ERC Rally di Roma Capitale – Preview

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι κατευθύνεται προς ανεξερεύνητη περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα (14-17 Σεπτεμβρίου), καθώς η Ιταλία (Rally di Roma Capitale) φιλοξενεί αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά. Με δύο γύρους να απομένουν οι μάχες για τον τίτλο του ERC μπήκαν στην τελική τους ευθεία, με τις ειδικές διαδρομές να είναι τοποθετημένες μέσα και ανατολικά της Ιταλικής πόλης και είναι νέες για σχεδόν όλα τα πληρώματα του ERC.

Μετά που ο Marijan Griebel εξασφάλισε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα ERC Junior U28 στην Τσεχία τον περασμένο μήνα, η προσοχή έχει στραφεί τώρα στο πρωτάθλημα ERC, το πρωτάθλημα Junior U27 και το βραβείο των 100,000 Ευρώ για ανέλιξη καριέρας που παίρνει ο Junior πρωταθλητής.

“Όλα παίζονται, το πρωτάθλημα είναι ακόμη ανοικτό και όλοι ξεκινούν αυτό τον αγώνα με ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι κανένας από τους οδηγούς του ERC δεν έχει ξαναδεί τις ειδικές προηγουμένως,” είπε ο Aleks Zawada, επικεφαλής του πρωταθλήματος ERC Junior U27 ο οποίος προηγείται με τρείς βαθμούς διαφορά. “Είναι θετικό που κανένας από εμάς δεν έχει πλεονέκτημα.”

Ο αγώνας ξεκινάει την Πέμπτη με την Qualifying Stage. Η αρχή όμως γίνεται στις 13:30 με τα ελεύθερα περάσματα, για να ακολουθήσουν τα χρονομετρημένα περάσματα μετά από τρείς ώρες. Την επόμενη μέρα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ο αγώνας μεταφέρετε από το Fiuggi όπου είναι και το Service Park στο το κέντρο της Ρώμης όπου θα διεξαχθεί η υπέρειδική διαδρομή δίπλα από το Palazzio della Civilta del Lavoro, συνολικής απόστασης 1,8 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει πέντε ειδικές διαδρομές με ακόμα έξι ειδικές διαδρομές την Κυριακή όπου μεταξύ αυτών θα γίνουν και δύο περάσματα από την δεύτερη μεγαλύτερη ειδική διαδρομή του φετινού ERC την μήκους 32,7 χιλιμέτρων, Cave-Rocca S.Stefano. Οι ειδικές διαδρομές περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό από στενά και γρήγορα κομμάτια, πλατιά και στενά περάσματα με αρκετά “hairpins”. Περνώντας διαμέσου πολλών πόλεων και χωριών σε 36 Δήμους, ένας τεράστιος αριθμός θεατών αναμένεται να ακολουθήσει την δράση, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στιγμιότυπα σε ημερήσια βάση από το Eurosport. Οι διαγωνιζόμενοι για το CIR (Campinato Italiano Rally) θα ακολουθήσουν τις ίδιες ειδικές διαδρομές αλλά σε διαφορετικό βαθμολογικό πίνακα.

Καλύτερες στιγμές του αγώνα

  • Τα αυτοκίνητα που θα λάβουν μέρος στο Tour di Roma θα χωριστούν σε ομάδες των 10 αυτοκινήτων και με την συνοδεία αστυνομίας στις 16:45 την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα κάνουν ένα πανέμορφο “Tour”. Από τον χώρο της πανηγυρικής εκκίνησης στην Bocca dela Verita θα περάσουν από μερικά από τα πλέων γνωστά αξιοθέατα όπως το Colosseum, Palazzo Venezia, Altare della Patria, το Campidogio αλλά και πολλά άλλα. Η περιήγηση θα τελειώσει πλησίον της πρώτης ειδικής διαδρομής.
  • Σαράντα πληρώματα προσμετρούν στο πρωτάθλημα ERC για το Rally di Roma Capitale, με 35 από αυτά να είναι “Priority” πληρώματα.
  • Ο εξαιρετικά ανταγωνιστικός χαρακτήρας τους φετινού πρωταθλήματος ERC μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι σε έξι αγώνες είχαμε έξι διαφορετικούς νικητές, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη μάχη για την νίκη στην Ιταλία, εκεί όπου επιστρέφει το ERC μετά από απουσία τριών χρόνων.
  • Αν και η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στο κέντρο της Ρώμης, ο τερματισμός θα είναι στο Lido di Ostia, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας στις όχθες του Tyrrhenian.

