Το R5 είναι R5, είχα ένα καλό συναίσθημα από την αρχή. Δεν υπήρχε νερό στις ειδικές διαδρομές σήμερα το πρωί, αλλά υπήρχε αρκετός άνεμος και σκόνη. Κάναμε καλή δουλειά. Οι σημερινές ειδικές ήταν κάπως σκληρές. Για το R5, ήταν εντάξει, αλλά για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας N είναι πολύ πιο δύσκολες και με πολλά προβλήματα, αυτό είναι το Ράλι του Κατάρ. Αύριο οι ειδικές είναι πολύ καλύτερες. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε έναν καλό ρυθμό και να διαχειριστούμε το προβάδισμα μας.”


Ο Abdulaziz Al-Kuwari επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από τριετή απουσία και πολύ γρήγορα βρήκε τον ρυθμό του μετά από το προσεκτικό ξεκίνημα. Ο πρώην νικητής του αγώνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ένα Škoda Fabia R5 και συνοδηγός του είναι ο Βρετανός Marshall Clarke.

«Καλή μέρα, αλλά πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Al-Kuwari. “Είχαμε δύο σκασμένα ελαστικά και έπρεπε να τα αλλάξουμε. Σε γενικές γραμμές, τα πήγαμε καλά και το απολαμβάνω πολύ. Προσπαθήσαμε να είμαστε γρήγοροι. Τα πήγαμε καλά και στα δύο μας περάσματα από το Al-Gharijah. Δεν περίμενα ότι η ταχύτητα θα ήταν έτσι. Είμαστε ασφαλείς στη δεύτερη θέση. Δεν υπάρχει τρόπος να πιάσω τον Nasser, αλλά υπάρχει μια καλή διαφορά απο τους πιο πίσω. Πρέπει να κρατήσουμε το αυτοκίνητο στο δρόμο. Το Škoda δεν είναι το σωστό αυτοκίνητο για αγώνες στην έρημο. Ίσως είναι καλύτερα στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Στην έρημο, με υψηλές ταχύτητες και άλματα, τρεις φορές έβλεπα το έδαφος μπροστά και σχεδόν ανατράπηκα… ”


Ο πρωταθλητής Μέσης Ανατολής του 1993, Sheikh Hamed bin Eid Al-Thani, πήρε την πρώτη του γεύση από το R5 Fiesta, κλείνοντας την μέρα στην τρίτη θέση γενικής, ενώ ο Meshari Al-Thefiri από το Κουβέιτ ήταν τέταρτος γενικής και πρώτος στην κατηγορία MERC 2. Χαρακτηριστικό είναι ότι πίσω του είναι δύο αυτοκίνητα κατηγορίας R5.


Ο Al-Thefiri, ο οποίος ήταν δύο φόρες πρωταθλητής της κατηγορίας N και MERC 2, δήλωσε: “Ήταν μια καλή μέρα. Οδηγούμε γρήγορα, αλλά πήρα την ασφαλή γραμμή στις ειδικές. Βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο MERC 2. Προσπαθούμε να πιέσουμε για την γενική κατάταξη. Θέλω να είμαι μέσα στους πρώτους τρεις. Οι νέες ειδικές διαδρομές είναι πολύ καλές αλλά σκληρές. Δεν έχουμε αρκετά ελαστικά. Δεν έχουμε ενδιάμεσο σέρβις και έχουμε μόνο τέσσερα ελαστικά και δύο ρεζέρβες. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στην απόδοση μεταξύ του αγωνιστικού μου και των R5, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί αύριο.”


Ο Khalid Al-Suwaidi και ο Nasser Khalifa Al-Attiyah συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα με Ford Fiesta R5. Ο Ιταλός Stefano Marrini βρίσκεται στην έβδομη θέση γενικής και είναι παράλληλα δεύτερος στο MERC 2 με Mitsubishi Lancer Evolution IX. Ο Rashid Al-Mohannadi από το Κατάρ, ο Saif Al-Harthy από το Ομάν και ο περσινός πρωταθλητής MERC 3 Henry Kahy, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Ο Ahmad Khaled από τον Λιβάνο, ο Mohammed Al-Meer από το Κατάρ και ο Asem Aref από την Ιορδανία ολοκλήρωσαν την ημέρα στις θέσειςς 11, 12 και 13 γενικής.

