Daniel Sanders και KTM κέρδισαν το DAKAR RALLY 2025

Ο Daniel Sanders της Red Bull Factory Racing κέρδισε το Ράλι Ντακάρ 2025, σηματοδοτώντας τη 20η νίκη της KTM στον εμβληματικό αγώνα. Κατακτώντας την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ, ο Sanders εξασφάλισε πέντε νίκες σε ειδικές διαδρομές και ηγήθηκε του αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος, κερδίζοντας με διαφορά σχεδόν εννέα λεπτών. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Edgar Canet εντυπωσίασε στην κατηγορία Rally2, κατακτώντας τέσσερις νίκες σε ειδικές διαδρομές και τερματίζοντας όγδοος στη γενική κατάταξη. Ο Luciano Benavides πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο Ντακάρ, τερματίζοντας τέταρτος, με δύο συνεχόμενες νίκες σε ειδικές διαδρομές. Παρά την πρόωρη αποχώρησή του, ο Kevin Benavides επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα με δυνατές επιδόσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του αγώνα.

Ο Sanders κυριάρχησε στο Ράλι Ντακάρ 2025, ολοκληρώνοντας με την έκτη θέση στη 12η ειδική διαδρομή, μήκους 61 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή. Από την αρχή, ο Sanders έδειξε την ταχύτητα και τις ικανότητές του, κερδίζοντας τον πρόλογο, το πρώτο στάδιο και την απαιτητική 48ωρη διαδρομή Chrono, παίρνοντας νωρίς το προβάδισμα. Με δύο επιπλέον νίκες και σταθερή απόδοση με την KTM 450 RALLY, δεν έχασε ποτέ την πρωτοπορία του. Ο Sanders έγινε μόλις ο δεύτερος αναβάτης στην ιστορία που ηγείται του Ράλι Ντακάρ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Daniel Sanders: «Μόλις κερδίσαμε το Ράλι Ντακάρ! Είναι μια τεράστια επιτυχία για εμένα και την ομάδα μετά από μια δύσκολη χρονιά και δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά όλους για την υποστήριξη. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι και ανυπομονώ να γιορτάσω με όλους! Τώρα ήρθε η ώρα για ξεκούραση μετά από δύο δύσκολες εβδομάδες.»

Ο Edgar Canet, μόλις 19 ετών, έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο ως ο νεότερος διαγωνιζόμενος στην ιστορία του Ντακάρ, κυριαρχώντας στην κατηγορία Rally2 με τέσσερις νίκες σε ειδικές διαδρομές και διατηρώντας το προβάδισμά του από τη δεύτερη ημέρα έως το τέλος του αγώνα. Ο Canet τερμάτισε στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης, μια εξαιρετική επίδοση για το ντεμπούτο του. Ολοκληρώνοντας την 12η ειδική στη 13η θέση, οι κορυφαίες στιγμές του Canet περιλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην έβδομη ειδική και την τρίτη θέση στον πρόλογο.

Edgar Canet: «Ολοκληρώσαμε το Ράλι Ντακάρ, τα καταφέραμε! Είμαι απίστευτα χαρούμενος που κατέκτησα την πρώτη θέση στην κατηγορία Rally2. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος και για την ομάδα. Τώρα ήρθε η ώρα για πάρτι και γιορτή!»

Ο Luciano Benavides πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στο δυσκολότερο ράλι του κόσμου, ολοκληρώνοντας τη 12η ειδική διαδρομή στην έβδομη θέση και εξασφαλίζοντας την τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη – την υψηλότερη στην καριέρα του στο Ντακάρ. Με δύο συνεχόμενες νίκες σε ειδικές διαδρομές, πολλές θέσεις στο βάθρο και το κορυφαίο αποτέλεσμα της καριέρας του, η εμφάνισή του στο Ντακάρ 2025 απέδειξε την ταχύτητα και την αποφασιστικότητά του.

Luciano Benavides: «Ολοκληρώσαμε το Ράλι Ντακάρ και είμαι πραγματικά χαρούμενος! Ήταν δύο δύσκολες εβδομάδες, αλλά είμαι ικανοποιημένος με την απόδοσή μου. Φυσικά, θέλω περισσότερα, αλλά η κατάκτηση δύο συνεχόμενων νικών σε ειδικές σημαίνει πολλά για μένα. Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας μου στο Ντακάρ και είναι σίγουρα ξεχωριστό. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά την ομάδα για τη σκληρή δουλειά της και συγχαρητήρια στον Daniel για τη νίκη του. Κανείς δεν περίμενε να είμαστε τόσο δυνατοί, αλλά αποδείξαμε πως είμαστε εδώ για να μείνουμε.»

