Dionysos Rally Sprint: Νικητής και πρωταθλητής ο Νίκος Θωμά

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το πρωτάθλημα των ανατροπών. Ωραία εξέλιξη είχε ακόμα μια σεζόν στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Ταχύτητας και για τρίτη διαδοχική σεζόν τίτλος κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα όπου αυτή τη φορά ο Νίκος Θωμά κατάφερε να στεθφεί πρωταθλητής.

Η τελευταία αναμέτρηση για το 2023 τα είχε όλα. Κοντράστ συναισθημάτων, αδρεναλίνη στο κόκκινο και μεγάλες ανατροπές οι οποίες έκριναν τον τίτλο τόσο σε γενική κατάταξη όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι 47 συμμετοχές που αποτελούσαν και αριθμό ρεκόρ για το 2023 προϊδέαζαν για μεγάλες μάχες μεταξύ των οδηγών που έψαχναν το αποτέλεσμα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Μετά την δοκιμαστική διαδρομή όλοι περίμεναν με αγωνία τις δυο χρονομετρημένες για να μάθουν ποιος θα είναι ο πρωταθλητής για το 2023. Οι πρωταγωνιστές ίδιοι με πέρυσι, με τον Νίκο Θωμά (Semog Bravo Sport), τον Πέτρο Πέτρου (Mitsubishi Lancer Evo VII) και Γιάννο Ιωαννίδη (Mitsubishi Lancer Evo VII) να πηγαίνουν στον τελευταίο αγώνα με διαφορά μόλις τριών βαθμών και μοναδικό στόχο τον τίτλο.

Στην πρώτη χρονομετρημένη διαδρομή ο Γιάννος Ιωαννίδης έδειξε τις προθέσεις του και ήταν έτοιμος να κάνει ακόμα μια ανατροπή μετά την περσινή για να κατακτήσει τον τίτλο. Το 01:44.66 τον έβαλε σε θέση οδηγού, με τον Πέτρου να πλασάρετε δεύτερος με χρόνο 01:47.94 και τρίτο τον Θωμά, ο οποίος είχε μεν χρόνο ίδιο με τον Πέτρου όμως δέχτηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για επαφή με κόκκινη σημαία στην διαδρομή.

Όλα θα κρίνονταν στην δεύτερη και τελευταία χρονομετρημένη διαδρομή όπου όλοι ανέμεναν για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Πέτρου ήταν αυτός που χρονολογικά ξεκινούσε πρώτος από τους τρείς και μόλις στην δεύτερη στροφή μια επαφή με κόκκινη σημαία έφερε αυτόματα ποινή πέντε δευτερολέπτων και το Πέτρου να μένει εκτός διεκδίκησης.

Έτσι απέμειναν οι Θωμά και Ιωαννίδης στο κυνήγι του τίτλου, με τον Ιωαννίδη να ξεκινά την δική του προσπάθεια με θεαματικό τρόπο αφού το Evo VII στην πρώτη στροφή σηκώθηκε στους δυο τροχούς όμως ο έμπειρος οδηγός κατάφερε να συνεχίσει και να γράψει χρόνο 01:43.82.

Ο Νίκος Θωμά στην δική του προσπάθεια ήταν αλάνθαστος και κατάφερε να γράψει το 01:43.91, χρόνος ο οποίος τον έφερνε δεύτερο γενικής.

Αυτά φυσικά ήταν προσωρινά αποτελέσματα και μετά τον τεχνικό έλεγχο τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Μια παρατυπία στο Evo VII του Ιωαννίδη ανάγκασε τους αγωνοδίκες να τον αποκλείσουν από τον αγώνα και έτσι ο τίτλο πήγε στον Νίκο Θωμά, ο οποίος έγινε ο πρώτος οδηγός που κερδίζει πρωτάθλημα με αγωνιστικό Crosscar.

