«FORMULA 1» ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΓΙΑ 7 ΔΕΚΑΤΑ ΣΤΟ 7ο GRAND PRIX ΤΗΣ ΙΜΟΛΑ

Το Grand Prix Εμίλια Ρομάνια είχε δραματικό φινάλε και απίστευτα συναρπαστική πλοκή, που εξελίχθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, μετά την εκκίνηση, κανείς οδηγός δεν έκανε προσπέραση. Στη δεύτερη φάση, οι διαφορετικές στρατηγικές ανέδειξαν τις αδυναμίες των μονοθέσιων και οδήγησαν σ’ ένα φινάλε, που έκοβε την ανάσα.

Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε τον Μαξ Φερστάπεν να διατηρεί το προβάδισμα. Πίσω του, Ferrari και McLaren, διατήρησαν τις θέσεις τους με τους Νόρις, Λεκλέρκ, Σάινθ και Πιάστρι. Ο Αυστραλός είχε την ταχύτητα να πιέσει τον Ισπανό, αλλά δεν μπορούσε να τον περάσει. Έτσι, μπήκε στα πιτ στον 23ο γύρο, έβαλε τη σκληρή γόμα, κινήθηκε όσο μπορούσε πιο γρήγορα και καθώς η Ferrari άργησε 4 γύρους να καλέσει τον Σάινθ (27ο γύρο) βρέθηκε μπροστά του. Αυτή ήταν και η μόνη αλλαγή στους 5 πρώτους γύρους σε σχέση με την εκκίνηση.

Ο Φερστάπεν άλλαξε λάστιχα στον 24ο γύρο, προσπαθώντας να καλύψει τόσο τον Νόρις (22ο γύρο), όσο και τον Πιάστρι (23ο γύρο). Ο Λεκλέρκ έβαλε τη σκληρή γόμα στον 25ο γύρο. Ο Φερστάπεν, προσπαθώντας να βρει το ιδανικό σετάρισμα για τις δοκιμές, δεν είχε δοκιμάσει καθόλου τη σκληρή γόμα και πήγαινε στο περίπου. Στην αρχή διεύρυνε τη διαφορά, αλλά μετά, ο Νόρις, που είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία την επίθεση του Λεκλέρκ, άρχισε να πλησιάζει τον Ολλανδό, με ρυθμό μισό δευτερόλεπτο στον γύρο. Έφτασε πίσω του στον τελευταίο γύρο, αλλά το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τον πρωταθλητή οριακά μεν, μπροστά δε. Ο Φερστάπεν πανηγύρισε την 59η νίκη του, ο Νόρις την 9η φορά που βρέθηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου και ο Λεκλέρκ το 1ο βάθρο για τη Ferrari στην Ίμολα, από το 2006 και τη νίκη του Μίχαελ Σουμάχερ.

Δείτε ένα βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα της θριαμβευτικής νίκης του Μαξ Φερστάπεν εδώ:

https://www.antenna.gr/watch/1766729/grand-prix-emilia-romania-epistrofi-stis-nikes-gia-ton-verstappen

 Μετά το τέλος του αγώνα ο Μαξ Φερστάπεν, τόνισε: «Έπρεπε να πιέζω σε όλο τον αγώνα, για να επιτύχω διαφορά. Με τα μεσαία ελαστικά ήμασταν αρκετά δυνατοί, αλλά τα σκληρά ελαστικά ήταν πιο δύσκολο να τα διαχειριστούμε, ειδικά στους τελευταίους 15 γύρους. Δεν είχα άλλη πρόσφυση, γλίστραγα πάρα πολύ. Είδα τον Λάντο να πλησιάζει, οπότε στους τελευταίους 10 γύρους, ήμουν τέρμα γκάζι. Είναι πολύ δύσκολο, όταν τα λάστιχα δεν αποδίδουν, να πας τέρμα γκάζι. Δεν είχα περιθώριο να κάνω λάθη. Ευτυχώς, δεν έκανα και είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα, σήμερα. Αλλάξαμε πολλά στο μονοθέσιο. Αλλά από εκεί που ξεκινήσαμε το Σαββατοκύριακο μέχρι τώρα, μπορούμε να είμαστε απίστευτα ευχαριστημένοι με μια pole position και μια νίκη».

Ο Λάντο Νόρις αναδείχτηκε από το κοινό με 31% «Οδηγός της ημέρας», αλλά έμεινε με τη γλύκα. «Πονάει που το λέω, αλλά αν είχα μερικούς ακόμα γύρους, νομίζω θα τον είχα περάσει. Είναι δύσκολο… κρίμα. Πάλεψα σκληρά μέχρι και τον τελευταίο γύρο, αλλά έχασα από τον Μαξ, στην αρχή. Είμαστε τώρα σε ένα σημείο, όπου μπορούμε ευτυχώς να πούμε, ότι βρισκόμαστε ανάμεσα στη Ferrari και στη Red Bull. Αυτό πρέπει να εδραιώσουμε, καθώς η ομάδα κάνει πολύ καλή δουλειά. Νομίζω ότι τα πάμε όλοι πολύ καλά, παλεύουμε για τη νίκη ή τη δεύτερη θέση. Είναι πρόωρο ίσως να πούμε ότι είναι απογοητευτικό που δεν κερδίσαμε, αλλά μετά το περασμένο Σαββατοκύριακο και τις βελτιώσεις που κάναμε, αυτό είναι που πρέπει να αρχίσουμε να στοχεύουμε», δήλωσε ο Νόρις.

Ο Σαρλ Λεκλέρκ ήταν μουδιασμένος στο φινάλε του αγώνα και υπογράμμισε: «Τουλάχιστον ανεβήκαμε στο βάθρο. Χαίρομαι πραγματικά μόνο όταν κερδίζω και σήμερα δεν τα καταφέραμε. Είχαμε υστέρηση στις κατατακτήριες δοκιμές. Μας έλειπε ταχύτητα στην ευθεία, κάτι που θα το εξετάσουμε. Στον υπόλοιπο γύρο ήμασταν γρήγοροι, οπότε τα πράγματα δείχνουν καλά για την υπόλοιπη σεζόν, αλλά είναι απίστευτο να βρίσκομαι στο βάθρο με όλους τους τιφόζι στην Ίμολα. Το Μονακό θα είναι πολύ ξεχωριστό και ίσως τα καταφέρουμε καλύτερα εκεί».

Δείτε τις δηλώσεις των Φερστάπεν, Νόρις και Λεκλέρκ, μετά το τέλος του αγώνα εδώ:

https://www.antenna.gr/watch/1766725/oi-diloseis-ton-verstappen-norris-kai-leclerc

Η τελική κατάταξη του 7ου Grand Prix στην Ίμολα έχει ως εξής:

Τα μονοθέσια δίνουν το επόμενο ραντεβού, ίσως στο πιο συναρπαστικό Grand Prix της χρονιάς, την Κυριακή 26 Μαΐου στο Πριγκιπάτο του Μονακό.