Grand Prix Ισπανίας – Κέρδισε ο Hamilton

Νικητής στο συναρπαστικό Ισπανικό GP αναδείχθηκε ο Lewis Hamilton, ψαλιδίζοντας τη βαθμολογία διαφορά στους 6 πόντους από τον Sebastian Vettel ο οποίος τερμάτισε 2ος. Ανέλπιστο βάθρο για τον Daniel Ricciardo μετά την εγκατάλειψη τουValtteri Bottas.

Στην εκκίνηση, ο Vettel πήρε το προβάδισμα λίγο πριν τα φρένα για την 1η στροφή, αφήνοντας 2ο τον Hamilton. Ο Raikkonen έμεινε 4ος και βρέθηκε δίπλα-δίπλα με τον Verstappen στο φρενάρισμα (και με τον Φινλανδό της Ferrari να πιέζεται στην εσωτερική από τον Bottas), με τους δύο να χτυπούν και να οδηγούνται εκτός αγώνα με σπασμένες αναρτήσεις. Οι αγωνοδίκες εξέτασαν το συμβάν και δεν έδωσαν καμία ποινή.

Ο 7ος Alonso ξεκίνησε μέτρια, έχασε έδαφος και μετά ο Massa, προσπαθώντας να αποφύγει τους μπροστά, ακούμπησε τη Mclaren του Ισπανού, αναγκάζοντάς τον να βγει εκτός πίστας στη Στροφή 2, χάνοντας τέσσερις θέσεις. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή, με αποτέλεσμα να μπει στα pits για αλλαγή. Ούτε για αυτό το συβμάν επεβλήθη ποινή.

Ο Hulkenberg είχε ανέβει 7ος, ενώ οι δύο Force India βρίσκονταν στις θέσεις 5 και 6.

Μετά τους πρώτους γύρους, ο Vettel είχε ανοίξει τη διαφορά του από τον Hamilton στα 2,5 δευτ., ενώ πιο πίσω ο Alonso προσπαθούσε να φτάσει τον 10ο Grosjean.

Μάχη υπήρχε και για την 8η θέση, με τον Magnussen να καταδιώκεται από τον Sainz.

Από τον 10ο γύρο κι έπειτα, οι Vettel-Hamilton ήταν πραγματικά στο όριο, πιέζοντας ο μεν για να ανοίξει τη διαφορά, ο δε για να την μειώσει ενόψει και των pit stop.

Πρώτος στα pits μπήκε ο Alonsο στον 13ο γύρο, επιχειρώντας το undercut για να περάσει μπροστά από τον Grosjean. Ένα γύρο μετά, οι Sainz και Magnussen μπήκαν μαζί για αλλαγή, δίνοντας μάχη ακόμα και μέσα στο pitlane, με τον Ισπανό να ωθεί στο γρασίδι της εξόδου των pit τον Δανό.

Στη μάχη των πρωτοπόρων, η Ferrari πήρε πρώτη την απόφαση να μπει στα pits στον 14ο γύρο βάζοντας τη μαλακή γόμα, θέλοντας να αποφύγει το undercut του Hamilton, ο οποίος παρέμενε στην πίστα. Ο Βρετανός όμως έμοιαζει να δυσκολεύεται αρκετά να οδηγήσει στο όριο για τόσο μεγάλο διάστημα, με τον Vettel να κλείνει συνεχώς τη διαφορά, όντας πλέον 3ος πίσω από τον Bottas.

Στον 21ο γύρο μπήκε κι ο Hamilton στα pits για τη μέση γόμα, διαφοροποιώντας τη στρατηγική του από αυτή του βασικού του αντίπαλου. Βγαίνοντας, ο Vettel ήταν 2ος πλέον, 0,8 δευτ. από τον 1ο Bottas, και προσπάθησε να τον περάσει. Και τα κατάφερε με μία εκπληκτική κίνηση στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού στον 25ο γύρο, αλλάζοντας τη γραμμή του και μπερδεύοντας τον Bottas (ο οποίος μπήκε στα pits στον 26ο γύρο). Ένα γύρο μετά πέρασε κι ο Hamilton κι η μάχη συνεχιζόταν.

Την ίδια ώρα, οι Perez κι Ocon παρέμεναν στο 5-6 και μετά τα pit stops, ενώ ο Wehrlein είχε ανέβει 7ος, αλλά χωρίς να έχει μπει ακόμα για νέα ελαστικά. Όσον αφορά τον Alonso, ο Ισπανός έχανε γύρο με τον γύρο έδαφος, πέφτοντας ως τον 30ο γύρο στην 14η θέση. Μάλιστα, στον 33ο γύρο έγινε ο πρώτος που έκανε το 2ο pit stop του.

Στον 35ο γύρο, ο Vandoorne συγκρούστηκε με τον Massa στην πρώτη στροφή με τον Βέλγο να εγκαταλείπει, αναγκάζοντας τους αγωνοδίκες να θέσουν σε ισχύ το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς οδηγούς να μπουν στα pits. Ωστόσο, κανείς εκ των πρωτοπόρων δεν επέλεξε να αλλάξει ελαστικά σε εκείνο το σημείο, με 31 γύρους να απομένουν. Με το που τελείωσε το VSC, ο Hamilton άλλαξε στη μαλακή γόμα για το υπόλοιπο του αγώνα.

Αμέσως μετά μπήκε ο Vettel για τη μέση γόμα. Κι αυτό που θα ακολουθούσε δεν θα το προέβλεπε κανείς: ο Γερμανός βγήκε δίπλα-δίπλα με τον Hamilton, στρίβουν μαζί, ο Vettel ακουμπά τον Βρετανό στην πρώτη στροφή χωρίς να προκληθούν ζημιές, με τον τελευταίο όμως να χάνει ελάχιστο χρόνο και να παραπονιέται αμέσως στο team radio. Παρόλα αυτά, το συμβάν δεν εξετάστηκε καν.

Στον 39ο γύρο, ο αρκετά ταλαιωπωρημένος κινητήρας του Bottas τον «πρόδωσε», παραχωρώντας την τρίτη θέση στον Ricciardo.

Από τον 38ο γύρο ξεκίνησε η μάχη των Vettel-Hamilton. Ο Βρετανός κολλημένος πίσω από τον Γερμανό πάλευε να περάσει, έχοντας τη μαλακή, σαφώς ταχύτερη γόμα. Και κατάφερε να περάσει στον 44ο γύρο, στα φρένα για την 1η στροφή.

 

Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι δόθηκε ποινή στον Wehrlein, καθώς δεν έμεινε στα δεξιά από το κολωνάκι που βρίσκεται στην έξοδο του pitlane.

Με 16 γύρους να απομένουν, ο Hamilton είχε χτίσει μία διαφορά 2,3 δευτερολέπτων από τον Vettel, κι όλο αυξανόταν.

Πιο πίσω, ο Wehrlein με την στρατηγική του ενός pit stop που ακολούθησε βρισκόταν στην 7η θέση, χαρίζοντας υπερπολύτιμους βαθμούς στη Sauber.

Στον προτελευταίο γύρο, ο Magnussen είχε ένα κλατάρισμα μετά από επαφή με τον Kvyat, χάνοντας την ευκαιρία για βαθμούς.

Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε τίποτα στην πρωτοπορία, με τον Hamilton να πανηγυρίζει την δεύτερη νίκη του φέτος!

Πηγή: totalracing.gr