Η επιστροφή του Kevin Benavides στο Ντακάρ 2025 μετά από τραυματισμό ήταν μια δύσκολη πρόκληση, αλλά ο Αργεντινός την αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα. Έδειξε αντοχή την πρώτη εβδομάδα του αγώνα, με την καλύτερη επίδοσή του να είναι η 16η θέση στην 4η ειδική διαδρομή. Ωστόσο, η σωματική καταπόνηση αποδείχθηκε υπερβολική και ο Benavides πήρε τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί μετά την πρώτη εβδομάδα, ώστε να αποφύγει περαιτέρω τραυματισμούς και να προετοιμαστεί για την υπόλοιπη σεζόν.

Andreas Hölzl – Διευθυντής Ομάδας Rally: «Το Ράλι Ντακάρ 2025 ολοκληρώθηκε! Είμαι απίστευτα χαρούμενος για τον Chucky και τα υπόλοιπα παιδιά. Η νίκη αυτή είναι απόλυτα δικαιωματική. Το να είσαι ο δεύτερος στην ιστορία που ηγείται από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Αυτό που πετύχαμε μέσα σε έναν χρόνο είναι μοναδικό και είμαστε πολύ περήφανοι. Χαίρομαι πολύ για την ομάδα, για την KTM και σίγουρα θα το γιορτάσουμε!»

Pit Beirer – Διευθυντής KTM Motorsports:
«Τι απίστευτη νίκη! Συγχαρητήρια στον Daniel, και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα. Από την κεντρική βάση στο Mattighofen, όπου κατασκευάστηκε μια απίστευτη μοτοσυκλέτα, μέχρι την ομάδα στον αγώνα και φυσικά τον Daniel, που κέρδισε αυτό το Ντακάρ με τον πιο κυρίαρχο τρόπο που έχω δει ποτέ. Το να ηγείσαι από την πρώτη ως την τελευταία μέρα είναι ένα ξεχωριστό επίτευγμα και πολύ σημαντικό για την KTM, καθώς δείχνει ακριβώς ποιοι είμαστε – επιστρέψαμε δυνατοί και ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ. Αυτή η νίκη δεν είναι μόνο για την ομάδα και το αγωνιστικό τμήμα, αλλά για ολόκληρη την εταιρεία. Δείχνει ότι αν μείνουμε ενωμένοι και παλέψουμε σκληρά με τους εκπληκτικούς μας αναβάτες, μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα αποτελέσματα. Συγχαρητήρια και στον Edgar, έναν από τους καλύτερους νέους αναβάτες που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό, στον Luciano για τη σταθερότητά του, και στον Kevin, ο οποίος έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή, αλλά χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο για ξεκούραση και ανάρρωση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική νίκη και δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε καλύτερο ξεκίνημα για τη σεζόν, τόσο για τους αγώνες όσο και για όλη την KTM.»

Αποτελέσματα – Ντακάρ 2025, 12η Ειδική Διαδρομή (Προσωρινά)

  1. Michael Docherty (ZAF), KTM, 54:11
  2. Adrien Van Beveren (FRA), Honda, 54:14 +0:03
  3. Tobias Ebster (AUT), KTM, 54:55 +0:44
  4. Tosha Schareina (ESP), Honda, 55:08 +0:57
  5. Stefan Svitko (SVK), KTM, 55:10 +0:59
    Αναβάτες KTM:
  6. Daniel Sanders (AUS), KTM, 55:18 +1:07
  7. Luciano Benavides (ARG), KTM, 55:18 +1:07
  8. Edgar Canet (ESP), KTM, 56:38 +2:27

Γενική Κατάταξη – Ντακάρ 2025 (μετά από 12 ειδικές διαδρομές)

  1. Daniel Sanders (AUS), KTM, 53:08:52
  2. Tosha Schareina (ESP), Honda, 53:17:42 +8:50
  3. Adrien Van Beveren (FRA), Honda, 53:23:38 +14:46
  4. Luciano Benavides (ARG), KTM, 53:31:08 +22:16
  5. Ricky Brabec (USA), Honda, 53:38:42 +29:50
    Αναβάτες KTM:
  6. Edgar Canet (ESP), KTM, 54:49:21 +1:40:29