«Το φετινό πρωτάθλημα το διεκδίκησα εγώ μαζί με τον Πέτρο και τον Γιάννο, δυο ταχύτατους οδηγούς. Σε ορισμένους αγώνες είχα εγώ πλεονέκτημα, σε κάποιους άλλους αυτοί και υπήρξε κατά τη διάρκεια της σεζόν ένας υγιείς ανταγωνισμός αφού εκτός αγώνων είμαστε φίλοι μεταξύ μας. Όταν έχανα αντί να λυπούμε χαιρόμουν που κέρδιζε ένας εκ των δυο.

Όσον αφορά το σημερινό αγώνα, είχα ορισμένα θέματα όμως τελικά τέλος καλό όλα καλά. Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω των Αντώνη Χρυσοστόμου, καθώς χωρίς την βοήθεια του φέτος τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ πάει και στην ομάδα μου», είπε ο πρωταθλητής Νίκος Θωμά.

Στην δεύτερη θέση μετά από εξαιρετική προσπάθεια τερμάτισε ο Ηλίας Πιερή με Mitsubishi Lancer Evo VI. Μπορεί να μην έγραψε χρόνο στην πρώτη χρονομετρημένη διαδρομή, όμως στην δεύτερη το 01:46.29 τον ανέβασε στο βάθρο.

Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Πιερή. Ένα θέμα με το αγωνιστικό στην πρώτη χρονομετρημένη διαδρομή τον άφησε πίσω, όμως στην δεύτερη το 01:47.61 τον έφερε τρίτο γενικής.

Ο Πέτρος Πέτρου έμεινε τελικά τέταρτος και έφυγε από τον αγώνα με μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς αφενός δεν κέρδισε τον τίτλο γενικής και αφετέρου αναδείχθηκε πρωταθλητής στην RCS2.

«Τα συναισθήματα σήμερα είναι ανάμεικτα. Μετά την δοκιμαστική είχα πολύ καλή αίσθηση με το αυτοκίνητο και ένοιωθα ότι θα ήμουν στην διεκδίκηση του τίτλου. Νομίζω ότι έκανα λάθος επιλογή ελαστικών στην πρώτη χρονομετρημένη διαδρομή και δεν μου βγήκε αφού έκανα αρκετά λάθη. Κατάφερα να γράψω τρίτο χρόνο και στην δεύτερη με αντίπαλους δυο πολύ γρήγορους οδηγούς, τον Νίκο και τον Γιάννο, έπρεπε να τα δώσω όλα για το πρωτάθλημα. Δυστυχώς μια επαφή με σημαία στην δεύτερη στροφή μου επέφερε ποινή πέντε δευτερολέπτων και έτσι δεν συνέχισα αφού δεν υπήρχε πλέον λόγος να πιέσω. Συγχαρητήρια στον Νίκο και τον Γιάννο, παρόλο που για τον Γιάννο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως και ο ίδιος θα περίμενε. Αν όλα πάνε καλά συνεχίζω και το 2024 με τους ίδιους στόχους».

Εκπληκτικός και πολύ ανταγωνιστικός ήταν ο Στέφανος Γεωργίου, ο οποίος οδήγησε στο όριο το Semog Bravo Sport και με χρόνο -1:48.38 τερμάτισε πέμπτος και πρώτος στην RCK1.

Στην έκτη θέση γενικής τερμάτισε ο Σταύρος Αντωνίου (Mitsubishi Lancer Evo Χ) με καλύτερο χρόνο το 01:349.07 στην δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή. Ο Αντωνίου ήταν στην μάχη του τίτλου στην κατηγορία RC2 μαζί με τον Λάμπρο Ιωαννίδη (Mitsubishi LancerEvo XI). Πήγε στον αγώνα όντας δεύτερος στην βαθμολογία και κατάφερε να επιβληθεί του αντιπάλου του με διαφορά μόλις τεσσάρων δέκατων, γεγονός που του χάρισε τον τίτλο.

