Gigi Dall’Igna: “Βρεθήκαμε σε αμήχανη θέση”

Στο motogp.com μίλησε ο επικεφαλής της Ducati Corse για τις ενστάσεις που κατατέθηκαν κατά της εργοστασιακής ομάδας από την Μπολόνια για τα αεροδυναμικά μετά τον αγώνα GP στο Κατάρ.

Ερ: Μετά από ότι συνέβη στο Κατάρ, πρέπει τώρα να περιμένουμε την απόφαση του Εφετείου της FIM. Εκπλαγήκατε;
“Βρεθήκαμε σε αμήχανη θέση, με την τροπή που πήρε το όλο συμβάν. Πριν από τον αγώνα στο Κατάρ, όλες οι διαφορές και οι διαφωνίες που υπήρχαν και ήταν πολλές, επιλύονταν πάντα είτε μέσα στο MSMA είτε με τη συμμετοχή του τεχνικού διευθυντή στο MSMA. Είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε ομάδα αποφασίζει να κάνει μια καταγγελία εναντίον κάποιου άλλου με βάση τεχνικές αμφιβολίες. Αυτό σηματοδοτεί μια σαφή διαφορά από το παρελθόν, μια αρνητική διαφορά. Έχοντας αμφισβητήσει τον Τεχνικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει αν κάτι που είναι τοποθετημένο στη μοτοσικλέτα είναι νόμιμο ή όχι, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούμε σαν μια πόλη στην άγρια δύση, στην οποία ο σερίφης έχει σκοτωθεί. Κινδυνεύεις να έχεις ενστάσεις σε κάθε αγώνα. ”

Ερ: Οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες αμφισβήτησαν το έργο του Commissioners Panel;
“Ναι, πρώτα αμφισβήτησαν τον Τεχνικό έφορο και έπειτα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την πρώτη ομάδα δικαστών, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ομοσπονδία”.

Ερ: Τι περιμένετε από την έφεση σας προς την FIM;
“Είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά μας είναι απόλυτα σύμφωνη με τον τεχνικό κανονισμό. Είμαστε πεπεισμένοι και σίγουροι ότι η προσφυγή τους θα απορριφθεί.”


Ερ: Είχατε καλή σχέση με τη Honda το 2018. Μήπως αυτό άλλαξε;
“Ήταν σωστές αναφορές, κάθε φορά που υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αναλύθηκε σε αυτό που εμείς, σαν Ducati, θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι για να το κάνουν αυτό, είναι το MSMA, παρά το MSMA συν τον τεχνικό έφορο του πρωταθλήματος. Τίποτα δεν άλλαξε για εμάς. Αν είχαμε αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση θα είχαμε κάνει ότι και στο παρελθόν, συζητώντας μέσα στο MSMA Προφανώς αυτοί οι τέσσερις κατασκευαστές αποφάσισαν να αλλάξουν την προσέγγισή τους και αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι πάνω από όλα είναι το ότι η Honda μαζί με μας και την Yamaha, είναι ένας από τους ιδρυτές του πρωταθλήματος. Επειδή πάντοτε συμμετείχαν από την αρχή αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες, αμφισβητώντας την Ομοσπονδία.”

Ερ: Σχετικά με τις άλλες εργοστασιακές ομάδες – Suzuki, KTM και Aprilia – γιατί νομίζετε ότι το έκαναν αυτό, ακολούθησαν απλώς την Honda;
“Δεν ξέρω αν ήταν συνέχεια ή προηγούμενο, αλλά για την KTM και την Aprilia δυσκολεύομαι να το καταλάβω, το καταλαβαίνω περισσότερο για τους άμεσους ανταγωνιστές μας στον αγώνα και στο πρωτάθλημα”.

Ερ: Η Yamaha έχει επιλέξει να μείνει έξω από αυτό. Μιλήσατε μαζί τους;
«Δεν μιλήσαμε πολύ με την Yamaha και δεν ξέρω γιατί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ένσταση, δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή η Yamaha ήταν πάντα εμπλεκόμενη από την αρχή στις συζητήσεις για τους κανόνες και όπως και εμείς πιστεύουμε ότι είναι πιο σωστό να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με άλλο τρόπο, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τους ρωτήσουν: αυτό θα ήταν το ίδιο για εμάς;”

Ερ: Εάν το Δικαστήριο συμφωνήσει με τις καταγγελίες, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο CAS (διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό). Σκέφτηκες ότι θα μπορούσες να φτάσεις σε αυτό το σημείο;
“Στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, οι διαφωνίες τελειώνουν στο Εφετείο της FIM. Θα πρέπει να πάμε στο CAS, το οποίο είναι το αθλητικό δικαστήριο αλλά στην περίπτωση αυτή παρακάμπτουμε την FIM. Σε αυτό το σημείο, είμαστε τόσο πεπεισμένοι ότι είμαστε εντός του κανονισμού και του δικαιώματος που δεν βλέπουμε τους λόγους για τους οποίους το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, αν είναι έτσι θα αξιολογήσουμε και θα το σκεφτούμε, αλλά αργότερα”.

Πηγή:motogp.com