East Safari Rally 2022: Με τέρμα γκάζι ετοιμάζονται να κινηθούν οι 38 συμμετέχοντες

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου διοργανώνεται από το Σωματείο Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου ο 2ος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι Psaltis/ENEOS της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, το Ράλι Ανατολικό Σαφάρι.

Κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου γύρου της χρονιάς είναι η ψηλή μέση ωριαία ταχύτητα στις ειδικές διαδρομές, γεγονός που καθιστά τον αγώνα τον γρηγορότερο του ημερολογίου. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους φιλάθλους οι οποίοι δίνουν πάντα μαζικά το παρόν τους, όσο και για τα πληρώματα, με τις συμμετοχές να φτάνουν φέτος τις 37 με επιπρόσθετες ακόμα 8 ιστορικών αγωνιστικών.

Ο αγώνας αποτελείται από δέκα ειδικές διαδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες και μια υπερειδική στην Achna Speedway), συνολικής απόστασης 85,69 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Η εκκίνηση θα δοθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 13:00 στον χώρο στάθμευσης του Γηπέδου Τάσος Μάρκου (έδρας της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου).

Στην συνέχεια τα αγωνιστικά θα κατευθυνθούν προς την πρώτη ειδική διαδρομή της μέρας, την μήκους 7,96 χιλιομέτρων ειδική «Παραλιμνίτικα», η οποία ξεκινά στις13:33, ενώ ακολουθεί στις 14:01 η δεύτερη ειδική μήκους 12,61 χιλιομέτρων Αγία Θέκλα. Με την ολοκλήρωση του πρώτου περάσματος τα αγωνιστικά θα μεταβούν για ένα τριαντάλεπτο σέρβις στον χώρο στάθμευσης του γηπέδου Τάσος Μάρκου. Ακολουθεί επανάληψη των ειδικών στις 15:49 και 16:17 αντίστοιχα. Με την ολοκλήρωση της μέρας τα αγωνιστικά θα μεταβούν στο χώρο ανασυγκρότησης για ένα 45λεπτο σέρβις και θα παραμείνουν εκεί εν αναμονή της δεύτερης μέρας.

Η Κυριακή είναι μια απαιτητική μέρα για τα πληρώματα αφού θα έχουν να διαγωνιστούν σε τέσσερις διαφορετικές ειδικές. Πρώτη ειδική είναι αυτή της Χαλοσπιτιάς στις 8:33 ενώ ακολουθούν οι διαδρομές Φανός στις 9:16 και Δασάκι στις 9:49. Στην συνέχεια και μετά από ένα τριαντάλεπτο σέρβις οι ειδικές διαδρομές Χαλοσπιτιά και Δασάκι επαναλαμβάνονται με ώρα εκκίνησης 11:27 και 12:10, πλην της ειδικής του Φανού.

Σημείο αναφοράς είναι ότι στο δεύτερο πέρασμα απο την ειδική της Χαλοσπιτιάς για ακόμα ένα αγώνα θα γίνει διέλευση των ιστορικών αγωνιστικών. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου περάσματος απο τις ειδικές διαδρομές η δράση θα μεταφερθεί στην πίστα Achna Speedway για το φινάλε του φετινού East SafariRally όπου θα διεξαχθεί η υπερειδική διαδρομή και ο τερματισμός του αγώνα.

Από την Achna Speedway θα περάσουν επίσης και τα ιστορικά αγωνιστικά.

Από πλευράς συμμετοχών αναμφίβολα οι περσινοί πρωταθλητές Petrolina Racing Team Γαλαταριώτης/Ιωάννου (VW POLO GTI R5) είναι το φαβορί για τη νίκη. Η υπεράσπιση του τίτλου ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα και θέλουν να πετύχουν το 2 στα 2 το οποίο αν έρθει θα τους δώσει ώθηση για τη συνέχεια.

Με το Citroen DS3 R5 οι Παντελή/Λαός είναι εκ των διεκδικητών της νίκης καθώς πρωταγωνιστούν σε κάθε αγώνα με απώτερο σκοπό τη νίκη.

