EKO Acropolis Rally – Μέρα 1η- Επιβεβαίωσε το χαρακτήρα του

Το πρώτο σκέλος του Ράλλυ Ακρόπολις επιβεβαίωσε το χαρακτήρα του ως έναν από τους σκληρότερους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Χαρακτηριστικό του οι πολύ σκληρές ειδικές, η σκόνη και οι υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πολλά κλαταρίσματα και αρκετές εγκαταλείψεις καταπονώντας ανθρώπους και μηχανές.

Οι περισσότεροι οδηγοί της μεγάλης κατηγορίας αντιμετώπισαν προβλήματα χάνοντας αρκετό χρόνο. Ή μάλλον όλοι εκτός από τους οδηγούς της Hyundai που φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη για τις συνθήκες του Ακρόπολις, φτάνοντας στην ανασυγκρότηση στη Λαμία στις 3 πρώτες θέσεις και με διαφορά! Καλύτερος όλων ο Ott Tanak που τερμάτισε το σκέλος δημιουργώντας διαφορά 22 δευτερολέπτων από τον Dani Sordo και 45 δευτερολέπτων από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Thierry Neuville.

Ο Βέλγος υποψήφιος πρωταθλητής έχασε χρόνο από το καθάρισμα του δρόμου αλλά και από ένα μηχανικό πρόβλημα που ανάγκασε το i20 Rally1 να δουλεύει με 3 κυλίνδρους για αρκετά χιλιόμετρα. Οι Neuville και Tanakκέρδισαν από μία ειδική διαδρομή, ενώ τις μισές διαδρομές του σκέλους κέρδισε ένας από τους άτυχους του σκέλους, ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris Rally1)  που περιορίστηκε στην τέταρτη θέση χάνοντας περισσότερα από 2,5 λεπτά από πρόβλημα στο turbo.

Στη μάχη για την πρώτη θέση βρίσκονταν μέχρι να εγκαταλείψουν οι Takamoto Katsuta (Toyota Yaris Rally2) και Adrien Fourmaux (Ford Puma Rally1). Ο Ιάπωνας έχασε τροχό μετά από επαφή με βράχο, ενώ ο Γάλλος έσπασε την μπροστινή ανάρτηση του αυτοκινήτου του μετά από απότομη προσγείωση σε άλμα.

 

Καταστροφικό ήταν το πρώτο σκέλος και για τον διεκδικητή του τίτλου Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) που ολοκλήρωσε μόλις στην 20η θέση της γενικής κατάταξης αντιμετωπίζοντας αρκετά μηχανικά προβλήματα και χάνοντας χρόνο από αλλαγή ελαστικού μόλις στην πρώτη ειδική του αγώνα. Ελαστικό άλλαξε και ο Greg Munster (Ford Puma Rally1) στην τελευταία ειδική χάνοντας σχεδόν δύο λεπτά, ενώ δεν είχε χειρόφρενο στις ειδικές του πρωινού loop. Ο οδηγός από το Λουξεμβούργο περιορίστηκε στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης πίσω από τους πρωταγωνιστές της δεύτερης κατηγορίας Robert Virves (Skoda Fabia RS Rally2) και Sami Pajari (Toyota Yaris Rally2).

 

O Εσθονός πρώην πρωταθλητής της κατηγορίας Juniors κέρδισε 3 θέσεις στην κατάταξη της κατηγορίας WRC2 στην τελευταία ειδική του σκέλους, βλέποντας τον πρωτοπόρο μέχρι τότε Yohan Rossel (Citroen C3 Rally2) να σταματάει για να αλλάξει κλαταρισμένο ελαστικό, τον Gus Greensmith (Skoda Fabia RS Rally2) να χτυπάει αγελάδα και να εγκαταλείπει, ενώ κατάφερε να προσπεράσει τον Pajari για μόλις 1,5 δευτερόλεπτο! Στην τρίτη θέση της WRC2 ανέβηκε ο δύο φορές νικητής του Ακρόπολις Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia RS Rally2) που ξέρει καλά τι σημαίνει το “ράλλυ των Θεών”.

Στους Juniors ο Ρουμάνος Norbert Maior (Ford Fiesta Rally3) έφτασε στην έκθεση της Λαμίας στην πρώτη θέση, με τον επικεφαλής της βαθμολογίας Romet Jurgenson (Ford Fiesta Rally3) να ακολουθεί δεύτερος και τον νικητή των περισσότερων ειδικών του σκέλους Ali Turkkan (Ford Fiesta Rally3) να καραδοκεί στην τρίτη θέση. Στην κατηγορία WRC3 οι πρώτοι Έλληνες Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακκαβάς (Ford Fiesta Rally3) συνεχίζουν στην όγδοη θέση.

