Hyundai Motorsport: Πρωταθλήτρια ομάδα κατασκευαστών 2019

Μετά τη ματαίωση του τελευταίου αγώνα WRC ο οποίος θα διεξαγόταν στην Αυστραλία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λόγω πυρκαγιών που μαίνονταν στη Νέα Νότια Ουαλία, η ομάδα της Hyundai Motorsport η οποία προηγείτο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος κατασκευαστών εξασφάλισε τον πρώτο της τίτλο σε αυτό το θεσμό.

Συνολικά η Hyundai Motorsport στην πορεία προς τον τίτλο κέρδισε τέσσερις αγώνες κατά τη διάρκεια του 2019 σε Κορσική, Αργεντινή, Σαρδηνία και Ισπανία. Πέραν από τις νίκες τερμάτισε 13 φορές στο βάθρο και αναμφίβολα το Hyundai i20 Coupe WRC απέδωσε τα μέγιστα σε όλες στις επιφάνειες όπου αγωνίστηκε.

Οι Βέλγοι Thierry Neuville-Nicolas Glsoul κέρδισαν τρείς αγώνες ολοκληρώνοντας τη σεζόν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Οι Dani Sordo-Carlos del Barrio ήταν το πλήρωμα που πέτυχε την τέταρτη νίκη, η οποία ήρθε στην Σαρδηνία και ήταν η πρώτη τους με τα χρώματα της Hyundai Shell Mobis World Rally Team.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πληρώματα, οι Andreas Mikkelsen-Anders Jæger-Amland ανέβηκαν τρείς φορές στο βάθρο παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο καλύτερο αποτέλεσμα της σεζόν που ήταν ο τερματισμός 1-2 στην Αργεντινή. Οι Sebastien Loeb-Daniel Elena τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα στον αγώνα της Χιλής, υπογραμμίζοντας τη δύναμη και το βάθος που είχε η ομάδα τη φετινή χρονιά.

Ο φετινός τίτλος στο πρωτάθλημα κατασκευαστών ήρθε μετά από την απόφαση της ομάδας να επιστρέψει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2012. Ξεκινώντας από λευκό χαρτί, η Hyundai Motorsport έφτιαξε ένα νέο αυτοκίνητο βασισμένο στην έκδοση δρόμου του μοντέλου i20. Μετά από ένα χρόνο εντατικών δοκιμών, η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της το 2014 στο Μόντε Κάρλο.

Οι δύσκολες και ασυγχώρητες συνθήκες του WRC δεν επέτρεψαν σε κανένα αυτοκίνητο να τερματίσει στον εναρκτήριο αγώνα. Ωστόσο, στη συνέχεια της σεζόν τα δεδομένα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο και ο πρώτος τερματισμός στο βάθρο ήρθε στο Ράλι Μεξικού με οδηγό τον Thierry Neuville, μόλις δυο αγώνες μετά το Μόντε Κάρλο. Το σημείο αναφοράς για το 2014 ήταν ο πρώτος τερματισμός 1-2 για την Hyundai στον αγώνα της Γερμανίας.
Με στόχο να συνεχίσει το μομέντουμ που απέκτησε, το 2015 ήταν μια χρονιά που κινήθηκε στη μετριότητα πριν επανέλθει στις νίκες το 2016 σε Αργεντινή (Paddon) και Σαρδηνία (Neuville), όπου τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα. Πλέον, η Hyundai έγινε μια ομάδα που είχε τα φόντα για νίκη σε κάθε αγώνα και το 2017 κατάφερε να κερδίσει τέσσερις αγώνες και το 2018 τρείς.

Από την αρχή του 2019 και με νέο αγωνιστικό διευθυντή τον Andrea Adamo, οι στόχοι της ομάδας ήταν ξεκάθαροι: να παλέψει για το πρώτο της πρωτάθλημα. Απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, η ομάδα πάλεψε να κρατηθεί και να αυξήσει το προβάδισμα που είχε.


Ο επικεφαλής τμήματος προϊόντων και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Hyundai Motor Group, Mr Thomas Schemera είπε, «Η Hyundai Motorsport πραγματικά υιοθέτησε το πνεύμα της Hyundai και της μάρκας υψηλής απόδοσης Ν. Ήταν απίστευτες οι επιτυχίες που είχε κατά τη διάρκεια των χρόνων και έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα όταν πάλεψε για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ήταν μεγάλη η ευχαρίστηση μας όταν είδαμε την ομάδα να κερδίζει τον πρώτο της τίτλο στο WRC, έχοντας μάλιστα πολύ δυνατούς αντιπάλους. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και οι ψηλές επιδώσεις πάνε χέρι χέρι και τώρα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το αίσθημα της νίκης στους πελάτες μας ανα τον κόσμο».
Η ομάδα επικεντρώνετε πλέον στη σεζόν 2020 όπου με τις νέες προσθήκες που έκανε οι φιλοδοξίες είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.