MANATEQ – QATAR INTERNATIONAL RALLY 2019: 14η Νίκη του Al-Attiyah στο Κατάρ

Δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει τον αγώνα της πατρίδας του. Ο Nasser Al-Attiyah δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης σε κανένα καθώς από την υπερειδική της πέμπτης πήρε τα ηνία του αγώνα ολοκληρώνοντας τον σήμερα με διαφορά 3 λεπτών και 29 δευτερολέπτων από το δεύτερο.


Η νίκη αυτή αποτελεί ρεκόρ για τον Καταρινό οδηγό αφού έφτασε τις 14 στον αγώνα της πατρίδας του. Παράλληλα ήταν η 70η στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής σε σύνολο 211 αγώνων που διεξήχθησαν από το 1984 μέχρι και σήμερα. Για τον Γάλλο συνοδηγό του Al-Attiuah, Matthieu Baumel, αυτή ήταν η τρίτη νίκη στο Κατάρ και η 18η σε αγώνα του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής.


Η επιτυχία δεν ήταν μόνο για το πλήρωμα αλλά και για το αυτοκίνητο. Το ολοκαίνουργιο Volkswagen Polo GTI R5, μετά το ντεμπούτο του στην Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία WRC2 στον αγώνα της Σουηδίας, με τον Νορβηγό Ole Christian Veiby. Ο αγώνας του Κατάρ σηματοδότησε ακόμα μια νίκη, αυτή τη φορά σε περιφερειακό πρωτάθλημα της FIA. Προηγήθηκαν νίκες στους εθνικούς αγώνες του Βελγίου, Νορβηγίας, Σουηδίας και Λετονίας νωρίτερα αυτό το χρόνο.


Ο Al-Attiyah ο οποίος κέρδισε και τις 11 ειδικές τους αγώνα ανέφερε: «Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Polo στην ιστορία του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Το αυτοκίνητο και η ομάδα δούλεψαν πολύ καλά. Μάθαμε πολλά από αυτό τον αγώνα. Ήταν διασκεδαστικό το οδήγημα. Ένοιωσα αμέσως άνετα, σαν να ήξερα το αυτοκίνητο από πριν. Τώρα ετοιμαζόμαστε για την Ιορδανία. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής.»


Από την πλευρά του ο Baumel είπε: «Έχω 18 νίκες αλλά είμαι μακριά από τον Nasser, ο οποίος μετρά 70. Τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε προβλήματα στο Κατάρ και αποχωρήσαμε. Φέτος, με νέο αγωνιστικό ήμασταν λίγο φοβισμένοι, όμως το αυτοκίνητο ήταν τέλειο. Ευτυχώς δεν είχαμε σκασμένα ελαστικά. Φοβηθήκαμε λίγο ψες με ένα ελαττωματικό αισθητήρα, όμως υποθέτω ότι είναι επειδή είναι καινούργιο το αυτοκίνητο. Γενικά ήταν μια καλή βδομάδα.»


Η επιστροφή στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής με Škoda Fabia R5 για τον Abdulaziz A—Kuwari συνοδεύτηκε με τη δεύτερη θέση γενικής. «Ήταν καλός αγώνας και τον απολαύσαμε. Επιστρέψαμε ασφαλείς και χωρίς προβλήματα. Αυτό είναι σημάδι ότι οδηγώ ασφαλισμένα. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο με το αυτοκίνητο στην έρημο ούτως ώστε να βελτιώσουμε το στήσιμο. Η δεύτερη θέση πίσω από τον Nasser θα με βοηθήσει να συνεχίσω. Τον συγχαίρω για τη νίκη.»


Ο πρωταθλητής του 1993 σεΐχης Hamed Eid Al-Thani, κέρδισε το πρώτο του βάθρο μετά το 2010. Με αυτό το αποτέλεσμα στις τρεις πρώτες θέσεις τερμάτισαν οδηγοί από το Κατάρ. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 2016 όταν νικητής ήταν και πάλι ο Al-Attiyah.
«Είμαι χαρούμενος με την τρίτη θέση. Θέλω να ευχαριστήσω το συνοδηγό μου Dale Moscatt καθώς μου έμαθε πολλά μέσα στο αυτοκίνητο. Ο χειρισμός του είναι παιχνίδι. Είναι όμορφο και είναι φανταστικό να το οδηγώ. Χρειάζομαι ακόμα λίγη εμπειρία καθώς οδήγησα ασφαλισμένα ούτως ώστε να φτάσω στον τερματισμό.»


