DMEC 2024 – Riga Latvia: Ο Conor Shanahan βασιλιάς της Ρίγας για το 2024

Σε έναν απίστευτο φινάλε στον 4ο γύρο της σεζόν του Drift Masters στην ηλιόλουστη Ρίγα της Λετονίας, ο Ιρλανδός Conor Shanahan αναδείχθηκε νικητής, κερδίζοντας τον φημισμένο τίτλο του βασιλιά της Ρίγας για το 2024. Παίρνοντας το στέμμα από τον αδερφό του Jack Shanahan, νικητή του 2023, η νίκη του Conor επαναφέρει τον πρωταθλητή του Drift Masters στο βάθρο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στον φετινό πρωτάθλημα.

Πριν φτάσουμε στην δεύτερη μέρα του αγώνα είχαμε μεγάλες εκπλήξεις. Πρώτον, ο νικητής των προκριματικών Piotr Wiecek, ο οποίος εντυπωσίασε με μια σχεδόν τέλεια βαθμολογία στους 97,5 βαθμούς, αντιμετώπισε μια κάπως απροσδόκητη έξοδο στην φάση των 16 απέναντι σε ένα Ιρλανδό οδηγό με “Wild Card”, τον Tomás Kiely. Το δράμα συνεχίστηκε καθώς ο πρωτοπόρος  του πρωταθλήματος Φινλανδός Lauri Heinonen αποκλείστηκε και αυτός στην φάση των 16, χάνοντας από τον Πολωνό Pawel Korpulinski λόγω ενός σκασμένου ελαστικού. Η εντυπωσιακή πορεία του Korpulinski θα τον έβλεπε στη συνέχεια να ολοκληρώνει στην τρίτη θέση γενικής, καθιστώντας τον έναν από τους οδηγούς που ξεχώρισαν το Σαββατοκύριακο.

Ο νεαρός Ιρλανδός Conor Falvey  ήταν ένας ακόμη ένα οδηγός που ξεχώρισε, καθώς είχε το καλύτερο του αποτέλεσμα μέχρι σήμερα,  φτάνοντας στους 8 πριν αποκλειστεί από τον συμπατριώτη του Duane McKeever. Η πρόοδος του Falvey στη Ρίγα, και στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής την φετινή χρονιά, έχει δείξει το μεγάλο ταλέντο των νέων ανερχόμενων οδηγών του Drift Masters και φυσικά αφήνει υποσχέσεις για το τι μπορεί να ακολουθήσει για τον νεαρό.

Καθώς ο συναγωνισμός έφτανε στα άκρα, οι μάχες στους ημιτελικούς έδωσαν μερικές τυπικά αξέχαστες στιγμές. Ο Conor Shanahan αντιμετώπισε τον Duane McKeever σε μια μάχη υψηλού ρίσκου που έληξε δραματικά με μια σημαντική έξοδο για τον McKeever. Αυτό έδωσε στον Shanahan τη νίκη και μια θέση στον τελικό. Επιπλέον, η ζημιά στο αγωνιστικό του McKeever ήταν πολύ σοβαρή για να επιδιορθωθεί, εγκαταλείποντας τον αγώνα χάνοντας και την παρουσία του στον μικρό τελικό.

Από την άλλη ο James Deane επικράτησε του Πολωνού Pawel Korpulinski, εξασφαλίζοντας τη θέση σε έναν ιρλανδικό τελικό μαζί με τον Shanahan.  Με τον McKeever να μην μπορεί να αγωνιστεί, ο Korpulinski από την Πολωνία πήρε την τρίτη θέση στο βάθρο μέσω bye run.

Η παρουσία των δυο κορυφαίων του διημέρου, Conor Shanahan και James Deane μπορούσε να χαρακτηριστεί και μάχη Γολιάθ εναντίον Γολιάθ, αλλά θα μπορούσε να έχει μόνο έναν νικητή. Μετά από μια έντονη μάχη, ο Shanahan αναδείχθηκε νικητής, εδραιώνοντας τη θέση του ως ο νέος βασιλιάς της Ρίγας και προσθέτοντας άλλη μια εντυπωσιακή νίκη σε αυτό που ήταν μια απίστευτη καριέρα μέχρι σήμερα για τον Ιρλανδό.

Με τέσσερις αγώνες να έχουν ολοκληρωθεί και δύο να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο σημερινός αγώνας έχει φέρει εκπληκτική εξέλιξη στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Ο James Deane, διατηρώντας ένα σερί δεκατριών αγώνων στο βάθρο σε όλες τις διοργανώσεις, ανέβηκε από την τρίτη θέση στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 288 βαθμούς. Ο Lauri Heinonen, παρά την πρόωρη έξοδο, βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση με 286 βαθμούς, ενώ ο Duane McKeever πέφτει στην τρίτη με 284 βαθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ο πιο πολύς από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα, με μόνο τέσσερις βαθμούς να χωρίζουν τους τρεις πρώτους οδηγούς. Η νίκη του Conor Shanahan τον ωθεί στην τέταρτη θέση με 197 βαθμούς και ο Εσθονός Kevin Pesur  συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 196 βαθμούς.

Με το δεύτερο μισό της σεζόν του Drift Masters να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο αγώνας για τον τίτλο του πρωταθλήματος πήρε φωτιά. Το απρόβλεπτο και ο έντονος ανταγωνισμός υπόσχονται πιο συναρπαστική δράση καθώς οδεύουμε προς το μεγάλο φινάλε στο PGE Narodowy της Βαρσοβίας στις 13 & 14 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, πριν στραφεί η προσοχή στην Πολωνία, ακολουθεί ο επόμενος γύρος στο Rabócsiring Circuit στο Mariapocs της Ουγγαρίας που θα διεξαχθεί στις 23 & 24 Αυγούστου. Όλη τη δράση θα μεταδοθεί αποκλειστικά ζωντανά στο Red Bull TV!

Για εμάς εδώ στην Κύπρο ο αγώνας έχει εξαιρετική σημασία αφού εκεί θα αγωνιστεί με “WildCard” ο πολυπρωταθλητής Κύπρου, πρωταθλητής του Drift Kings για το 2023 Γιώργος Χριστοφόρου «ΕΛΑ ΚΟΚΟ». Μέχρι τότε, εδώ είναι μια υπενθύμιση της τρέχουσας κατάταξης του πρωταθλήματος με μόλις 2 γύρους να απομένουν:

1.James Deane (IRL) – 288 pts.

2.Lauri Heinonen (FIN) – 286 pts.

3.Duane McKeever (IRL) – 284 pts.

4.Conor Shanahan (IRL) – 197 pts.

5.Kevin Pesur (EST) – 196 pts.

 

Jaanus Ree / Red Bull Content Pool