GP Ρωσίας – Αγώνας: Πρώτη νίκη για τον Bottas

Νικητής στο GP της Ρωσίας αναδείχθηκε ο Valtteri Bottas, παίρνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του. Ο Sebastian Vettel κι ο Kimi Raikkonen συμπλήρωσαν το βάθρο. Τη βαθμολογούμενη δεκάδα έκλεισαν οι Hamilton, Verstappen, Perez, Ocon, Hulkenberg, Massa και Sainz.

Το δράμα ξεκίνησε πριν την εκκίνηση του αγώνα, καθώς η Mclaren του Alonso έμεινε ακινητοποιημένη στη μέση της πίστας, δίπλα στην είσοδο του pit lane στο τέλος του γύρου σχηματισμού. Ο γύρος προθέρμανσης ως εκ τούτου επαναλήφθηκε.

Στην εκκίνηση, ο Vettel και ο Bottas εκκίνησαν καλά, με τον Φινλανδό να στρίβει πρώτος στη στοφή 2, παίρνοντας την πρωτοπορία. Ο Verstappen πέρασε τους Massa και Ricciardo, με τον Βραζιλιάνο να βρίσκεται μπροστά από τον Αυστραλό. Ο Palmer και ο Grosjean είχαν επαφή στη στροφή 2, με τους δυο τους να βρίσκονται εκτός αγώνα και βγάζοντας το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα. Τη στιγμή που βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, ο Stroll είχε τετ α κε, χάνοντας πολλές θέσεις στην κατάταξη. Στο τέλος του 3ου γύρου, είχαμε ξανά αγώνα, με τους οδηγούς να διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Ricciardo είχε καπνό να βγαίνει από το πίσω δεξί φρένο του και την ομάδα του να του ζητά να επιστρέψει αργά στα pits, με τα φρένα να τον εγκαταλείπουν πλήρως μέχρι τότε. Οι αγωνοδίκες θα εξέταζαν την επαφή μεταξύ Stroll και Hulkenberg, δίνοντας εξήγηση στο τετ α κε του Καναδού. Η διαφορά του Vettel και του Bottas είχε αυξηθεί στα 2 δευτερόλεπτα στον 7ο γύρο, ενώ ο Hamilton ανέφερε στον ασύρματο πως είχε προβλήματα με την ισχύ του κινητήρα του. Ενώ ο Bottas έγραφε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, οι Magnussen και Vandoorne έλαβαν ποινή 5 δευτερολέπτων επειδή παραβίασαν τα όρια της πίστας στη στροφή 2. Ο Ricciardo εγκατέλειψε εν τέλει τον αγώνα και οι μηχανικοί του Verstappen του ζήτησαν να φέρει την ισορροπία των φρένων του όσο πιο μπροστά γίνεται.

Ο Hamilton συνέχιζε να παραπονιέται πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το μονοθέσιό του και την ομάδα να του ζητά να δροσίζει το μονοθέσιο στις ευθείες, ενώ ο Vettel ξεκίνησε να ανεβάζει ρυθμό. Ο Magnussen ήθελε η ομάδα του να μιλήσει με τον Whiting, με την ομάδα να του απαντά πως δε μπορεί να κάνει κάτι και να ζητά από τον Δανό να συγκεντρωθεί στον αγώνα. Ο Bottas είχε ανοίξει τη διαφορά στα 3,8 δευτερόλεπτα στο τέλος του 13ου γύρου από τον Vettel, με τους Raikkonen, Hamilton, Verstappen, Massa, Perez, Ocon, Hulkenberg και Magnussen να κλείνουν τη δεκάδα. Η ομάδα ενημέρωνε τον Hamilton Πως το μονοθέσιο υπερθερμαινόταν με τον Βρετανό να ρωτά το λόγο που συμβαίνει αυτό. Με τη διαφορά να έχει φτάσει πλέον στα 4,4 δευτερόλεπτα, ο Vettel αντέδρασε και έκανε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Ο Bottas απάντησε και εκείνος με τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, ενώ ο Γερμανός της Ferrari ανέφερε πως έβλεπε φθορά στο εμπρός αριστερό ελαστικό. Ο Hamilton έγραφε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, με την ομάδα να τον ενημερώνει πως το μονοθέσιο ήταν στο όριο των θερμοκρασιών.