Έξι πληρώματα από το Ομάν ξεκίνησαν το Manateq Qatar National Rally. Ο Jarah Al-Touqi βρέθηκε στην πρωτιά στην δεύτερη ειδική διαδρομή και διατήρησε το πλεονέκτημά του για να φτάσει στην ειδική Lusail με πλεονέκτημα 9λεπτά και 31.9 δευτερόλεπτα μπροστά από την Zakariyah Al-Amri. Ο Βρετανός Shaun McGonigal με αγωνιστική άδεια απο το Ομάν έπεσε από την δεύτερη στο τρίτη θέση μετά το πέμπτη ειδική, ενώ ο Zakariya Al-Ofi εγκατέλειψε με προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης.


Ο αγώνας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το Σάββατο με τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι διαδρομές είναι η Eraida (19,39χλμ.), Al-Dhakira (24,13χλμ.) και Al-Khor (18,18χλμ). Έίναι προγραμματισμένες στις 08:35, 09,08 και 09,50 και ενδιάμεσα όλοι θα περάσουν για ανασυγκρότηση από το “Servce Park” στο Αθλητικό Κέντρο Lusail.

Οι τρεις χρονικά ειδικές διαδρομές επαναλαμβάνονται στις 12.30, 13.03 και 13.45 και τα εναπομείναντα πληρώματα επιστρέφουν στην Lusail για τελευταίο σέρβις.
Η συνέντευξη Τύπου και η τελετή του τερματισμού θα πραγματοποιηθούν στο Souk Waqif στο κέντρο της Ντόχα για δεύτερη συνεχή χρονιά με την συνέντευξη τύπου να είναι προγραμματισμένη στις 19:50 και τις απονομές των τροπαίων στις 20:15, όλα ζωντανά από το Al-Rayyan.

Αποτελέσματα 2ης μέρας
1. Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Volkswagen Polo GTI R5 48min 49.9sec
2. Abdulaziz Al-Kuwari (QAT)/Marshall Clarke (GBR) Škoda Fabia R5 50min 14.4sec
3. Hamed bin Eid Al-Thani (QAT)/Dale Moscatt (AUS) Ford Fiesta R5 53min 45.2sec
4. Meshari Al-Thefiri (KWT)/Nasser Al-Kuwari (QAT) Mitsubishi Lancer Evo X 53min 50.4sec
5. Khalid Al-Suwaidi (QAT)/Adel Abdulla (QAT) Ford Fiesta R5 55min 18.8sec
6. Nasser Khalifa Al-Attiyah (QAT)/Nicola Arena (ITA) Ford Fiesta R5 55min 37.4sec
7. Stefano Marrini (ITA)/Nicolas Garcia (ARG) Mitsubishi Lancer Evo X 1hr 00min 44.3sec
8. Rashid Al-Mohannadi (QAT)/Yousef Juma (JOR) Mitsubishi Lancer Evo X 1hr 05min 24.7sec
9. Saif Al-Harthy (OMN)/Saif Al-Minai (OMN) Mitsubishi Lancer Evo X 1hr 05min 48.6sec
10. Henry Kahy (LEB)/Musa Djiyerian (JOR) Škoda Fabia 1hr 09min 57.4sec
11. Ahmad Khaled (LEB)/Dany Kairouz (LEB) Mitsubishi Lancer Evo VIII 1hr 12min 54.5sec
12. Mohammed Al-Meer (QAT)/Alexei Kuzmich (RUS) Mitsubishi Lancer Evo X 1hr 18min 58.2sec
13. Asem Aref (JOR)/Faris Al-Tal (JOR) Renault Clio 1hr 30min 21.2sec
2019 Manateq Qatar National Rally – positions after SS5:
1. Jarah Al-Touqi (OMN)/Issa Al-Wardi (OMN) Mitsubishi Lancer Evo VIII 1hr 02min 36.5sec
2. Zakariyah Al-Amri (OMN)/Abdullah Al-Amri (OMN) Subaru Impreza 1hr 12min 08.4sec
3. Shaun McGonigal (OMN)/Nath Marriott (OMN) Subaru Impreza STi 1hr 18min 10.8sec

Φωτογραφίες: MMS-Racing