Hyundai Motorsport Preview : 4ος Γύρος – Rally de Portugal

Η Hyundai Motorsport συνεχίζει στον τέταρτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC) της FIA το 2022, το Rally de Portugal, με αυξημένη αυτοπεποίθηση μετά από διπλό βάθρο που πέτυχε στο Croatia Rally. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, ολόκληρη η ομάδα επικεντρώνεται στη συνέχιση της βελτιωμένης της παρουσίας και στην προσπάθεια της για την νίκη στις χωμάτινες ειδικές του αγώνα με βάση το Matosinho.

Ως ο πρώτος χωμάτινος αγώνας της υβριδικής εποχής στο WRC, το Rally de Portugal θα είναι μια απαιτητική δοκιμή για το Hyundai i20 N Rally1. Ενώ έχει ήδη αγωνιστεί σε πάγο, χιόνι και άσφαλτο μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, η απρόβλεπτη αυτή επιφάνεια παρουσιάζει μια νέα πρόκληση που θα ωθήσει  αυτοκίνητο και πληρώματά του στα όρια.

Το Rally de Portugal θα σηματοδοτήσει την πρώτη αγωνιστική παρουσία των Dani Sordo και Cándido Carrera με Hyundai i20 N Rally1, ωστόσο το πλήρωμα έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Ο Sordo διαθέτει επίσης ένα πολύ καλό ρεκόρ στην Πορτογαλία, έχοντας ανέβει στο βάθρο πέντε φορές, συμπεριλαμβανομένου του 2021. Το δίδυμο Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe μαζί με τους Εσθονούς Ott Tänak/Martin Järveoja θα αποτελέσουν την ομάδα της Hyundai Motorsport για το Σαββατοκύριακο. Και τα τρία πληρώματα θα έχουν ως στόχο να τα βρουν γρήγορα με την επιφάνεια και να πιέσουν για ένα ισχυρό αποτέλεσμα στις χωμάτινες ειδικές.

Με πάνω από 330 αγωνιστικά χιλιόμετρα, το Rally de Portugal είναι γνωστό ότι είναι ένα από τους πιο εξαντλητικούς αγώνες στο ημερολόγιο. Ο φετινός αγώνας ξεκινά την Πέμπτη το βράδυ με μια μόνο υπερειδική διαδρομή μετά την εκκίνηση στην Coimbra. Την Παρασκευή, τα πληρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν οκτώ ειδικές 121,67 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, αφού το Σαββάτο περιλαμβάνει άλλες επτά ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 164,98 χιλιομέτρων. Ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή με πέντε επιπλέον ειδικές διαδορμές, συμπεριλαμβανομένων δύο περασμάτων από την περίφημη Fafe και του εμβληματικού άλματος της.

Ο Υποδιευθυντής της Ομάδας Julien Moncet δήλωσε: “Μεταβαίνουμε στο Rally de Portugal με θετικό συναίσθημα μετά την καλύτερη επίδοσή μας στη σεζόν μέχρι στιγμής στην Κροατία. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τα πληρώματά μας να αγωνίζονται για τη νίκη στον αγώνα, και παρόλο που δεν πήραμε τη νίκη, ήταν καλό που εξασφαλίσαμε δύο θέσεις στο βάθρο. Ενώ η Πορτογαλία είναι μια νέα επιφάνεια για το Hyundai i20 N Rally1, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική προς τα εμπρός και να ανταγωνιστούμε για άλλη μια φορά για τις πρώτες θέσεις. Ολόκληρη η ομάδα της Hyundai Motorsport έχει εργαστεί ακούραστα για να βελτιώσει το αυτοκίνητο τους τελευταίους μήνες και είναι σαφές ότι οι προσπάθειές μας κάνουν πραγματική διαφορά. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για βελτίωση βάζοντας την ομάδα ανάμεσα στους διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος”.

Thierry Neuville

Ο Neuville δήλωσε: “Το Rally de Portugal είναι ένας πολύ συναρπαστικός αγώνας για εμάς τους οδηγούς. Υπάρχει πάντα τεράστιο πλήθος οπαδών και μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Οι ειδικές είναι ευχάριστες αλλά με μεγάλες προκλήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε η φθορά των ελαστικών είναι σημαντική και εδώ, και μπορεί να είναι αρκετά τραχιά στο δεύτερο πέρασμα της ειδικής. Θα είναι ο πρώτος μας αμιγώς χωμάτινος αγώνας με τα νέα υβριδικά αυτοκίνητα. Είδαμε στη Σουηδία στο χώμα που υπήρχε στο χιόνι ότι το αυτοκίνητο ήταν γρήγορο και ελπίζουμε ότι θα είμαστε δυνατοί σε αυτή την επιφάνεια.”