Ο Βετεράνος Nasser Khalifa Al-Attiyah κατάφερε να μην εμπλακεί σε μάχη με τον Khalid Al-Suwaidi τερματίζοντας τέταρτος με το Ford Fiesta R5. Ο Κουβετιανός Meshari Al-Thefiri, ο οποίος τη δεύτερη μέρα ήταν μπροστά και από αυτοκίνητα R5, οπισθοχώρησε στην έκτη θέση στην προτελευταία ειδική. Παρηγοριά για τον οδηγό του Mitsubishi ήταν η νίκη με μεγάλη διαφορά (18λεπτά και 43 δευτερόλεπτα) που πέτυχε στην κατηγορία MERC 2.


Ο Ιταλός Stefano Marrini, ο μοναδικός μη Άραβας οδηγός, ολοκλήρωσε στην έβδομη θέση ενώ παράλληλα ήταν δεύτερος στην κατηγορία MERC 2. Οι Καταρινοί Rashid Al-Mohannadi και Abdulla Al-Kuwari τερμάτισαν στην όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα, με τον Abdullah Al-Ruwahi να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.


Ο περσινός πρωταθλητής στην κατηγορία MERC 3 έκανε ιδανικό ξεκίνημα αφου ήταν 11ος γενικής και πρώτος στη δικήνητη κατηγορία. Ο Ιορδανός Asem Aref τερμάτισε 12ος.

Φωτογραφίες: MMS-Racing
Τελικά Αποτελέσματα
1. Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Volkswagen Polo GTI R5 1hr 56min 18.8sec
2. Abdulaziz Al-Kuwari (QAT)/Marshall Clarke (GBR) Škoda Fabia R5 1hr 59min 48.4sec
3. Hamed bin Eid Al-Thani (QAT)/Dale Moscatt (AUS) Ford Fiesta R5 2hrs 07min 22.4sec
4. Nasser Khalifa Al-Attiyah (QAT)/Nicola Arena (ITA) Ford Fiesta R5 2hrs 08min 58.5sec
5. Khalid Al-Suwaidi (QAT)/Adel Abdulla (QAT) Ford Fiesta R5 2hrs 09min 48.6sec
6. Meshari Al-Thefiri (KWT)/Nasser Al-Kuwari (QAT) Mitsubishi Lancer Evo X (MERC 2) 2hrs 10min 47.5sec
7. Stefano Marrini (ITA)/Nicolas Garcia (ARG) Mitsubishi Lancer Evo X (MERC 2) 2hrs 29min 21.6sec
8. Rashid Al-Mohannadi (QAT)/Yousef Juma (JOR) Mitsubishi Lancer Evo X (MERC 2) 2hrs 34min 12.6sec
9. Abdulla Al-Kuwari (QAT)/Hugo Magalhães (POR) Subaru Impreza (MERC 2 2hrs 35min 25.0sec
10. Abdullah Al-Ruwahi (OMN)/Ata Hmoud (JOR) Subaru Impreza (MERC 2) 2hrs 51min 04.1sec
11. Henry Kahy (LEB)/Musa Djiyerian (JOR) Škoda Fabia (MERC 3) 2hrs 53min 19.2sec
12. Asem Aref (JOR)/Faris Al-Tal (JOR) Renault Clio (MERC 3) 3hrs 35min 07.6sec

2019 Manateq Qatar National Rally 
1. Jarah Al-Touqi (OMN)/Issa Al-Wardi (OMN) Mitsubishi Lancer Evo VIII 2hrs 38min 22.3sec
2. Zakariyah Al-Amri (OMN)/Abdullah Al-Amri (OMN) Subaru Impreza 2hrs 58min 25.7sec

2019 FIA Middle East Rally Championship 
1. Nasser Saleh Al-Attiyah 39pts
2. Abdulaziz Al-Kuwari (QAT) 30pts
3. Hamed bin Eid Al-Thani (QAT) 24pts
4. Nasser Khalifa Al-Attiyah (QAT) 19pts
5. Khalid Al-Suwaidi (QAT) 16pts
6. Meshari Al-Thefiri (KWT) 14pts
7. Stefano Marrini (ITA)/ 7pts
8. Rashid Al-Mohannadi (QAT) 4prs
9. Abdulla Al-Kuwari (QAT) 3pts
10. Abdullah Al-Ruwahi (OMN) 1pt