DMEC 2023 – Mondello Park Πρεμιέρα με νίκη για τον περσινό πρωταθλητή Wiecek

Μετά από μια μεγάλη περίοδο χωρίς αγώνες που έμοιαζε σαν μια αιωνιότητα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Drift Masters επανήλθε στη δράση το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Mondello Park της Ιρλανδίας.

Με την παρουσία 50 οδηγών από 19 χώρες οι οποίοι έκαναν το ταξίδι στην πίστα Co. Kildare, ο Πολωνός δις πρωταθλητής Piotr Wiecek ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς ξεπέρασε τους εξαιρετικά ποιοτικούς και ταλαντούχους συμμετέχοντες για να πάρει την πρώτη θέση στο πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο με τα μονά βαθμολογημένα εκεί όπου οι Ιρλανδοί φάνηκαν αφιλόξενοι αφού καπάκωσαν και τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Με την βροχή να είναι συνεχόμενη ο Ιρλανδός James Deane, επέστρεψε σαν Wild Card στον πρώτο αγώνα, αφήνοντας όλους τους θεατές χαρούμενους καθώς πήρε την πρώτη θέση με 96 βαθμούς. Η παρουσία του James δεν ήταν τίποτα λιγότερο από απίστευτη, ακόμη και με τη βροχή που δυσκόλεψε τα πράγματα για τους οδηγούς, καθώς εντυπωσίασε τόσο τους κριτές όσο και το κοινό α κατακτώντας την πρώτη θέση στα μονά βαθμολογημένα.

Ο συμπατριώτης του Ιρλανδός και δεύτερος στη γενική της περσινής χρονιάς, Jack Shanahan, ήταν αυτός που ολοκλήρωσε τη μέρα στη δεύτερη θέση, κάνοντας ένα εξαιρετικά και ακριβές πέρασμα 94 βαθμών σε μια πολύ βρεγμένη πίστα. Η πορεία του Jack μας έδειξε ακριβώς τι ήταν αυτό που του χάρισε τη δεύτερη θέση το 2022 και γιατί είναι σίγουρα στη μάχη για το πρωτάθλημα ήδη και αυτή τη χρονιά.

Μετά από μια τρίτη θέση γενικής της περσινής χρονιάς, ο μικρότερος αδερφός του Jack, Conor Shanahan συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, με 94 βαθμούς, χάνοντας τη δεύτερη θέση από τον αδερφό του που σημείωσε υψηλότερο δεύτερο πέρασμα. Ακόμη ένας Ιρλανδός οδηγός που αν αρχάριος στο Drift Masters, ο Dylan Garvey, κέρδισε μια ονειρεμένη τέταρτη θέση στην πρώτη του προκριματική παρουσία στο DMEC.

Μπαίνοντας στα διπλά ο περσινός πρωταθλητής μετά από έναν τερματισμό στην 7η θέση κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης, όπου ορισμένοι πίστεψαν ότι το ξεκίνημα του Piotr στη σεζόν δεν θα ήταν το καλύτερο, αγωνίστηκε στην πρώτη του μάχη για τη σεζόν του 2023 απέναντι από τον Ολλανδό οδηγό Clint Van Oort.

Ο Wiecek έδειξε γιατί είναι 2 φορές πρωταθλητής και το απέδειξε προχωρώντας στην μάχη εναντίον του συμπατριώτη του Kuba Przygonski στο Top 16.

Αυτή η μάχη στο Top 16 θα ήταν αξέχαστη, με τους δύο οδηγούς να τα δίνουν όλα σε μια από τις πιο επιθετικές μάχες που έγιναν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο πρωταθλητής απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του, προχωρώντας σε μια ονειρεμένη μάχη στο Top 8 ενάντια στον περσινό δευτεραθλητή, τοπικό οδηγό και αγαπημένο των οπαδών Jack Shanahan.