Ott Tänak

Ο Tänak δήλωσε: “Η Πορτογαλία είναι ένας πολύ διασκεδαστικός αγώνας για να οδηγήσω, και ένας που πραγματικά απολαμβάνω. Είναι η πρώτη φορά φέτος που αγωνιζόμαστε σε χωμάτινη επιφάνεια, οπότε αυτός θα είναι ο πρώτος μας δείκτης για το πόσο ανταγωνιστικοί είμαστε. Η Πορτογαλία είναι γρήγορη με μια μάλλον μαλακή επιφάνεια και το πέρασμα των ειδικών μπορεί να είναι σκληρό και απαιτητικό. Χρειάζεστε καλή αξιοπιστία καθώς και ταχύτητα εδώ για να επιτύχουμε. Ο Martin κι εγώ ξέρουμε τι χρειάζεται για να κερδίσουμε στην Πορτογαλία. Ελπίζουμε ότι η δυναμική από το βάθρο μας την τελευταία φορά στην Κροατία θα συνεχιστεί με ένα καλό αποτέλεσμα το επόμενο Σαββατοκύριακο”.

Dani Sordo

Ο Sordo δήλωσε: “Η Πορτογαλία είναι πάντα πολύ καλή, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που αυτός θα είναι το πρώτος μου αγώνας της σεζόν, καθώς έχω ανεβεί στο βάθρο εδώ δύο φορές στο παρελθόν με τη Hyundai. Υπάρχουν συνήθως πολλοί θεατές που ταξιδεύουν από την Ισπανία και τα πλήθη ήταν πάντα φανταστικά. Είμαι ενθουσιασμένος που θα οδηγήσω το αυτοκίνητο σε χωμάτινη επιφάνεια για πρώτη φορά. Ελπίζω να έχω καλό ρυθμό με το αυτοκίνητο και να προσαρμοστώ γρήγορα σε αυτή τη νέα πρόκληση. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι άλλοι οδηγοί έχουν ήδη κάνει τρεις αγώνες, οπότε ελπίζω το αίσθημα για το αυτοκίνητο να έρθει γρήγορα”.

Επισκόπηση WRC2

Το Rally de Portugal  θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη παρουσία της Hyundai Motorsport N στο FIA World Rally Championship 2 στην κατηγορία(WRC2) της FIA.

Δύο Hyundai i20 N Rally2 θα αγωνιστούν στον αγώνα, με την σημαία της  ομάδας RedGrey. Το φινλανδικό πλήρωμα Teemu Suninen και ο Mikko Markkula θα επιστρέψουν μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στο Rally de España, όπου εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στην κατηγορία τους στο ντεμπούτο τους με το αυτοκίνητο. Μαζί τους θα είναι ο οδηγός από την Παραγουάη Fabrizio Zaldivar με συνοδηγό τον Carlos del Barrio.

Ο Suninen δήλωσε: “Το Rally de Portugal  είναι ένας από τα πιο θρυλικούς αγώνες στο ημερολόγιο. Είναι σχετικά γρήγορο, αλλά ακόμα αρκετά τεχνικό. Είναι λίγο σαν ένα σπριντ: πρέπει να πάμε «flat out», αλλά το δεύτερο πέρασμα είναι κρίσιμο και πρέπει να προσέξουμε  τα ελαστικά μας ταυτόχρονα, καθώς μπορεί να γίνει λίγο τραχύ σε διάφορα σημεία. Θα είναι η πρώτη μου φορά με το Hyundai i20 N Rally2 σε χώμα, οπότε ο πρώτος μου στόχος είναι να μάθω τα πάντα και να βρω καλό ρυθμό με το αυτοκίνητο. Αφού το βρούμε, θέλω ο ρυθμός μας να ταιριάζει με το επίπεδο των κορυφαίων για να οδηγήσουμε για αποτελέσματα”.

Ο Zaldivar δήλωσε: “Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ ενθουσιασμένος ταυτόχρονα. Νομίζω ότι το Rally de Portugal είναι ένας από τα πιο ολοκληρωμένους αγώνες στο ημερολόγιο. Τα γρήγορα τμήματα, οι διαφορετικές αλλαγές ρυθμού και οι ορεινές περιοχές αποτελούν μια σύνθετη πρόκληση, τόσο αθλητική όσο και τεχνική. Πρέπει να συνδυάσετε ταχύτητα και ακρίβεια στις σημειώσεις, ή καταλήγετε χωρίς ελαστικά και πολύ μακριά από την κορυφή. Η δουλειά με την ομάδα στις προηγούμενες δοκιμές θα είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός ισορροπημένου αυτοκινήτου. Είναι η πρώτη μου φορά, θα επιδιώξουμε να υποστηρίξουμε τη στρατηγική της ομάδας κερδίζοντας τους περισσότερους βαθμούς”.

 Ο Υποδιευθυντής της Ομάδας Julien Moncet δήλωσε: “Το Rally de Portugal είναι ένας φανταστικός χώρος για την πρώτη μας έξοδο στο WRC2 της χρονιάς. Ο Teemu και ο Mikko έδειξαν ότι κατάφεραν να μάθουν γρήγορα το Hyundai i20 N Rally2 την περασμένη σεζόν και είμαστε σίγουροι ότι θα προσαρμοστούν στο χώμα και θα επιδείξουν το ρυθμό και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Ο Fabrizio είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο ράλι και με τον Carlos στο πλευρό του, θα κάνουν μια ισχυρή συνεργασία στο WRC2. Ευχόμαστε και στα δύο πληρώματα καλή τύχη και ανυπομονούμε να δούμε τι μπορούν να κάνουν το Σαββατοκύριακο”.