Ο Φινλανδός της Mercedes έγραψε ξανά τον ταχύτερο γύρο, αυξάνοντας τη διαφορά του με τον Vettel κατά μισό δευτερόλεπτο. Καθώς οι Magnussen και Massa έμπαιναν στα Pits, ο Vettel έγραφε τον ταχύτερο γύρο, ρίχνοντας τη διαφορά κάτω από τα 5 δευτερόλεπτα. Καθώς ο Bottas είχε μπροστά του πιο αργούς οδηγούς, στους οποίους έριχνε γύρο, ο Vettel το εκμεταλλεύτηκε για να πλησιάσει. Ο Raikkonen έγραψε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, δείχνοντας πως τα Κόκκινα μονοθέσια βρίσκονταν σε αντεπίθεση. Η Διαφορά στο τέλος του 26ου γύρου, ήταν 2,5 δευτερόλεπτα. Ο Ocon ζητούσε να μπει στα pits, ενώ ο Bottas με τη διαφορά να βρίσκεται στα 3,1 δευτερόλεπτα, μπήκε στα pits βάζοντας την πολύ μαλακή γόμα. Ο μηχανικός του Vettel του ζήτησε να πιέσει τώρα, με τον Bottas να βγαίνει πίσω από τον Hamilton, στην 4η θέση. Ο Perez μπήκε κι εκείνος στα Pits, βγαίνοντας 8ος πίσω από τον Massa. Ο Raikkonen ανέφερε στον ασύρματο πως το πίσω μέρος της Ferrari δεν είχε πρόσφυση. Ο Vettel ζητούσε μπλε σημαίες για τον Stroll, ενώ ο Raikkonen έμπαινε στα pits, βγαίνοντας 4ος, με τον Verstappen να ακολουθεί στα pits και να βγαίνει 5ος, οριακά μπροστά από τον Hulkenberg.

Στο τέλος του 30ου γύρου, ο Hamilton μπήκε στα pits, βγαίνοντας 4ος. Η ομάδα τον ενημέρωνε για τη διαφορά με τον Raikkonen, με τον Βρετανό να ρωτά γιατί είναι τόσο μεγάλη η διαφορά και την ομάδα να απαντά πως έχασαν χρόνο πίσω από πιο αργούς συνδυασμούς. Ο μηχανικός του Raikkonen τον ενημέρωνε πως είναι πιο γρήγορος κατά 8 δέκατα από τον Bottas, με τον Φινλανδό να ρωτά πως συνέβη αυτό και την ομάδα να του θυμίζει πως είχε την πρωτοπορία του αγώνα. Ο Vettel μπήκε στα pits στο τέλος του 34ου γύρουκαι βγήκε 2ος μπροστά από τον teammate του, με τη διαφορά να είναι στα 4,6 δευτερόλεπτα, από τον πρωτοπόρο Bottas. Από τη στιγμή που καθάρισε με την κίνηση, ο Vettel κινούταν περίπου μισό δευτερόλεπτο ταχύτερα από τον Bottas. Όταν αντέδρασε ο Bottas, η διαφορά ανέβηκε στα 4,4 δεύτερα, ο Φινλανδός έκανε ένα μεγάλο μπλοκάρισμα στη 13η στροφή, επιτρέποντας στον Vettel να πλησιάσει στα 3 δεύτερα. Στον επόμενο γύρο ο Vettel κινήθηκε ταχύτατα, μειώνοντας και πάλι τη διαφορά κατά 8 δέκατα. Ο Hulkenberg μπήκε στα pits, βγαίνοντας 9ος, πίσω από τις δυο Force India και μπροστά από τον Carlos Sainz.

Με 10 γύρους ν απομένουν η διαφορά ήταν 1,2 δευτερόλεπτα μεταξύ Bottas και Vettel. Ο Massa μπήκε στα pits, καθώς έχανε αέρα από το ελαστικό του. Η διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων ήταν 1,3 δευτερόλεπτα στον 47ο γύρο, με τον Vettel να έχει κινηθεί πολύ γρήγορα και τον μηχανικό του να του λέει στον ασύρματο πως πρέπει να συνεχίσει να πιέζει και ο Bottas θα κάνει κάποιο λάθος. Η διαφορά πλέον είχε πέσει εντός της ζώνης DRS, για τη δεύτερη ζώνη, όμως στην αρχή του 50ου γύρου, ο Vettel δεν είχε ξανά το πλεονέκτημα. Στον 51ο γύρο ο Vettel είχε ξανά DRS βάζοντας ασφυκτική πίεση στον Bottas. Ωστόσο, δεν κατάφερε να βρεθεί αρκετά κοντά και αρκέστηκε στην 2η θέση.

Πηγή: totalracing.gr