ERC Rally Serras de Fafe – Felgueiras – Cabreira e Boticas: Εφμαντική νίκη για Solans

Ο Nil Solans πέτυχε την πρώτη του νίκη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι μετά από μια κυρίαρχη οδήγηση στο Rally Serras deFafe – Felgueiras – Cabreira e Boticas.

Ο 29χρονος είδε τους αντιπάλους του να παραπαίουν καθώς η πολλή βροχή, η πυκνή ομίχλη και οι λασπωμένοι δρόμοι έκαναν εξεραιτικά δύσκολο τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη βόρεια Πορτογαλία.

Ο Solans μετά την υπερειδική της Παρασκευής στο κέντρο της πόλης Fafeήταν τέταρτος. Το ρίσκο που πήρε επιλέγοντας να ξεκινά πρώτος στις ειδικές το Σάββατο απέδωσε αμέσως, καθώς πήρε το προβάδισμα και δεν το έχασε ποτέ.

Οι αντίξοες συνθήκες έφεραν την ακύρωση δυο ειδικών το Σάββατο, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Ισπανό να εδραιωθεί στην πρώτη θέση αποκτώντας μάλιστα μεγάλο πλεονέκτημα για την τελευταία μέρα.

Ο καιρός την Κυριακή ήταν χωρίς βροχή και κατέστησε τις ειδικές λιγότερο ύπουλες και ο Solans δεν είχε κανένα λόγο να πιέσει αφού είχε άνετο προβάδισμα. Ο οδηγός του Volkswagen Polo GTI R5 παρέμεινε ψύχραιμος παρά το τετακέ που είχε στην προτελευταία ειδική διαδρομή. Διατήρησε ένα πολύ καλό προβάδισμα και τελικά σφράγισε τον παρθενικό του θρίαμβο στο ERC με 55,7 δευτερόλεπτα.

«Είμασταν συνέχεια σε πολύ καλό ρυθμό παρόλο που δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε για αυτό το ράλι, οπότε είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα», είπε ο Solans.

«Σκεφτόμαστε τώρα αν θα πάμε στις Αζόρες. Έχει δηλωθεί η συμμετοχή μας αλλά χρειαζόμαστε την οικονομική υποστήριξη για να το πετύχουμε, οπότε θα δούμε», πρόσθεσε.

Ο Armindo Araújo ήταν ο πλησιέστερος αντίπαλος του Solans καθώς πέρασε δεύτερος στην τελευταία ειδική του αγώνα η οποία ήταν και η power stage του αγώνα, αφήνοντας τον Georg Linnamäe τρίτο. Ο τοπικός οδηγός πήγε στην Fafe κυρίως για να διεκδικήσει βαθμούς για το Πορτογαλικό πρωτάθλημα, έχοντας πολύ καλό ρυθμό στο Skoda Fabia Rally2.Ένα σκασμένο ελαστικό στοίχησε τη δεύτερη θέση στον Linnamäe, καθώς έμιενε τελικά τρίτος 3,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Araújo.

Το ράλι ξεκίνησε δυναμικά για τον Εσθονό, αλλά ο ρυθμός του μειώθηκε σταδιακά καθώς είχε πρόβλημα με τις ρυθμίσεις του αγωνιστικού το απόγευμα του Σαββάτου. Στην τελευταία ειδική του Σαββάτου, την Lameirinha, ο Linnamäe περιέγραψε το Polo του ως  “μη οδηγήσιμο”.Ο Javier Pardo, μέλος του ERC-Michelin Talent, πήρε την ψηλότερη θέση από τους υπόλοιπους καθώς έφερε το Fabia στην τέταρτη θέση. Ολοκλήρωσε 1 λεπτό και 58,6 δευτερόλεπτα μακριά από την πρώτη τριάδα. Είχε δυο ταχύτερους χρόνους, παρά τα προβλήματα με την βαλβίδα pop-off και την ενδοεπικοινωνία.