Νέα από το Πρωτάθλημα ERC

  • Εκτός από το ERC1, ERC2,ERC3, ERC Junior U28 & U27 and ERC Ladies, το Rally di Roma Capitale προσμετράει και για το πρωτάθλημα ομάδων Η ομάδα της Castrol Ford Turkey προηγείται της ομάδας Opel Rallye Junion, μετά από έξι αγώνες.
  • Ο δυο φορές πρωταθλητής ERC Kajetan Kajetanowicz ο οποίος δεν έχει τρέξει ποτέ στο Rally di Roma Capitale προηγείται του Bruno Manghalaes με 23 βαθμούς διαφορά. Αλλά με 39 βαθμούς διαθέσιμους στον αγώνα της Ρώμης, ο τρίτος Alexey Lukyanuk μπορεί να μειώσει την διαφορά ενώ ο Bryan Boufier μπορεί να μπει στην τριάδα εάν διαγωνιστεί.
  • Αν η ομάδα της LOTOS Rally καταφέρει να διατηρήσει το πλεονέκτημα μέχρι το τέλος της χρονιάς, τότε ο οδηγός της Kajetan Kajetanowicz θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία του ERC που κερδίζει τρία διαδοχικά πρωταθλήματα.
  • Ο Tibor Erdi Jr θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια για το πρωτάθλημα εάν ο τοπικός οδηγός Zelindo Melegari δεν πάρει το μέγιστο των βαθμών. Ο Sergey Remennik δεν μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα αλλά έχει καλό ρυθμό και δυνατότητες.
  • Με τον Bugra Banaz να μην περιλαμβάνει τον αγώνα στο πρόγραμμα του για το 2017, θα χάσει όπως όλα δείχνουν το πλεονέκτημα του στο ERC
  • Και ενώ ο Marian Griebel έχει κλειδώσει την πρώτη θέση και το πρωτάθλημα ERC Junior U28, πολλοί οδηγοί διεκδικούν το πρωτάθλημα ERC Junior U27, για οδηγούς αυτοκινήτων κατηγορίας R2 με ελαστικά Pirelli. Μετά από τέσσερις αγώνες ο Aleks Zawada προηγείται στην βαθμολογία με τρείς βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Chris Ingram με τους Filip Mares και Jari Huttunen να είναι πολύ κοντά.
  • Μάχη αναμένεται να δούμε όμως και για την δεύτερη θέση του ERC Junior U28, με τους Jan Cerny, Nikolay Gryazin, Sylvain Michel αλλά και το δίδυμο της Peugeot Rally Academy Pepe Lopez και Jose Suarez όλοι να αγωνίζονται για βαθμολογικό όφελος στον αγώνα της Ρώμης.
  • Η Ιταλίδα Tamara Molinaro, παραμένει στην κορυφή του πρωταθλήματος ERC Ladies παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε από την Emma Falcon στον αγώνα της Τσεχίας, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα στην υδραυλική υποβοήθηση του Opel Adam της.

Νέα από τον αγώνα

  • Ο αγώνας του Rally di Roma Capitale αποτελείται από 12 αμιγώς ασφάλτινες ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 198,88 χιλιομέτρων. Το πρώτο σκέλος του αγώνα καλύπτει συνολική απόσταση 94,52 χιλιομέτρων και το δεύτερο σκέλος 106,16 χιλιόμετρα.
  • Η υπέρ-ειδική διαδρομή στο ACI Roma Arena είναι η μικρότερη, με συνολική απόσταση στα 1,8 χιλιόμετρα και η ειδική διαδρομή Cave-Roca Sstefano είναι η μεγαλύτερη με συνολική απόσταση στα 32,70 χιλιόμετρα.