Στην άτυπη ελληνική μάχη οι “Παναγιώτης Ρουστέμης”- Χρήστος Μπακλώρης (Skoda Fabia RS Rally2) είναι αυτοί που έφτασαν στη Λαμία την Παρασκευή το απόγευμα πρώτοι. Το νεαρό πλήρωμα τερμάτισε το πρώτο σκέλος στην 16η θέση της γενικής και παράλληλα στην 11η της κατηγορίας WRC2. Τους ακολουθεί το πλήρωμα της κατηγορίας Rally1 με την ελληνική σημαία στον ουρανό, οι Ιορδάνης Σερδερίδης- Fred Miclotte (Ford Puma Rally1) οι οποίοι ξεκίνησαν μουδιασμένα, ανεβάζοντας ρυθμό στη συνέχεια.

Εκτός αγώνα με το καλημέρα έμειναν δύο από τα κορυφαία ελληνικά πληρώματα της κατηγορίας WRC2. Οι Λάμπρος Αθανασούλας- Νίκος Ζακχαίος είχαν έξοδο στα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα τραυματίζοντας το Skoda Fabia Rally2 Evo και δεν θα επιστρέψουν στον αγώνα. Οι Γιώργος Αμούτζας- Γιώργος Ηλιόπουλος (Skoda Fabia Rally2 Evo) δεν κατάφεραν να εκκινήσουν λόγω απώλειας του καρνέ και θα συνεχίσουν κανονικά τον αγώνα στο δεύτερο σκέλος.

Στην τρίτη ελληνική θέση ακολουθούν οι πρώτοι της κατηγορίας Rally3 Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακκαβάς (Ford Fiesta Rally3) μπροστά από τους Θέμη Χαλκιά- Νίκο Κομνό (Renault Clio Rally3). Πιο πίσω οι Γιώργος Βασιλάκης- Tom Krawczik (Ford Fiesta Rally2) που δίνουν τη δική τους μάχη στην κατηγορία WRC Masters, ενώ από κλαταρίσματα ταλαιπωρήθηκαν οι Γιώργος Κεχαγιάς- Νίκος Πετρόπουλος (Skoda Fabia RS Rally2), οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου (Renault Clio Rally3) και Νίκος Παυλίδης- Allan Harryman (Skoda Fabia Rally2 Evo). Από τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος- Γιώργος Κότσαλης (Ford Fiesta Rally3), Μάνος Στεφανής- Κώστας Στεφανής (Ford Fiesta Rally3), ενώ πολλά λεπτά στην τελευταία ειδική έχασαν οι Κύπριοι Πέτρος Παντελή- Πάμπος Λαός με πρόβλημα στο τιμόνι του Renault Clio Rally3 που βρισκόταν μέχρι εκείνο το σημείο στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας RC3. Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σκληρές ειδικές της Παρασκευής οι Γιώργος Δελαπόρτας- Βαγγέλης Παναρίτης (Ford Fiesta Rally3) που τούμπαραν στον δεύτερο Ταρζάν και δεν θα επανεκκινήσουν.

Ωραίες μονομαχίες εξελίσσονται και στην κατηγορία RC4 με τα δικίνητα αυτοκίνητα του αγώνα. Οι Σάββας- Λευκαδίτης- Βαγγέλης Ακράτος (Peugeot 208 Rally4) πήραν το προβάδισμα στο απογευματινό loop ξεπερνώντας τους Γιάννη Πλάγο- Χρήστο Κουζιώνη (Peugeot 208 Rally4) που προηγήθηκαν το πρωί.

Η μάχη των δύο πληρωμάτων θα συνεχιστεί και στις ειδικές του Σαββάτου, με τους Τεό Καλαμαρά- Δημήτρη Λαμπράκη (Ford Fiesta Rally4), Δημήτρη Παρέλλη- Ανδρέα Παπανδρέου (Renault Clio Rally5) και Λούη Παπαγεωργίου- Βασίλη Κούγια (Peugeot 208 R2) να επιβιώνουν στις σκληρές ειδικές του αγώνα ακολουθώντας στην κατάταξη.

Το σκληρό Ράλλυ Ακρόπολις συνεχίζεται το Σάββατο με πάρα πολλά σκληρά χιλιόμετρα, χωρίς ενδιάμεσο service, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πληρωμάτων.