Rally Italia Sardegna: Η TOYOTA GAZOO Racing είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πρωτοπορεία της στην Σαρδηνία

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team μεταβαίνει στο Ιταλικό νησί της Σαρδηνίας για τον έκτο αγώνα του 2020 στις 8-11 Οκτωβρίου με στόχο να υπερασπιστεί την πρωτοπορεία της στο πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών. Μετά τη νίκη στον τελευταίο αγώνα της Τουρκίας, ο Elfyn Evans ηγείται της κατάταξης των οδηγών με 18 βαθμούς διαφορά απο τον ομόσταυλο του Sébastien Ogier, με τον πρωτάρη οδηγό της ομάδας Kalle Rovanperä να βρίσκεται εννέα βαθμούς πιο πίσω.

Ο αγώνας τα τελευταία χρόνια διοργανωνόταν τον Ιούνιο, όμως το φετινό Rally Italia Sardegna αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορανοϊού και θα διοργανωθεί ως φθινοπωρινός αγώνας για πρώτη φορά απο το 2012. Το ράλι διαθέτει γρήγορες, στενές ειδικές διαδρομές με μια λεπτή αμμώδη επιφάνεια που με το κάθε πέρασμα το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Η μεταγενέστερη ημερομηνία σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι πιο χαμηλές από προηγούμενες χρονιές, με την πιθανότητα βροχόπτωσης να είναι μεγαλύτερη.

Μετά το shakedown το απόγευμα της Πέμπτης, ο αγώνας ξεκινά την Παρασκευή το πρωί με δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές (Tempio Pausania και Erula – Tula). Μετά από ένα απογευματινό σέρβις στο Alghero θα υπάρξουν άλλες δύο ειδικές, οι Sedini–Castelsardo and Tergu–Osilo: Αυτές θα επαναληφθούν περίπου 24 ώρες αργότερα για να ολοκληρωθεί μια παρόμοια μορφή το Σάββατο μετά από δύο περάσματα απο τις ειδικές Monte Lerno και Coiluna – Loelle. Η Κυριακή είναι πανομοιότυπη με το 2019, με βάση τη δυτική ακτή της Σαρδηνίας κοντά στο ΑAlghero, με τις ειδικές Cala Flumini και Sassari – Argentiera να τρέχουν η κάθε μια δύο φορές.

Tommi Mäkinen

«Είμαστε σε ισχυρή θέση και στα δύο πρωταθλήματα, αλλά όλα είναι ακόμα ανοιχτά, οπότε πρέπει να επικεντρωθούμε στο δικό μας αγώνα και να πιέσουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε. Η Σαρδηνία συνήθως δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι πρώτος στο δρόμο για την Παρασκευή, καθώς ο Elfyn θα είναι με τον Seb ακριβώς πίσω του, και με αυτή την ευκαιρία θα πρέπει να κάνουν μια ολόκληρη μέρα ειδικών σε αυτές τις θέσεις. Αλλά η τελευταία ημερομηνία για τον αγώνα φέτος θα μπορούσε να μας βοηθήσει, καθώς μπορεί να έχουμε κάποια βροχή. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αρκετά σίγουροι για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στη Σαρδηνία και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε δείξει εκεί στο παρελθόν.»

Sébastien Ogier

«Η Σαρδηνία είναι ένας αγώνας που μου αρέσει, αλλά θα αγωνιστούμε εκεί σε μια διαφορετική εποχή του χρόνου σε σύγκριση με το συνηθισμένο, οπότε η πρόκληση μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Για αυτόν τον λόγο, τα δοκιμαστικά που κάναμε εκεί την περασμένη εβδομάδα ήταν σημαντικά για την προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή του χρόνου, ο καιρός μπορεί να είναι πιο αβέβαιος από το κανονικό, και σε ένα νησί όπως η Σαρδηνία μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα ούτως ή άλλως. Στα τεστ είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και οι συνθήκες στην ειδική άλλαξαν εντελώς μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα είναι ακόμα ανοιχτά στο πρωτάθλημα, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να στοχεύσουμε το μέγιστο της βαθμολογίας στη Σαρδηνία.»

Elfyn Evans

«Όποτε ολοκληρώνεις ένα αγώνα στα ψηλά, όπως κάναμε στην Τουρκία, τότε είναι πάντα μια καλή ώθηση για τον επόμενο. Η πρωτοπορία του πρωταθλήματος είναι σίγουρα μια καλή θέση, αν και έρχεται με μια πρόσθετη πρόκληση στο ότι θα χρειαστεί να ανοίγουμε (καθαρίζουμε) τις ειδικές στη Σαρδηνία. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σε κάτι πιο εύκολο για εμάς – με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στεγνό, φυσικά. Η μετάβαση στη Σαρδηνία τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αλλάξει κάπως τις προβλέψεις καιρού. Μπορεί να το κάνει λίγο λιγότερο απαιτητικό για τα ελαστικά, αλλά θα έχουμε ακόμα μερικές δύσκολες επιλογές: Αντιμετωπίζουμε μερικα Loop όπου πρέπει να επιλέξουμε τα ελαστικά για το πρώτο και το δεύτερο πέρασμα των ειδικών χωρίς να έχουμε επιστροφη για σέρβις, οπότε εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση.»

Kalle Rovanperä

«Στα δοκιμαστικά πριν απο τον αγώνα της Σαρδηνίας είχα καλό αίσθημα στο αυτοκίνητο και έγινε ακόμα καλύτερο όταν κάναμε κάποιες αλλαγές, οπότε χαίρομαι που πηγαίνω στον αγώνα. Στη Σαρδηνία συνήθως υπάρχει πολύς καθαρισμός δρόμου στο πρώτο πέρασμα, οπότε θα είναι σημαντικό να έχεουμε καλό κράτημα εκεί. Μπορεί επίσης να είναι αρκετά τραχύ σε ορισμένα σημεία και στο δεύτερο πέρασμα θα υπάρχουν μεγάλες αυλακώσεις, οπότε πρέπει να έχουμε μια καλή ρύθμιση για να το αντιμετωπίσουμε επίσης. Φαίνεται ότι μπορούμε να περιμένουμε την παρουσία βροχής και ότι μπορεί να είναι αρκετά τοπικά – οπότε θα είναι βρεγμένο μόνο σε ορισμένα μέρη των ειδικών. Οι πληροφορίες από τους μετεωρολόγους μας θα είναι πολύ σημαντικές για να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει βροχή ή όχι και τι ελαστικά πρέπει να έχουμε, ειδικά καθώς έχω ακούσει ότι οι ειδικές μπορεί να είναι πραγματικά ολισθηρές όταν βρέχει.»

Τι συνέβη πέρυσι;

Η ομάδα ήρθε αγωνιοδών πολύ κοντα στην νίκη στη Σαρδηνία το 2019, κυριαρχώντας στον αγώνα πριν ένα μηχανικό πρόβλημα αναγκάσει τον Ott Tänak να χάσει χρόνο στην τελευταία ειδική διαδρομή. Τερμάτισε στην πέμπτη γενική θέση, μπροστά από τους βασικούς ανταγωνιστές του, διατυρώντας το προβάδισμα το οποίο δεν έχασε στην υπόλοιπη σεζόν. Ο Kris Meeke ήταν όγδοος, ενώ η Jari-Matti Latvala επανεκκίνησε μετά την αποχώρησή του στο πρώτο σκέλος.