McLaren: Το βάρος είναι ο εχθρός

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της McLaren, Μάικ Φλιούιτ, η προτεραιότητα των Βρετανών στα μελλοντικά τους μοντέλα θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του βάρους, δεδομένου ότι πλέον έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υβριδική τεχνολογία.

Γενικότερα η μάρκα που ίδρυσε ο Μπρους ΜακΛάρεν είναι από τους κατασκευαστές που θέλει τα αυτοκίνητά της να έχουν χαμηλό βάρος, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι η 765LT, η οποία ζυγίζει 80 κιλά λιγότερα συγκριτικά με την 720S.

Η 765LT χρησιμοποιεί ανθρακονήματα για ορισμένα τμήματα του εξωτερικού του αμαξώματος, καθώς και για την κατασκευή κάποιων εκ των αεροδυναμικών στοιχείων, των καθισμάτων, αλλά και του κεντρικού τούνελ. Η κατασκευή των ανθρακονημάτινων μερών έχει γίνει στο τεχνολογικό κέντρο σύνθετων υλικών που έχει η εταιρεία, στο Γιόρκσαϊρ της Βρετανίας και αυτή είναι η πρώτη φορά που στις εν λόγω εγκαταστάσεις κατασκευάζονται μέρη για αυτοκίνητο δρόμου της McLaren.

Άλλοι τομείς από τους οποίους έχει εξοικονομηθεί βάρος στην 765LT είναι τα παράθυρα, το πολυκαρβονικό πίσω παρμπρίζ, η χρήση υλικών από τη Formula 1 για το κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα εξαγωγής που είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από τιτάνιο, με αποτέλεσμα να ζυγίζει 40% λιγότερο από ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί χάλυβας.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας κατασκευαστής να μειώσει το βάρος των αυτοκινήτων του, όμως η λίστα είναι ατελείωτη.

Πηγή:motori.gr