Ο Pardo πέρασε μεγάλο μέρος του αγώνα παλεύοντας με τον Simone Tempestini, αλλά ο Ιταλός αποσύρθηκε μετά που κτύπησε σε τοίχο στην 17η ειδική διαδρομή. Η αποχώρηση του επέτρεψε στον Alberto Battistolli με Skoda, να συμπληρώσει την πρώτη πεντάδα 36,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pardo. Ο οδηγός της Hyundai Πορτογαλίας Bruno Magalhaes, ανέβηκε στην έκτη θέση αφού ο Norbert Hertzig απόσυρε το Skoda στην απλή διαδρομή προς την 17η ειδική.

Ο Magalhaes έκανε συνεχώς αλλαγές στο set-up το i20 N όλο το Σαββατοκύριακο και έμεινε πίσω από τον Battistolli 3 λεπτά και 20,6 δευτερόλεπτα.Έβδομος ολοκλήρωσε ο Martins Sesks με Fabia Rally2, όντας 2 λεπτά και 2,0 δευτερόλεπτα πίσω από τον Magalhaes.

Ο 22χρονος άφησε 29,4 δευτερόλεπτα πίσω του τον Jose Pedro Fontes με Citroën C3 Rally2, ενώ ο Ricardo Teodósio τερμάτισε ένατος με διαφορά 4,8 δευτερολέπτων. Ο Πορτογάλος είχε σπασμένο άξονα μετάδοσης κίνησης το πρωί του Σαββάτου.Ακόμα ένας Πορτογάλος, ο Pedro Aleida, έφερε το Skoda Fabia στη δέκατη θέση γενικής.

Ο Efrén Llarena θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον αγώνα. Ο Ισπανός κατέστρεψε το ψυγείο του Fabia στην 2η ειδική, όμως συνέχισε και τερμάτισε ενδέκατος. Ο Ken Tom μεFord Fiesta Rally2 ξεκίνησε ξανά μετά την αποχώρηση τους το Σάββατο και πήρε πέντε βαθμούς μετά τη νίκη του στην power stage.

O Kaspar Kasari άρπαξε την ευκαιρία και πήρε τη νίκη στην κατηγορία Rally ERC3, μετά που ο Dmitry Foefanov είχε τετακέ στην τελευταία ειδική διαδρομή. Ο Ισπανός πρωτοεμφανιζόμενος Óscar Palomo ήταν ο νικητής στην κατηγορία ERC4 οδηγώντας Peugeot 208.

Το πρωτάθλημα μεταφέρεται στις Αζόρες σε λιγότερο από δυο βδομάδες για τον δεύτερο γύρο. Το Ράλι Αζορών θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 27 Μαρτίου.Τελικά αποτελέσματα

1.Nil SOLANS (ESP) / Marc MARTÍ (ESP )Volkwagen Polo GTI R52hrs 1min 14.0sec

2.Armindo ARAÚJO (PRT) / Luis RAMALHO (PRT)Skoda Fabia Rally2+55.7sec

3.Georg LINNAMÄE (EST) / James MORGAN (GBR)Volkwagen Polo GTI R5+59.5sec

4.Javier PARDO (ESP) / Adrián PÉREZ (ESP)Skoda Fabia Rally2+2min 56.2sec

5.Alberto BATTISTOLLI (ITA) / Simone SCATTOLIN (ITA)Skoda Fabia Rally2+3min 32.6sec

6.Bruno MAGALHAES (PRT) / Carlos MAGALHAES (PRT)Hyundai i20 N Rally2+6min 53.3sec

7.Martins SESKS (LVA) / Renars FRANCIS (LVA)Skoda Fabia Rally2 Kit+8min 55.2sec

8.José Pedro FONTES (PRT) / Ines PONTE (PRT)Citroën C3 Rally2+9min 24.7sec

9.Ricardo TEODÓSIO (PRT) / José TEIXERA (PRT)Hyundai i20 N Rally2+9min 58.6sec

10.Pedro ALMEIDA (PRT) / Mario CASTRO (PRT)Skoda Fabia Rally2+10min 19.1sec