Ανταγωνιστικοί στην πρεμιέρα ήταν οι Petrolina Racing Team Γιάγκου/Νικολάου (Hyundai i20 R5) και θα επιδιώξουν ανάλογη παρουσία και τερματισμό στο βάθρο και στον αγώνα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Οι Ζήνωνος/Χριστοφή με το δεύτερο Citroen DS3 R5 και απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους θέλουν ένα τερματισμό στις θέσεις του βάθρου ούτως ώστε να ξεπεράσουν με τον καλύτερο τρόπο την ατυχία της πρεμιέρας.

Μετά τη συμμετοχή τους στο περσινό φινάλε του πρωταθλήματος, οι Petrolina Racing Team Δημοσθένους/Χριστοδούλου (Skoda Fabia R5) αναμένεται να είναι ακόμα ένα πλήρωμα που θα είναι στη μάχη για τερματισμό στην πρώτη τριάδα.

Αμφίρροπη θεωρείται η κατηγορία RC2 όπου θα αγωνιστούν 8 πληρώματα. Οι Αντωνίου/Πιερής (Mitsubishi Lancer EVO X R4) θέλουν να διπλασιάσουν τις νίκες μετά από αυτή στην πρεμιέρα όμως ατο East Safari Rally ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται κατακόρυφα καθώς αρκετοί συνδυασμοί έχουν την ταχύτητα και την εμπειρία για να διεκδικήσουν τη νίκη.

Ο Μιχάλης Ποσείδιας επιστρέφει στην αγωνιστική δράση σε ένα αγώνα που του αρέσει πολύ και με συνοδηγό τον Γιώργο Αλεξάνδρου στο Mitsubishi Lancer EVO X αναμένεται να είναι εκ των πρωταγωνιστών.

Το τοπικό πλήρωμα των Petrolina Racing Team  Ρούσου/Γιαννακού (Mitsubishi Lancer EVOX) είναι πάντα ανταγωνιστικό στον αγώνα της επαρχίας τους και θα ψάξουν τερματισμό στην πρώτη τριάδα.

Μετά την αποχώρηση από την πρεμιέρα, ο Κώστας Μιχαηλίδης με συνοδηγό τον Πρόδρομο Χρυσάνθου και ένα Subaru Impreza έχουν σαν στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, οι Νέστορως/Καλλής (Mitsubishi Lancer EVO X) έχουν τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν. Με αδιαπραγμάτευτο στόχο τη νίκη, οι πρώην νικητές του αγώνα Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (Mitsubishi lancer EVO IX), είναι εκ των φαβορί για νίκη και θέλουν να το επιβεβαιώσουν στις ειδικές του αγώνα.

Οι Παφίτης/Γραμμένος, στο μπάκετ ενώ ακόμα Mitsubishi Lancer EVO IX, θα επιδιώξουν τερματισμό στα ψηλά της κατηγορίας, ενώ οι περσινοί πρωταθλητές στην RCS2, Γιαννούρη/Χρυσοστόμου, στην πρώτη τους παρουσία με ένα Mitsubishi Lancer EVO IX θα μετρήσουν δυνάμεις απέναντι σε σκληρό ανταγωνισμό.

Πέντε συνδυασμοί θα τρέξουν στην κατηγορία RCS2. Πρόκειται για τους Λυκούργο Κακουράτο/Γιώργο Πουγιούκκα, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου/Φίλιππο Φιλιππιδης, Κωνσταντίνος Σιόφερος/Κύρο Γεωργίου, Σταύρο Σταύρο/Ελπιδοφόρο Ελπιδοφόρου και Στέφανο και Δημήτρη Στεφάνου, οι οποίοι έχουν μοιρασμένες πιθανότητες για τη νίκη.

Μεγάλες μάχες αναμένονται στη δικήνητη κατηγορία όπου εφτά πληρώματα θα διεκδικήσουν τη νίκη.

Οι περσινοί πρωταθλητές Τελεβάντος/Σταύρου, στο East Safari Rally αυτή τη φορά δε θατρέξουν με το Peugeot 208 αλλά με ένα Citroen DS3 και είναι το πλήρωμα που οι υπόλοιποι θα πρέπει να κερδίσουν.