Αυτή ακριβώς η μάχη στο Top 8 θα ήταν άλλη μια που ενθουσίασε τους οπαδούς, αλλά ο Wiecek ήταν αυτός κέρδισε, με τον Jack Shanahan να μένει έξω, βλέποντας τον Piotr να προχωρά σε μια ακόμη εντυπωσιακή μάχη στο Top 4 εναντίον του μικρότερου αδερφού του Jack και περσινό τρίτο γενικής, Conor Shanahan.

Αν υπήρχε ποτέ ένας αγώνας για να δείξει πόσο καλός είναι ο Piotr Wiecek, θα ήταν αυτή η μάχη στο Top 4 με τον Shanahan. Ο Conor μετά βίας έκανε λάθος, αλλά ο Wiecek έκανε το καλύτερο πέρασμα του Σαββατοκύριακου, τοποθετώντας το αγωνιστικό στην πόρτα του Shanahan για να κερδίσει μια θέση στον πρώτο τελικό της χρονιάς.

Αντιμέτωπος του Wiecek στον τελικό ήταν ο εξαιρετικά γρήγορος Φινλανδός οδηγός Lauri Heinonen. Ο Heinonen επέστρεψε φέτος με αύξηση 300 ίππων στο αυτοκίνητο σε σχέση με την περσινή χρονιά για να διεκδικήσει τη θέση του στον πρώτο του τελικό DMEC.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος για τον τελικό, καθώς αρχικά ξεπέρασε τον Σουηδό Christian Erlandsson, τον Ιρλανδό Dylan Garvey, τον Ούγγρο Kevin Piskolty και τον Ιρλανδό Duane McKeever για να κερδίσει τη θέση του στον μεγάλο τελικό.

Αφού είχε καλύτερο μονό βαθμολογημένο, ο Wiecek ήταν πρώτος και ο Heinonen αυτός που θα πίεζε ακολουθώντας από πίσω. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν ήταν η μέρα του Φινλανδού, καθώς πίεσε πολύ σκληρά και με ένα άγγιγμα στην πρώτο τους πέρασμα, βγήκε από την πίστα για να χαρίσει στον Wiecek την πρώτη του νίκη στη χρονιά.

Ικανοποιημένος που κέρδισε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, ο Piotr δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα εδώ στον 1ο γύρο. Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο Σαββατοκύριακο και ο ανταγωνισμός ήταν πιο σκληρός από ποτέ, έτσι ώστε να το να καταφέρεις να ανεβείς στην κορυφή είναι απίστευτο συναίσθημα. Πρέπει να δώσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα και τους συνεργάτες μου, που εργάστηκαν ακούραστα για να διατηρήσουν το αγωνιστικό στα καλύτερά του όλο το Σαββατοκύριακο και να διασφαλίσουν ότι ήμασταν στην καλύτερη δυνατή θέση για να αγωνιστούμε. Χωρίς την υποστήριξή τους, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό».

Ο Ιρλανδός οδηγός Duane McKeever ολοκλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση, καθώς επιδιώρθωσε τον συμπλέκτη σε λίγα λεπτά και βγήκε πίσω εγκαίρως κερδίζοντας τον Ιρλανδό συμπατριώτη του Conor Shanahan.

Με τον πρώτο αγώνα να έχει ολοκληρωθεί εντυπωσιακά, η προσοχή πλέον στρέφεται στο Drivecenter Arena της Σουηδίας για τον δεύτερο αγώνα του 2023 στις 9 και 10 Ιουνίου, καθώς προχωράμε προς το μεγαλύτερο φινάλε της χρονιάς για το Drift Masters, στο PGE Narodowy της Πολωνίας στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου.

2023 DMEC driver standings (After 1 of 6 rounds)

  1. Piotr Wiecek – 102 pts.
  2. Lauri Heinonen – 88 pts.
  3. Duane McKeever – 77 pts.
  4. Conor Shanahan – 70 pts.
  5. James Deane – 56 pts.