«Πραγματικά χάρηκα πολύ τον σημερινό αγώνα γιατί όπως φάνηκε στο τέλος κρίθηκε στις λεπτομέρειες μεταξύ εμένα και του φίλου Λάμπρου Ιωαννίδη. Ήταν ισάξιος αντίπαλος και ο τίτλος κρίθηκε σε χιλιοστά. Ευτυχώς τα κατάφερα και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο παρόλο που μεγαλώνω…»

Ο Μάριος Παύλου (Mitsubishi Lancer Evo VII) με καλύτερο χρόνο το 01:49.11 στην δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή πήρε την έβδομη θέση, ενώ ο Λάμπρος Ιωαννίδης με το 01:49.41 έμεινε στην ένατη θέση γενικής.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Μιλτιάδης Μιλτιάδους με Speedcar Xtream και καλύτερο χρόνο το 01:49.67, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία RCK2.

Στην δικήνητη κατηγορία ο Παναγιώτης Ξενοφώντος έτρεξε χωρίς αντίπαλο σήμερα και εξασφάλισε τον τίτλο στην 2WD.

«Φέτος λόγω και άλλων υποχρεώσεων έτρεξα σε τρείς αγώνες τους οποίους κέρδισα. Σήμερα στόχος ήταν να πιέσω και να πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα στην γενική και νομίζω πήγα αρκετά καλά. Είχα αξιόλογους χρόνους και ευελπιστώ ότι του χρόνου θα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός για να μπορώ και εγώ να έχω καλύτερους χρόνους».

Θρίλερ ήταν και η κατηγορίες 2WD S και RCS1 όπου και σε αυτή την περίπτωση έγιναν ανατροπές. Νικόλας Νικολαΐδης και Σωκράτης Παπαναστασίου πάλεψαν επι ίσοις όροις, με τον Νικολαΐδη να κερδίζει και να ανατρέπει τα δεδομένα στον τελευταίο αγώνα.

Ο Νικολαΐδης ήταν πολύ ταχύς σήμερα και δίκαια πήρε τον πρώτο του τίτλο στην καριέρα του, εν αντιθέσει με τον Παπαναστασίου που σε δυο περιπτώσεις κινδύνευσε με ανατροπή του αγωνιστικού, την δεύτερη μάλιστα στην δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή και τελικά να συμβιβάζετε τελικά με την δεύτερη θέση.

«Σήμερα ήρθα στον αγώνα με στόχο τη νίκη και γνώριζα ότι απέναντι μου είχα ένα έμπειρο και πολύ δυνατό αντίπαλο, τον Σωκράτη Παπαναστασίου», είπε ο Νικόλας Νικολαΐδης προσθέτοντας, «Σταδιακά τα αποτελέσματα στη σεζόν ήταν το ένα καλύτερο με το άλλο και σε συνδυασμό με ορισμένες βελτιώσεις στο αυτοκίνητο και αλλαγή στο στυλ οδήγησης έφτασα εδώ που έφτασα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Σωκράτη Παπαναστασίου για τον ωραίο συναγωνισμό που είχαμε και επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου Περικλή για την πολύτιμη βοήθεια και συμβουλές που μου δίνει».  

Νικητές του αγώνα στην κατηγορία 2WD S αναδείχθηκαν οι Άγγελος Ξενοφώντος/Νικόλας Ψύλλος με Peugeot 206.

Την κατηγορία Novice κέρδισε ο Βασίλης Κυριάκου με Speedcar Extreme, την RCT1 ο Ρίκκος Παναγιώτου και την RC5 ο Σωτήρης Πετρακίδης.

Παρά τις αυξημένες συμμετοχές το Pafos Motorsport Association κατάφερε να διοργανώσει ένα πολύ καλό αγώνα και να ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, αφήνοντας ικανοποιημένους διαγωνιζόμενους και θεατές.

Ακόμα ένα συναρπαστικό όπως εξελίχθηκε πρωτάθλημα ταχύτητας έφτασε στο τέλος. Ο έντονος συναγωνισμός κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και πλέον αναμένουμε τη νέα χρονιά για να δούμε τι θα μας επιφυλάξει.

Θερμές ευχαριστίες στον Γιάννη Κέντελη για τις φωτογραφίες