Dakar 2023: Εκπληκτική νίκη / θρίαμβος για την ΚΤΜ

Ποτέ προηγουμένως ένας αναβάτης δεν είχε χάσει το προβάδισμα στο Dakar στην τελευταία ειδική. Και ποτέ πριν ο νικητής και ο δεύτερος δεν είχαν τόσο μικρή τελική διαφορά.

Ένα άνευ προηγουμένου σενάριο ήρθε στην προτελευταία διαδρομή, όπου 12 δευτερόλεπτα χώριζαν τους Toby Price και KevinBenavides, αμφότεροι με ΚΤΜ. Μετά από δυο ολόκληρες βδομάδες στην έρημο, ο νικητής στην κατηγορία μοτοσυκλετών θα κρινόταν σε ένα τελευταίο σπριντ από δυο αναβάτες enduro.

Ο Price ξεκίνησε την 45η έκδοση κερδίζοντας τον πρόλογο, ενώ ακολούθως βρέθηκε και στην κορυφή της κατάταξης. Το ίδιο έπραξε και ο Αργεντίνος, ο οποίος κέρδισε την 13η και τελευταία διαδρομή περνώντας έτσι τον Αυστραλό.

Μέχρι να φτάσουν οι δυο στον τερματισμό την τελευταία μέρα έβλεπαν το κάθε σημείο ελέγχου σαν εμπόδιο και ο Priceπαραδέχθηκε ότι το έχασε τρείς φορές την ίδια στιγμή που ο Benavides το έχασε μια και έπρεπε να επιστρέψει για να επικυρώσει το σημείο διαδρομής.

Στον τερματισμό, η νίκη του Benavides τον έβαλε στο κλαμπ των δυο φορές νικητών του Dakar, με την πρώτη νίκη να έρχεται το 2021.

Με αυτό το αποτέλεσμα ο Benavides ισοφάρισε τους Auriol, Rahier, Meoni και Sunderland.

100ος πέρυσι λόγω χαλασμένου κινητήρα, ο νέος νικητής που υπέγραψε η ΚΤΜ μετά την επιτυχία του με την Honda, έβαλε τέλος μετά από τρία χρόνια όπου νικητές ήταν δις η Honda και μια η GasGas (πέρυσι).

Φέτος η πορτοκαλί μάρκα από το Mattighofen επανήλθε στις επιτυχίες σημειώνοντας την 19η νίκη της. O Skyler Howes που οδήγησε για την Husqvarna, ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου παρόλο που άξιζε πολλά περισσότερα στο ντεμπούτο του στο Dakar.

Ο Αμερικάνος ήταν πρώτος για έξι διαδρομές πριν χάσει τη θέση, αλλά και πάλι έμεινε ευχαριστημένος που ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά, ενώ παράλληλα αυτή ήταν η πέμπτη για Αμερικανό αναβάτη που τερματίζει στην πρώτη τριάδα.

Αρκετοί αναβάτες που θεωρούνταν φαβορί τα βρήκαν σκούρα στο φετινό Dakar. Ένας από αυτούς ήταν ο περσινός νικητής Sam Sunderland, ο οποίος τέθηκε νοκ άουτ από την πρώτη μέρα.

Στην επόμενη εκτός βρέθηκε και ο Ricky Brabec ακολουθούμενος από τον Joan Barrda στην όγδοη διαδρομή. Ο Meison Klein, κορυφαίος rookie πέρυσι όπου τερμάτισε ένατος, είχε πάρει το προβάδισμα φέτος όμως αποχώρησε στην 13η διαδρομή.

Την ίδια τύχη είχε και ο Matthias Walkner που ανέβηκε στο βάθρο πέρυσι, ενώ άλλοι τρείς αναβάτες είδαν από πρώτο χέρι την σκληρότητα του Dakar. Πρόκειται για τον Joaquim Rodrigues της Hero, τον Hartih Noah της Sherco και τον Rui Gonçalves.

Σε αυτό τον αγώνα επιβίωσης η Honda έβαλε τρείς από τους τέσσερις εργοστασιακούς αναβάτες της στην πρώτη δεκάδα. Ο Pablo Quintanilla τερμάτισε τέταρτος μπροστά από τον Adrien Van Beveren, ενώ ο Jose Ignacio Cornejo ήταν όγδοος. Ο Luciano Benavides έμεινε έκτος και ο Daniel Sanders τερμάτισε έβδομος. Lorenzo Santolino και Franco Caimi συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.