Acropolis Rally Hall Οf Fame: Ο κύβος ερρίφθη, ώρα νικητών

Ο διαγωνισμός «Acropolis Rally Hall of Fame powered by betsson» έφερε για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του Ράλλυ Ακρόπολις. Άνθρωποι που ξεχώρισαν, καθένας στην εποχή του, αυτοκίνητα τα οποία με τις επιδόσεις και την τεχνολογία τους διαμόρφωσαν περιόδους του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, ειδικές διαδρομές ταυτισμένες με το θρύλο του αγώνα.

Όλα τα παραπάνω στην κρίση του κοινού, που με την ψήφο του στο «Acropolis Rally Hall of Fame powered by betsson» κλήθηκε να αναδείξει τους κορυφαίους μεταξύ ίσων, με την κατάταξη να επιβεβαιώνει πως σε έναν αγώνα σαν το Ράλλυ Ακρόπολις το συναίσθημα μπορεί να υπερέχει των ρεκόρ.

Ο διαγωνισμός, που συγκέντρωσε σχεδόν 10.000 ψήφους, περιλάμβανε πέντε κατηγορίες: (1) Έλληνες και (2) ξένοι οδηγοί και (3) συνοδηγοί με την πιο επιτυχημένη πορεία στον αγώνα, (4) αγωνιστικά αυτοκίνητα που διακρίθηκαν περισσότερο στις σκληρές του επιφάνειες και (5) ειδικές διαδρομές που κέρδισαν την προτίμηση των πληρωμάτων, των θεατών και του Τύπου.

Με ποσοστό 26%, είναι ο «Ιαβέρης» (Τάσος Μαρκουίζος) ο Έλληνας οδηγός που κέρδισε την προτίμηση του κοινού. Καλύτερό του αποτέλεσμα η 5η θέση στο 26o Ράλλυ Ακρόπολις (1979), ωστόσο ο ίδιος «χάρισε» πολλές στιγμές στους φίλους του αγώνα, κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80, πάντα χάρη στη θεαματική οδήγησή του.

Ανάλογα, ο αδικοχαμένος Colin McRae, πολυνίκης του Ράλλυ Ακρόπολις και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1995, αποσπώντας το 30% των ψήφων, αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος οδηγός, επιβεβαιώνοντας πως το στίγμα του στο σπορ παραμένει ανεξίτηλο.

Στην κατηγορία των συνοδηγών, που περιλάμβανε Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές του Ράλλυ Ακρόπολις, το 55% που «έδωσαν» οι θεατές στον Κώστα Στεφανή ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε στην ψηφοφορία. Ο πολυνίκης Έλληνας συνοδηγός αρχικά ξεχώρισε δίπλα στον «Ιαβέρη», ενώ δίπλα στον «Τζίγγερ» κυριάρχησε την εξαετία 1987-’92. Στις σημαντικότερες επιτυχίες του περιλαμβάνεται η κατάκτηση της 1ης θέσης Γενικής, το 1995, με τον Άρη Βωβό.

Με έξι συνεχόμενα Πρωταθλήματα και συνολικά 46 νίκες στο WRC, η Lancia Deltaθεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα αυτοκίνητα όλων των εποχών. Φτάνοντας στο 1992, αποκαλύφθηκε η Deltona, η απόλυτη εκδοχή της Integrale, που άμεσα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ακρόπολις. Αυτοκίνητο που αγαπήθηκε από το κοινό διεθνώς και από τους Έλληνες ειδικώς, οι οποίοι έδειξαν την προτίμησή τους ψηφίζοντάς την με ποσοστό της τάξης του 25%.

Στην κατηγορία των ειδικών διαδρομών, ο «Ταρζάν», με ποσοστό 21%, κέρδισε την προτίμηση των θεατών, κυρίως χάρη στο θρύλο του. Μια ειδική διαδρομή της οποίας η φήμη προηγείται του ονόματος, με τις ιστορίες να κάνουν λόγο ίσως για ό,τι σκληρότερο περιλάμβανε κατά το παρελθόν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Από το 2021 ο «Ταρζάν» επανήλθε στη διαδρομή του αγώνα, με κάποια σημεία του, κοντά στο Ροβολιάρι και στη Ρεντίνα, να αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων θεατών.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας διενεργήθηκε κλήρωση, από την οποία προέκυψαν 80 τυχεροί, που κερδίζουν 50 διπλές προσκλήσεις για την υπερειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, που θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, 15 θέσεις σε σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, σε συνεργασία με την Driving Academy, 5 πλήρη σετ από το επίσημο Merchandise των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις και 10 συλλεκτικά λευκώματα των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις.

Σχόλιο του «Ιαβέρη» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Σχόλιο του Κώστα Στεφανή για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
• Για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πατήστε εδώ.
• Για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πατήστε εδώ.