Οι Χαράλαμπος Τιμοθέου και Παναγιώτης Σιάλος δεν χρειάζονται συστάσεις. Η ταχύτητα τους είναι γνωστή και στο μπάκετ του Peugeot 208 θέτουν υποψηφιότητα για τη νίκη.

Στα δυο προαναφερθέντα πληρώματα έρχονται να προστεθούν και οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος (Honda Civic) οι οποίοι επίσης έχουν ψηλές βλέψεις στον αγώνα.

Στο East Safari Rally οι Μανώλη/Ευριπίδου με το Honda Civic αποδίδουν πάντα καλά, εξού και η περσινή τους νίκη, και θεωρούνται επίσης εκ των διεκδικητών της νίκης.

Συνδυασμοί που θα επιδιώξουν τερματισμό στην τριάδα είναι και οι Chris Αντρέου/Περικλής Νικολαΐδης (Peugeot 208 Rally 4), Τανούσης/Χριστοδούλου (Toyota Yaris), Τζιωρτζή/Αριστοδήμου (Ford Fiesta) και Παντελή/Νέστωρος (Ford Fiesta).

Οι Λαμπριανίδης/Γρηγορίου (Ford Fiesta) επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση, καθώς επίσης και οι Lavrentiev/Szechenyi (Peugeot 208).

Οι Παναγιώτης Γεωργίου/Αιμίλιος Τανούσης (Citroen DS3), Παναγιώτης Τζιωρτζή/Σωτήρης Κασέττας (Suzuki Swift) και Αργύρης Σταύρου/Ηλίας Πιερή (Suzuki Swift) θα αγωνιστούν στην κατηγορία RC5.

Στην κατηγορία RCS1 η μονομαχία μεταξύ του περσινού πρωταθλητή Θωμά Θεοφάνους με συνοδηγό τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου (Peugeot 306) και GEPA MECHANICAL INSTALATIONS Μιχάλη Σοφοκλέους/Ευαγόρα Παντελίδη, αναμένεται να μαγνητίσει τα βλέμματα και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της κατηγορίας είναι οι Σωτήρης και Χρίστος Πετρακίδης με Ford Fiesta και Χαράλαμπος Καθητζιώτης/Άγγελος Μακρίδης με Hyundai Accent.

Στον αγώνα θα τρέξει ένα μεικτό πλήρωμα, οι Ευτύχιος και Ηλίας Τρύφωνος (Mitsubishi Lancer EVO VII) και στην κατηγορία RCL1 δυο πληρώματα, οι Κλεάνθης Έλληνας/Μιχαλάκης Μιχαήλ (Ford Fiesta DYTKO) και Λούης Παπαγεωργίου/Αβραάμ Νικολάου (Mitsubishi Colt DYTKO).

Όσον αφορά τα ιστορικά, στο East Safari Rally θα δούμε συνολικά 8 αυτοκίνητα με πληρώματα τους Κωνσταντίνο Εγγλέζου/Μιχάλη Μιχαηλίδη (Mitsubishi Lancer), Μανώλη και Ανδρέα Γιάλλουρο (Nissan), Χαράλαμπος Ιωαννίδης/Γιαννάκης Παυλίδης (Nissan), Γιώργο Πικκή.Νεστωρα Νεστωρίδη (Ford Escort), Λάκη Σοφοκλέους/Ευγένιο Παναγιώτου (VW GOLF), Κώστα και Σπύρο Πατσαλή (VW GOLF), Τάσο Σκαρπάρη/Γιάννης Δημητριάδης (Nissan) και Ανδρέα και Ιωάννη Βάννα (VW GOLF).

Ήδη βρισκόμαστε πέντε μέρες πριν από την εκκίνηση και η αγωνία όσο πλησιάζει η μέρα έναρξης αυξάνεται. Μετά την περσινή χρονιά ούτε φέτος περιλαμβάνονται βραδινές ειδικές, όμως ακόμα και έτσι ο αγώνας δεν παύει να είναι εντυπωσιακός.

Itinerary East Safari Rally 2022