Η επιστροφή στη διεθνή πίστα της Σεπάνγκ σημαδεύτηκε από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, το στρατηγικό πέρασμα από τα ενδιάμεσα ελαστικά στα σλικ και τη μεγάλη επικράτηση του Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός πιλότος, εκκινώντας από την pole position, κατάφερε να πανηγυρίσει την πρώτη φετινή του νίκη – 72η της καριέρας του – αλλά και πρώτη της Red Bull Racing για το πρωτάθλημα του 2026, επιδεικνύοντας απόλυτη ψυχραιμία και κορυφαία διαχείριση σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τερέν.
Η διαδικασία της εκκίνησης αποδείχθηκε περίπλοκη, καθώς η έντονη βροχόπτωση οδήγησε αρχικά σε καθυστέρηση και στη συνέχεια σε αναστολή της διαδικασίας, αφού αρκετοί οδηγοί αντιμετώπισαν προβλήματα λογισμικού στον αναγνωριστικό γύρο. Όταν αυτά επιλύθηκαν και έσβησαν τα κόκκινα φώτα, το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό και οι επιλογές ελαστικών καθοριστικές. Ferrari και McLaren επέλεξαν να βάλουν σλικ ελαστικά στο βρεγμένο, μία επιλογή που αποδείχτηκε λανθασμένη.
Στην επιτάχυνση προς την πρώτη στροφή, ο Μαξ Φερστάπεν είδε τους δύο οδηγούς της Mercedes, τον Κίμι Αντονέλι και τον Τζορτζ Ράσελ, να ξεκινούν ταχύτερα με τα ενδιάμεσα ελαστικά και να παίρνουν το προβάδισμα. Παρά την αρχική απώλεια θέσεων, ο Ολλανδός βρήκε γρήγορα τον ρυθμό του και άρχισε να πιέζει, ανακτώντας το έδαφος τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στην πίστα εξαιτίας της εξόδου του Βάλτερι Μπότας με την Cadillac.
Η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας αποτέλεσε το ιδανικό χρονικό παράθυρο για όσους είχαν επιλέξει τα ενδιάμεσα ελαστικά να επισκεφθούν το pit lane και να αλλάξουν σε σλικ. Αντίθετα, όσοι είχαν πάρει το ρίσκο να παραταχθούν στο grid απευθείας με σλικ ελαστικά βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι οδηγοί της Ferrari, ο Λιούις Χάμιλτον και ο Σαρλ Λεκλέρ, οι οποίοι βρέθηκαν στις πίσω θέσεις της κατάταξης κατά τα πρώτα στάδια. Ωστόσο, η ταχύτητα των δύο οδηγών επέτρεψε μία εντυπωσιακή αντεπίθεση, καθώς η απειλή νέας βροχής δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Μόλις ο Μαξ Φερστάπεν επανέκτησε την πρωτοπορία, έλεγξε απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, δημιουργώντας ασφαλή διαφορά από τους διώκτες του.
Πίσω του, οι δύο οδηγοί της Mercedes ενεπλάκησαν σε έντονη εσωτερική μάχη για τη δεύτερη θέση. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη έκρυβε μία μεγάλη δραματική στιγμή στους τελευταίους γύρους. Ενώ είχε ενεργοποιηθεί εκ νέου καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας και ακολούθως αυτοκινήτου ασφαλείας, λόγω ακινητοποίησης της Williams του Αλεξάντερ Άλμπον, το μονοθέσιο του Τζορτζ Ράσελ παρέδωσε πνεύμα στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Η απρόσμενη αυτή εγκατάλειψη στέρησε από τον Βρετανό ένα σίγουρο βάθρο και επέφερε σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του για τον τίτλο, ενώ ο έτερος οδηγός της ομάδας, ο ΚίμιΑντονέλι, τερμάτισε δεύτερος, διευρύνοντας τη διαφορά του στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο μεταξύ, η αντεπίθεση της Ferrari ολοκληρώθηκε με εξαιρετικό τρόπο, με τον Λιούις Χάμιλτον να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και τον Σαρλ Λεκλέρ να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τέταρτη θέση, προσφέροντας πολύτιμη συγκομιδή βαθμών στην ιταλική ομάδα.
Ο Ίσακ Χατζάρ με τη Red Bull Racing, που βρισκόταν σε τροχιά βάθρου, υποχώρησε τελικά στην πέμπτη θέση υποκύπτοντας στην πίεση των οδηγών της Ferrari. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Όσκαρ Πιάστρι για λογαριασμό της McLaren, ενώ ο Λίαμ Λόσον έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση φέρνοντας τη Racing Bull στην έβδομη θέση. Ο Φερνάντο Αλόνσοχάρισε ένα πολύτιμο αποτέλεσμα ψυχολογίας στην Aston Martin τερματίζοντας όγδοος. Αντίθετα, ο έτερος οδηγός της McLaren, Λάντο Νόρις, που έχασε τον έλεγχο πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και κατέληξε στην αμμοπαγίδα, περιορίστηκε στην ένατη θέση, ακριβώς μπροστά από τον νεαρό ρούκι της Racing Bull, Άρβιντ Λίντμπλαντ, που έκλεισε τη βαθμολογούμενη δεκάδα.
Μέχρι στιγμής η βαθμολογία των οδηγών και των κατασκευαστών διαμορφώνεται ως εξής:
|
Βαθμολογία Οδηγών |
Βαθμολογία Κατασκευαστών |
||
|
Αντονέλι |
320 |
Mercedes |
556 |
|
Ράσελ |
236 |
Ferrari |
405 |
|
Χάμιλτον |
214 |
McLaren |
316 |
|
Λεκλέρκ |
191 |
Red Bull Racing |
298 |
|
Nόρις |
188 |
Racing Bulls |
90 |
|
Φερστάπεν |
188 |
Alpine |
68 |
|
Πιάστρι |
128 |
Haas |
27 |
Μετά το τέλος του αγώνα ο νικητής Μαξ Φερστάπεν δήλωσε: «Ήταν ένας απίστευτα απαιτητικός αγώνας, ειδικά στο ξεκίνημα με την έντονη βροχή και το ολισθηρό οδόστρωμα. Στην εκκίνηση έχασα το προβάδισμα από τις δύο Mercedes, αλλά ήξερα ότι είχαμε την ταχύτητα και παρέμεινα απόλυτα ψύχραιμος. Μόλις βρήκαμε ρυθμό και κάναμε την αλλαγή στα σλικ ελαστικά στο κατάλληλο χρονικό παράθυρο του Αυτοκινήτου Ασφαλείας, το μονοθέσιο ένιωθε εξαιρετικά. Κατάφερα να ανακτήσω την πρωτοπορία και να ελέγξω τη διαφορά μέχρι το τέλος, παρά τις ανακατατάξεις και τα διαδοχικά αυτοκίνητα ασφαλείας. Αυτή η πρώτη φετινή νίκη για μένα και την ομάδα σημαίνει πάρα πολλά και επιβραβεύει τη σκληρή δουλειά όλων μας».
Η τελική κατάταξη του 16ου Grand Prix του Μπαχρέιν στη Μαλαισία έχει ως εξής:










































