Kennards Hire Rally Australia 2018 – Μέρα 1η: Ο Mads Ostberg πήρε προβάδισμα

Στη μακρινή Αυστραλία διεξάγεται ο τελευταίος αγώνας για το φετινό WRC ο οποίος θα αναδείξει το φετινό πρωταθλητή στους οδηγούς και στους κατασκευαστές. Ο Mads Ostberg (Citroen C3) με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας τέθηκε επικεφαλής, με τους Breen και Latvala να ακολουθούν.

Η πρόγνωση του καιρού έδειχνε βροχές από την προηγούμενη μέρα και αυτό ήταν μια σπαζοκεφαλιά για τις ομάδες καθώς έπρεπε να επιλέξουν τα σωστά ελαστικά. Οι ειδικές ήταν βρεγμένες όχι όμως σε μεγάλο βαθμό και αυτό ‘’βόλεψε’’ τον Mads Ostberg, ο οποίος εκκινώντας από τις πίσω θέσεις βρήκε καθαρό δρόμο και κατάφερε με την ολοκλήρωση της μέρας να φιγουράρει στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης.

Τα Citroen αποδίδουν καλά και αυτό το ομολογεί η δεύτερη θέση του Craig Breen. Είναι μόλις 6.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ostberg και η ομάδα έχει βλέψεις για μια δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία.

Ο Jari-Matti Latvala (Yaris) μετά από σταθερό οδήγημα είναι τρίτος. Απέφυγε τα λάθη κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν το έπραξε όμως στην 7η ειδική, όπου ένα λάθος στο roundabout τον ανάγκασε να χάσει δευτερόλεπτα και τη δεύτερη θέση από τον Breen. Αυτή είναι η τελευταία φετινή του ευκαιρία για νίκη η οποία είναι επίσης πολύ σημαντική και για την Toyota, αφού δίνει τη μάχη για το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Στην τέταρτη θέση είναι ο Hayden Paddon (i20). Ο οδηγός της Hyundai είχε σταθερό ρυθμό και είναι πολύ κοντά στη μάχη για το βάθρο.

Ο εκ των διεκδικητών του τίτλου Ott Tanak (Yaris) είναι πέμπτος. Σήμερα ξεκινούσε τρίτος στις ειδικές διαδρομές και αυτό φάνηκε να τον επηρεάζει, καθώς η αγωνιστική γραμμή δεν είχε καθαρίσει εντελώς. Στην έκτη θέση είναι ο Esapekka Lappi (Yaris) ο οποίος κατάφερε να προηγηθεί στον αγώνα αρχικά, όμως στην πέμπτη ειδική μετά που πέρασε μέσα από νερό το αυτοκίνητο έσβησε με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο και θέσεις.

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Sebastien Ogier (Ford Fiesta) είναι έβδομος. Ξεκινούσε πρώτος στις ειδικές και πίεζε συνεχώς στο όριο. Φυσιολογικά έχασε χρόνο, όμως ο κύριος του στόχος που είναι να τερματίσει μπροστά από τον Neuville μέχρι στιγμής πάει σύμφωνα με το πλάνο, με βάση τα αποτελέσματα όπως έχουν διαμορφωθεί.

Teemu Suninen και Elfyn Evans ακολουθούν στις θέσεις οκτώ και εννέα ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει ο Thierry Neuville (i20). Ο Βέλγος ήταν σε όλη τη διάρκεια της μέρας μπροστά απoτον Ogier όμως ένα λάθος στην τελευταία ειδική όπου δεν κατάφερε να μπει σωστά σε chicane του κόστισε αρκετά δευτερόλεπτα.

Ο αγώνας συνεχίζετε το Σάββατο, με τη μέρα να αποτελείται από δέκα ειδικές.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

  1. Ostberg / Eriksen (Citroën C3 WRC) 53:37.4
  2. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) +6.8
  3. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) +8.7
  4. Paddon / Marshall (Hyundai i20 WRC) +12.5
  5. Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) +16.9
  6. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) +28.3
  7. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +38.2
  8. Evans / Barritt (Ford Fiesta WRC) +45.2
  9. Suninen / Markkula (Ford Fiesta WRC) +47.2
  10. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:11.9