GP Αυστραλίας: Πλησιάζει στον τίτλο ο Marquez

Μετά το τέλος ενός εκπληκτικού αγώνα στο Philip Island ο Marc Marquez πλησίασε στον τίτλο, καθώς η νίκη που πέτυχε σε συνδυασμό με την 13η θέση του Dovizioso του δίνει σαφές πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Όπως αναμενόταν οι συνθήκες στο Phillip Island ήταν ιδανικές, με αρκετή ηλιοφάνεια πριν το ξεκίνημα του αγώνα, μπροστά σε ένα κοινό 35 χιλιάδων θεατών.

Στην εκκίνηση ο Marquez έφυγε πολύ άσχημα από την pole position και παρότι κατάφερε να διατηρήσει την δεύτερη θέση στη συνέχεια, ο Jack Miller  πήρε άμεσα την πρώτη θέση κι άρχισε να προηγείται στον αγώνα της πατρίδας του.

Όμως πιο πίσω ο Andrea Dovizioso έκανε ένα καταστροφικό λάθος. Έχασε τα φρένα στην πρώτη στροφή του δεύτερου γύρου κι έπεσε στην 20η θέση. Ο Marquez μπροστά πάντως δεν τα πήγαινε πολύ καλύτερα. Ο Vinales τον πέρασε άνετα για τη δεύτερη θέση, ενώ ο Zarco στην προσπάθεια του να περάσει κι αυτός ακούμπησε την Honda, επιτρέποντας και στον Rossi να προσπεράσει.

Ο Miller δεν μπόρεσε να ανοίξει τη διαφορά του, με τις 2 Yamaha, τον Marquez και τον Zarco να εκμεταλλεύονται ένα μικρό λάθος στην έξοδο της ευθείας στην εκκίνηση του 4ου γύρου και να τον προσπερνούν. O Rossi πήρε το προβάδισμα, ενώ ο Marquez είχε τη δική του μάχη με τους Zarco και Vinales για τη δεύτερη θέση.

Στον 5ο γύρο ο Aleix Espargaro έχασε τον έλεγχο της Aprilia και κατέληξε στο γρασίδι, ενώ ο Dovizioso είχε ξεκινήσει την αντεπίθεση του, έχοντας ανεβεί 9 θέσεις μέσα σε λίγους γύρους, προσπερνώντας και τον Jorge Lorenzo για την 11η θέση.

Ο Rossi έκανε λάθος στον 6ο γύρο και χάρισε την πρώτη θέση στον Zarco, αλλά και τη δεύτερη στον Marquez, με τον Miller να μένει κοντά και να ανακάμπτει από τα λάθη του για την τρίτη θέση.

To δεύτερο λάθος του Dovizioso στον αγώνα, έδωσε την δυνατότητα στον Dani Pedrosa να ξαναπεράσει μπροστά από την Ducati και να αρχίσει να εμποδίζει την πρόοδο του Ιταλού στον αγώνα. Η διαφορά του από τους πρώτους ήταν σχεδόν στα 8 δευτερόλεπτα, χωρίς ο ίδιος να φαινόταν σε θέση να μειώσει την απόσταση.

Ο Rossi έδειχνε να έχει αρκετά καλή απόδοση και με τη βοήθεια των πολύ καλών φρεναρισμάτων που έκανε, ανέβηκε μέσα σε έναν γύρο από την τέταρτη στην πρώτη θέση, χωρίς πάντως να μπορεί να ξεφύγει από ένα τρομερό γκρουπ 8(!) αναβατών που διεκδικούσε τη νίκη.

Στον 13ο γύρο ο Vinales εκμεταλλεύτηκε ένα μικρό γλίστρημα του Marquez σε μια προσπάθεια του Ισπανού να περάσει τον Zarco κι ανέβηκε τρίτος. Λίγες στροφές αργότερα ο Zarco πήρε το slipstream και πέρασε άνετα τον Rossi, ο οποίος όμως έκανε το ίδιο στον επόμενο γύρο, ξεκινώντας μια επική μάχη για την πρώτη θέση, με συνεχόμενες εναλλαγές.

Vinales και Marquez ήταν σε θέση να επιτεθούν, με τον αναβάτη της Yamaha να προσπερνάει 3 αναβάτες στην ευθεία για να ανέβει στην πρώτη θέση! Ο Marquez προσπάθησε να περάσει τον Rossi, οι 2 τους ακούμπησαν έντονα κι ο Ιταλός άνοιξε την γραμμή του, επιτρέποντας στην Honda να περάσει μπροστά. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο Andrea Iannone που ανέβηκε για λίγο τρίτος.

Ο Marquez επιτέθηκε άμεσα και στον Vinales και με 6 γύρους να απομένουν πήρε το προβάδισμα με μια πολύ επιθετική κίνηση. Ο Vinales έχασε τον ρυθμό του και μετά από ένα ακόμη λάθος στη μάχη με τον Iannone έπεσε στην 7η θέση.

Ο Marquez άνοιξε τη διαφορά του για πρώτη φορά πάνω από μισό δευτερόλεπτο, με τον Zarco να ξαναπερνάει δεύτερος και να δείχνει να είναι ο μόνος που μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Ισπανού. Πιο πίσω ο Dovizioso δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, χάνοντας και πάλι την 11η θέση, αυτή τη φορά από τον Scott Redding.

Ένα ακόμη λάθος του Zarco, όχι μόνο επέτρεψε στον Rossi να ξαναπεράσει στην δεύτερη θέση, αλλά έδωσε την δυνατότητα στον Marquez να ανοίξει τη διαφορά του στα 2 δευτερόλεπτα, με τον Vinales που είχε επιστρέψει να απειλεί τον Γάλλο για την τρίτη θέση.

Με τη διαφορά να ανοίγει συνεχώς, ο Marquez δεν είχε πρόβλημα να πάρει μια πολύ μεγάλη νίκη, την έκτη του στη χρονιά, την στιγμή που ο Andrea Dovizioso, όχι μόνο δεν μπόρεσε να κρατήσει την 11η θέση, αλλά έχασε στην τελευταία στροφή 2 θέσεις για να τερματίσει τελικά στην 13η θέση, δίνοντας πρακτικά τον τίτλο στον Ισπανό.

Ο Rossi κράτησε την δεύτερη θέση, ενώ ο Vinales πέρασε στον τερματισμό τον Zarco για να ανέβει στο βάθρο. Crutchlow, Iannone, Miller, Rins και οι KTM των P. Espargaro και Smith ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα ενός χαοτικού Αυστραλιανού Grand Prix.

Το πρωτάθλημα του MotoGP συνεχίζεται το ερχόμενο ΣΚ (27-29/10) με το Μαλαισιανό Grand Prix από την πίστα της Sepang.

Πηγη: totalracing.gr