Hyundai Motorsport: Πάει Λετονία με στόχο την νίκη

Η Hyundai Motorsport στρέφει το βλέμμα της στη νέα προσθήκη στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, το Ράλι Λετονίας (18-21 Ιουλίου), επιδιώκοντας να  αυξήσει την απόσταση μεταξύ της ομάδας και των αντιπάλων της και στα τρία πρωταθλήματα.

Το Rally Latvia είναι μια γρήγορη διοργάνωση, όπου οι ακριβείς σημειώσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Αυτό δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο recce του αγώνα όπου τα πληρώματα θα έχουν μόνο ένα πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές για να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι απαιτήσεις δεν περιορίζονται στην άγνωστη επιφάνεια και διάταξη: το πρόγραμμα της Λετονίας διαθέτει πολύ λίγα επαναλαμβανόμενα περάσματα ειδικών διαδρομών. Αυτό σημαίνει ότι τα πληρώματα όχι μόνο έχουν περισσότερες ειδικές να προετοιμαστούν πριν από την έναρξη του αγώνα, αλλά είναι επίσης πιο δύσκολο για αυτά να μπουν σε έναν σταθερό ρυθμό.

Επιστρέφοντας το Σαββατοκύριακο για να εκπροσωπήσει την Hyundai Shell Mobis μαζί με τους Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe και Ott Tänak/Martin Järveoja, παρόν θα είναι και οι Esapekka Lappi/Janne Ferm. Αυτή θα είναι η τρίτη διοργάνωση του Lappi για τη σεζόν του 2024 μετά από τους αγώνες στο Ράλι Σουηδίας, όπου ο Φινλανδός τερμάτισε πρώτος και στο Safari Rally Κένυας.

Μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Ράλι Πολωνίας, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Thierry Neuville διατήρησε το προβάδισμα στην κατάταξη των οδηγών, ενώ ο Ott Tänak πάει στον αγώνα το Σαββατοκύριακο επί του παρόντος τρίτος. Το Ράλι Λετονίας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στον Tänak να μειώσει τη διαφορά των έξι πόντων από την δεύτερη θέση, αλλά και στη Hyundai Motorsport να απομακρυνθεί περισσότερο από τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Για ένα νέο ράλι, είναι ζωτικής σημασίας και τα τρία πληρώματα να έχουν εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητο για να αποδώσουν τα μέγιστα με το Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Τόσο ο Tänak όσο και ο Lappi έχουν αναλάβει την προετοιμασία για τη Λετονία παρακολουθώντας άλλα ράλι που έχουν παρόμοιες συνθήκες με την επερχόμενη διοργάνωση, ο Tänak στο Rally Estonia και Lappi στο Lietuva Rally στη Λιθουανία.

Ενώ ο Tänak δυστυχώς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα την πρώτη ημέρα, κατάφερε εντούτοις και ολοκλήρωσε το shakedown. Αυτή η σημαντική χιλιομετρική απόσταση θα τον βοηθήσει για τους επόμενους δύο πολύ γρήγορους αγώνες του προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της Hyundai Motorsport και Διευθυντής Ομάδας Cyril Abiteboul δήλωσε σχετικά με το προβάδισμα στο Ράλι: «Το Ράλι Λετονίας είναι αρκετά διαφορετικό από τους αγώνες που έχουμε τρέξει μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, με ένα δύσκολο πρόγραμμα, οπότε η προετοιμασία μας θα είναι το κλειδί για την επιτυχία. Το Σαββατοκύριακο θα δυσκολέψει πολλά από όλα τα πληρώματα, αλλά και οι τρεις οδηγοί μας έχουν κίνητρο για καλή απόδοση και συνεχίζουν να διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ μας και των αντιπάλων μας όσο το δυνατόν με περισσότερους βαθμούς. Ακόμη και τα πιο μικρά λάθη τιμωρούνται σκληρά σε αυτούς τους γρήγορους αγώνες, επομένως πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη μας και να επικεντρωθούμε σε ένα δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Neuville είπε: «Το Ράλι Λετονίας θα είναι άλλος ένας αγώνας γεμάτος προκλήσεις και είναι πάντα πιο δύσκολο όταν είσαι πρώτος στο δρόμο και ο πρώτος που αντιμετωπίζεις τις συνθήκες. Γνωρίζουμε ότι η επιφάνεια του αγώνα μοιάζει πολύ με την Εσθονία, ίσως ακόμη και λίγο πιο γρήγορα, αλλά η Πολωνία μας βοήθησε να προετοιμαστούμε για ένα γρήγορο ράλι μετά από μια σειρά πιο αργών, πιο τεχνικών αγώνων. Είμαι συγκεντρωμένος κυρίως στους δύο βασικούς αντιπάλους μου στο πρωτάθλημα και προσπαθώ να τους πάρω όσο περισσότερους πόντους, αλλά θα είναι δύσκολο – ο καθαρισμός του δρόμου θα μας δυσκολέψει πολύ και ορισμένες ειδικές δεν θα επαναληφθούν, έτσι αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθεια μας. Πολλοί γρήγοροι οδηγοί με μειωμένη συμμετοχή στο πρωτάθλημα θα είναι παρόν, οπότε ενώ οι προσδοκίες μας δεν είναι τόσο υψηλές, το κίνητρο μας είναι να τερματίσουμε μπροστά από τους αντιπάλους».

Ο Tänak είπε: «Μου αρέσει να οδηγώ τέτοιου είδους αγώνες, αλλά ενώ έχω αγωνιστεί στην Λετονία στο παρελθόν, δεν έχω πάει εκεί για πάνω από δέκα χρόνια. Οι δρόμοι μοιάζουν πολύ με αυτό που έχουμε δει σε προηγούμενους γύρους όπως η Πολωνία, όπου είχαμε μια πολύ επιτυχημένη Κυριακή, και επιφανειακά είναι συγκρίσιμη με την εγχώρια διοργάνωσή μας στην Εσθονία. Είναι δύσκολο να πούμε τι να περιμένουμε από το Σαββατοκύριακο, αλλά θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τα μέγιστα από το Ράλι Λετονίας».