Hyundai Motorsport – Προεπισκόπηση: 3ος Γύρος Safari Rally Kenya

Η Hyundai Motorsport θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική της από τους δύο πρώτους γύρους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι 2024, στον τρίτο αγώνα της χρονιάς, το Safari Rally Κένυα (28-31 Μαρτίου). Αν και ο συγκεκριμένος αγώνας δεν ήταν παραδοσιακά από τα πιο δυνατά της χαρτιά της ομάδας, η Hyundai Motorsport ελπίζει να έχει θετικές επιδόσεις στις εξαντλητικές χωμάτινες ειδικές.

Διασχίζοντας τις πλούσιες σε άγρια ​​ζώα πεδιάδες της σαβάνας, το Safari Rally Kenya είναι έναςαπό τους πιο εμβληματικούς αγώνες στο ημερολόγιο του WRC. Το σκηνικό είναι ασύγκριτο, με τοτοπίο της Κένυας να προσφέρει συναρπαστική δράση υψηλών οκτανίων. Στις ίδιες τις ειδικές υπάρχει το “fesh-fesh”, μια λεπτή σκόνη που μπορεί να βλάψει το ίδιο το αυτοκίνητο και να κρύψει βαθιές αυλακώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη.

Καθώς ο αγώνας έχει μεταφερθεί από το συνηθισμένο του σημείο τον Ιούνιο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η βροχή να παίξει καθοριστικό ρόλο. Οι βροχοπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τις ξηρές αμμώδες ειδικές να γίνουν γρήγορα λασπωμένες, δημιουργώντας σχεδόν αδιάβατες συνθήκες.

Έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση, η Hyundai Shell Mobis World Rally Team θα αποτελείται τα ίδια τρία πληρώματα που αγωνίστηκαν στον προηγούμενο γύρο στη Σουηδία: Τους Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja και Esapekka Lappi/Janne Ferm.

Με τα δύο από τα τρία δίδυμα να έχουν ήδη ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου του WRC το 2024, η τριάδα των πληρωμάτων θα ταξιδέψει στην Κένυα νιώθοντας αυτοπεποίθηση και στοχεύοντας να συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό βαθμών. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Βέλγους Neuville και Wydaeghe, οι οποίοι επί του παρόντος είναι στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος οδηγών και συνοδηγών.

Ο Πρόεδρος της Hyundai Motorsport και Διευθυντής Ομάδας Cyril Abiteboul δήλωσε: «Το Safari Rally Kenya είναι ένα ιστορικός αγώνας πρόκληση για εμάς. Οι μοναδικές συνθήκες αυξάνουν τη δυνατότητα για τα αυτοκίνητα να υποκύψουν σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από το περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο να είμαστε αξιόπιστοι πρώτα και κύρια. Ξεκινήσαμε δυνατά τη σεζόν, οπότε πρέπει να πάμε στην Κένυα με πίστη στον εαυτό μας. Είναι ο πρώτος χωμάτινος αγώνας για το 2024, καθιστώντας τον κάπως πεδίο δοκιμών για το αυτοκινήτου μας. Έχουμε τρία πολύ έμπειρα πληρώματα στην ομάδα μας και με δύο συνεχόμενες νίκες, υπάρχει σίγουρα πολύ θετικότητα σε όλη την ομάδα αυτή τη στιγμή. Η απόδοσή μας πέρυσι έδειξε πολλά υποσχόμενη, οπότε ελπίζουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα την επόμενη εβδομάδα και να αφήσουμε την Κένυα το ελάχιστο με ένα τερματισμό στο βάθρο».

Thierry Neuville

Ο Neuville είπε: «Η κύρια πρόκληση φέτος θα είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο αγώνας που μεταφέρεται τον Μάρτιο το κάνει λίγο λαχείο με την ποσότητα βροχής που περιμένουμε να δούμε. Ανάλογα με το πότε αρχίζει η βροχή, η θέση του δρόμου μπορεί να είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. θα μπορούσαμε να αδειάζουμε λακκούβες ή να τις περνάμε από τη στιγμή που έχουν καθαριστεί. Χρειαζόμαστε πραγματικά το αυτοκίνητο να είναι αξιόπιστο στην Κένυα – είναι το κύριο πράγμα στο οποίο βασιζόμαστε όταν οι ειδικές είναι τόσο απρόβλεπτες. Το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να είναι το πιο γρήγορο, αλλά πρέπει να μπορεί να επιβιώσει στις συνθήκες που βλέπουμε στις ειδικές. Δεν είναι ο αγαπημένος μου αγώνας, αλλά είναι μια περιπέτεια να συμμετέχω. Μπορεί να είναι βάναυσο, αλλά είναι πάντα συναρπαστικό».

Ott Tänak

Ο Tänak είπε: «Το Safari Rally Kenya είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Για να τα πάτε καλά χρειάζεστε αντοχή, ειδικά καθώς ο καιρός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και οι δρόμοι είναι πολύ ανώμαλοι, επομένως είναι πολύ δύσκολο να κερδίσετε εκεί. Στις ειδικές κρίνονται πολλά απο την απόδοση των αυτοκινήτων. Φυσικά, με τα τρέχοντα αυτοκίνητα Rally1 υπάρχουν μέρη όπου δεν μπορείτε να είστε απλά γρήγοροι και σταθεροί, αλλά η απόδοση εξακολουθεί να είναι το κλειδί. Οι προετοιμασίες και οι δοκιμές στην Ισπανία ήταν σημαντικές για εμάς. Στους δύο τελευταίους αγώνες δυσκολευτήκαμε με τη χαρτογράφηση του κινητήρα, επομένως ήταν σημαντικό να φτάσουμε σε μεγάλο υψόμετρο για να βοηθήσουμε τα πράγματα να αισθάνονται πιο άνετα για την Κένυα. Προσωπικά, δεν έχω καταφέρει να φέρω τα αποτελέσματα που θέλω ακόμα αυτή τη σεζόν και δεν έχω κανένα δυνατό αποτέλεσμα. Ελπίζω να μπορώ να το αλλάξω αυτό σκοράροντας καλούς βαθμούς σε αυτό το αγώνα. Πρέπει να σκοράρω βαθμούς»