M-Sport Ford: Έτοιμη για τη Σουηδία

Η ομάδα της M-Sport Ford είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις παγωμένες ειδικές του ράλι Σουηδίας, δεύτερου γύρου του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αγωνιζόμενη με τρία Ford Fiesta WRC. Οι οδηγοί που θα τρέξουν στον αγώνα είναι οι Sebastian Ogier, Elfyn Evans και Teemu Suninen.

Τους προηγούμενους μήνες οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο αγώνας αναμένετε να είναι ο κλασσικός χιονισμένος, με πολύ ψηλά snowbanks δεξιά και αριστερά του δρόμου όπου σε συνδυασμό με τη λεπτή στρώση πάγου στο δρόμο ετοιμαζόμαστε για συναρπαστικές μάχες στις ειδικές διαδρομές.

Ο αγώνας της Σουηδίας είναι από τους γρηγορότερους στο ημερολόγιο και το Ford Fiesta WRC αναμένετε να αναπτύξει πολύ ψηλές ταχύτητες φορώντας τα ελαστικά X-Ice North 3 της Michelin, τα οποία θα το βοηθήσουν να έχει κράτημα στο σκληρό πάγο.

Οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα snowbanks για να κατευθύνουν τα αυτοκίνητα τους στις στροφές και δεν μπορούν να χαλαρώσουν δευτερόλεπτο, καθώς μπορεί να κολλήσουν στο χιόνι και η μοναδική βοήθεια που έχουν είναι οι θεατές.

Τα πληρώματα χρησιμοποιούν όλη τους την εμπειρία για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες ειδικές. Ο αγώνας ξεκινά με αρκετές πλαγιολισθήσεις στην υπερειδική Karistad και ακολούθως συνεχίζετε στα δάση της Σουηδίας και Νορβηγίας.

Στο πρόγραμμα επιστρέφουν κλασσικές ειδικές διαδρομές οι οποίες την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το 2013, όμως αυτή που είναι σήμα κατατεθέν είναι η Vargasen με το περιβόητο Colin΄s Crest, εκεί όπου ο Eyvind Brynildsen έκανε άλμα 45 μέτρων με το EcoBoost-powerded Ford Fiesta R5 το 2016.

Η M-Sport είχε αρκετές ευτυχίες στο παρελθόν από τον αγώνα της Σουηδίας και ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Malcolm Wilson γνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Έχοντας κερδίσει έξι φορές στις χιονισμένες ειδικές, ο αγώνας της Σουηδίας παραμένει ο πιο επιτυχημένος για την M-Sport, η οποία θέλει να επαναλάβει τις προηγούμενες επιτυχίες.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο αγώνας θα είναι ο κλασσικός Σουηδικός, με αρκετό χιόνι στις ειδικές και μεγάλες μάχες στις ειδικές. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις δοκιμές την προηγούμενη βδομάδα και τα τρία πληρώματα που θα τρέξουν είναι απόλυτα ικανοποιημένα. Αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος και γνωρίζουμε ότι οι Σκανδιναβοί οδηγοί είναι σε μεγάλη φόρμα. Στην ομάδα μας έχουμε τρείς πολύ δυνατούς οδηγούς. Ο Sebastian Ogier κέρδισε τον αγώνα τρείς φορές, όπως επίσης και ο Elfyn Evans στην κατηγορία WRC2 το 2016.

Υπάρχει και ο Suninen, του οποίου είναι ο πρώτος του χιονισμένος αγώνας και ο τρίτος συνολικά με το Fiesta WRC. Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, όμως οι Φιλανδοί είναι πάντα γρήγοροι και δεν θα είναι έκπληξη αν φέρει ένα καλό αποτέλεσμα.

Το σκηνικό είναι έτοιμο για ακόμα μια επική μάχη και ελπίζω ότι θα είμαστε στο βάθρο. Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αρκετούς βαθμούς τότε θα φύγουμε από τη Σουηδία ευτυχισμένοι».

Έχοντας τρείς νίκες στον αγώνα της Σουηδίας οι Sebastian Ogier-Julien Ingrasia είναι το πιο πετυχημένο μη σκανδιναβικό πλήρωμα στην ιστορία του θεσμού. Οι οδηγοί που έχουν περισσότερες νίκες από τους Γάλλους είναι οι Stig Blomqvist, Marcus Gronholm, Bjorn Walddegard και Jari-Matti Latvala.

Με τις καιρικές συνθήκες να είναι σχεδόν τέλειες στον αγώνα το πλήρωμα ίσως έχει μειονέκτημα καθώς θα ξεκινά πρώτο ‘’καθαρίζοντας’’ τις ειδικές διαδρομές.

«Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένας σκληρός χειμερινός αγώνας, δηλαδή ένα κλασσικό ράλι Σουηδίας», είπε ο Ogier. «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι υπάρχει αρκετό χιόνι στις ειδικές και είναι αυτό που θέλει να ακούσει ο οποιοσδήποτε οδηγός για αυτό τον αγώνα. Αγωνιζόμενοι σε τέτοιες συνθήκες αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες και μπορούμε να ακουμπούμε τα αυτοκίνητα στις χιονισμένες άκρες του δρόμου εισερχόμενοι στις στροφές. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, όμως πάντα υπάρχουν οι προκλήσεις. Χεριάζετε τέχνη για να οδηγήσεις στο χιόνι και παράλληλα πρέπει να έχεις ακρίβεια. Ξεκινώντας πρώτοι στο δρόμο ξέρουμε ότι θα δυσκολευτούμε και δεν αναμένουμε να δούμε φρέσκο χιόνι την Παρασκευή. Ξεκινήσαμε τη σεζόν πολύ καλά τον προηγούμενο μήνα, ξέρουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αναμένουμε να είναι μεγαλύτερος αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι Σκανδιναβοί είναι πάντα δυνατοί στη Σουηδία και στόχος μας είναι να τους δυσκολέψουμε και να μαζέψουμε βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας».