Dakar 2024 – Πρόλογος: Schareina και Ekström οι ταχύτεροι σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα

Με τον πρόλογο άρχισε σήμερα το Dakar που αποδείχθηκε ότι είχε μια εξαιρετική διάσταση αφού σε απόσταση 27 χιλιομέτρων οι συμμετέχοντες πέρασαν από όλες τις επιφάνειες που θα συναντήσουν στον αγώνα.

Η περιοχή AlUla είναι ιδανική για ένα τέτοιο δείγμα, με αμμώδεις περιοχές που ακολουθήθηκαν από βραχώδεις έδαφος όπου μάλιστα υπήρξαν αρκετές πλοηγικές δυσκολίες που οδήγησαν σε αμφιβολίες ορισμένους οδηγούς. Ωστόσο, οι ειδικοί σε αυτήν την εναρκτήρια διαδρομή ήταν και πάλι αυτοί που έλαμψαν: ο Ισπανός Tosha Schareina ξεπέρασε όλους τους άλλους αναβάτες και ο Σουηδός Mattias Ekström κέρδισε με το Audi του στα αυτοκίνητα στο loop γύρω από το «Sea Camp» στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Tosha Schareina, ο οποίος τερμάτισε δύο φορές στη 13η θέση στο Dakar και κέρδισε το περασμένο καλοκαίρι στο Desafio Ruta 40, σήμερα ξεκίνησε τον πρώτο του αγώνα ως επίσημος αναβάτης ομάδας.

Η ομάδα της Honda νοιώθει ικανοποίηση που στρατολόγησε τον νεαρό Ισπανό, στόχο πολλών ομάδων, αφού και ο ίδιος επέλεξε την ιαπωνική μάρκα για να ανέβει επίπεδο. Πίσω του ολοκλήρωσε ο Daniel Sanders, του οποίου ο ρυθμός του επέτρεψε να πάρει το προβάδισμα στην αρχή του Dakar το 2022, με τον έμπειρο αναβάτη να δείχνει από την αρχή την ταχύτητα του στην έρημο και φέτος.

Το βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Ross Branch. Τα φαβορί του ράλι σήμερα δεν διακρίθηκαν με τον Adrien Van Beveren να μένει τέταρτος, οι αδελφοί Benavides να μένουν, ο Luciano στην 5η και ο Kevin στην 9η, ενώ ο Pablo Quintanilla τερμάτισε έβδομος ακολουθούμενος από τον Toby Price.

Ο Skyler Howes είχε την χειρότερη θέση από όλους (42ος) και θα πρέπει να ανεβάσει απόδοση για να παραμείνει σε επαφή με τους πρωτοπόρους.

Στον αγώνα αυτοκινήτων, ο Mattias Ekström κυριάρχησε επι των αντιπάλων του και ξεκίνησε τον αγώνα με θετικό τρόπο για την ομάδα της Audi, όπως έκανε πέρυσι. Χωρίς να το καταλάβει, πέρασε τον Seth Quintero, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην κατηγορία Ultimate με τον καλύτερο τρόπο, πετυχαίνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ημέρας, παρόλο που δεν θα ληφθούν υπόψη για τη γενική κατάταξη.

Ο νεαρός Αμερικανός έκανε τα πάντα για να κερδίσει την ευκαιρία να επιλέξει μια πλεονεκτική θέση εκκίνησης αύριο το πρωί, όπως και ο Sébastien Loeb (3ος). Οι Βραζιλιάνοι αδερφοί Marcos και Cristian Baumgart έκαναν ένα αξιοσημείωτο ξεκίνημα σε αυτό το Dakar με τον 4ο και τον 5ο καλύτερο χρόνο, αλλά ο κάτοχος του τίτλου Nasser Al Attiyah πλήρωσε για ένα μικρό λάθος πλοήγησης, το οποίο μπορεί να του βγει σε καλό. Με τον 12ο καλύτερο χρόνο, θα ξεκινήσει αύριο από τη 12η θέση, η οποία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αν είχε τερματίσει στη 10η θέση, πιθανότατα υποχρεωμένος να ανοίξει το δρόμο στην πρώτη ειδική.

Παρόμοια ατυχία είχε και ο Guerlain Chicherit με εξίσου τυχερό αποτέλεσμα, γιατί ο Γάλλος τερμάτισε στην 11η θέση. Ο πρώτος στην κατηγορία Challenger, Eryk Goczał δεν βρίσκεται πολύ πιο κάτω στην κατάταξη, αφού πέτυχε το 13ο χρόνο της ημέρας και η ικανότητα να ξεκινήσει καλά το ράλι είναι γνωστή.

Ο αγώνας ουσιαστικά ξεκινά αύριο με την πρώτη διαδρομή από την Alula στην Al Henakiyah, αποτελούμενη από 414 αγωνιστικά χιλιόμετρα.Η σκληρή, γεμάτη δράση και προκλήσεις της πρώτης διαδρομή δίνει τον ρυθμό για την έκδοση του 2024. Η πορεία της είναι σχεδιασμένη από το μηδέν σε μια περιοχή με γεωλογικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν ξαναδεί στο Dakar και θα ρίξει τους διαγωνιζόμενους από νωρίς στα βαθιά.

Οι οδηγοί θα περιπλανηθούν γύρω από ηφαίστεια σε μια περιοχή ορυκτών αποχρώσεων γεμάτη με κάθε απόχρωση του γκρι, από το πιο σκοτεινό έως το πιο φωτεινό. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο σημείο του αγώνα, αυτή η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη για να ανοίξουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οδηγών.