Dakar 2021 – 10η Ειδική διαδρομή: Ελέγχει το ρυθμό ο Peterhansel

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η 10η διαδρομή στο Dakar. Ο Staphane Peterhansel (MINI) έλεγξε το ρυθμό και έκανε ακόμα ένα βήμα προς τη νίκη. Η έκπληξη ήρθε από τον τοπικό οδηγό Yazid Al-Rahji (TOYOTA HILUX) ο οποίος κέρδισε τη σημερινή διαδρομή σημειώνοντας παράλληλα τη δεύτερη του νίκη στο φετινό αγώνα.

 

Ο Nasser Al-Attiyah (TOYOTA HILUX) πάλεψε όσο μπορούσε και όσο του επέτρεπαν τα ελαστικά, αφού με μόνο μια ρεζέρβα μέχρι το τέλος αναγκαστικά κινείται και προσεκτικά.

Ο Καταρινός ολοκλήρωσε δεύτερος σήμερα με τον κύριο αντίπαλο του, τον Staphane Peterhansel, να τερματίζει τρίτος με διαφορά μόλις 49 δευτερολέπτων.

Με δυο διαδρομές να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, ο Peterhansel είναι πλέον το μεγάλο φαβορί καθώς διατήρησε το προβάδισμα 17 λεπτών που έχει από το δεύτερο Al-Attiyah και αναμφίβολα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Ο Carlos Sainz έχασε και σήμερα αρκετό χρόνο, παρέμεινε όμως τρίτος χωρίς να απειλεί και να απειλείται.

Προελαύνουν οι HONDA στην κατηγορία μοτοσυκλετών. Οι τρείς αναβάτες του Ιαπωνικού εργοστασίου, Ricky Brabec, Joan Bort και Kevin Benavides τερμάτισαν στις τρείς πρώτες θέσεις σήμερα και η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την ομάδα της Monster EnergyHonda Team 2021.

Ο Nacho Cornejo που ξεκίνησε σήμερα πρωτοπόρος στον αγώνα, αναγκάστηκε να τεθεί εκτός μετά από πτώση που είχε στο 252o χιλιόμετρο της διαδρομής.

Νέος πρωτοπόρος στον αγώνα είναι ο Kevin Benavides, με τον ομοσταυλό του Ricky Brabec να είναι δεύτερος με διαφορά 51 δευτερολέπτων. Ο Sam Sunderland είναι στην τρίτη θέση, 10 λεπτά πίσω από τους αναβάτες της Honda και είναι η μοναδική ελπίδα της ΚΤΜ για διάκριση στο φετινό αγώνα.

Τη δεύτερη νίκη στην κατηγορία φορτηγών πέτυχε σήμερα ο Martin Macik (IVECO POWERSTAR), αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση τα KAMAZ-AMSTER των Dmitry Sotnikov και Airat Mardeev.

Ο Dmitry Sotnikov εξακολουθεί να προηγείται και κινείται πλέον σαφώς πιο χαλαρά αφού δε θέλει να βρεθεί εξ απροόπτου. Το προβάδισμα του ξεπερνά τα 47 λεπτά από το δεύτερο AntonShibalov και αναμφίβολα είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Ο Airat Mardeev είναι τρίτος και επισφραγίζει την κυριαρχία της ΚΑΜΑΖ-MASTER στο φετινό αγώνα.

Στην κατηγορία Quad νικητής στη σημερινή διαδρομή αναδείχθηκε ο Italo Pedemonte (Yamaha Raptor 700). Δεύτερος τερμάτισε ο πρωτοπόρος Manuel Andjuar (Yamaha 700), αφήνοντας τον κυριότερο του αντίπαλο, Alexandre Giroud, τρίτο.

Ελέγχοντας απόλυτα το ρυθμό, ο Manuel Andjuar είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη καθώς βρίσκεται 21 λεπτά μπροστά από το δεύτερο Alexandre Giroud και 27 από τον τρίτο Giovanni Enrico.

Στην κατηγορία SSV ο πρωτοπόρος Francisco Contardo έριξε το ρυθμό του καθώς δε θέλει να διακινδυνεύσει οτιδήποτε. Τη σημερινή 10η διαδρομή κέρδισε ο Sergei Kariakin (CAN-AM) ενώ ο δεύτερος γενικής Austin Jones (ΨΑΝ-ΑΜ) προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει δεύτερος. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Michal Goczal, επίσης με CAN-AM.

Το προβάδισμα του Francisco Contardo στη γενική κατάταξη είναι στα 10 λεπτά από το δεύτερο Austin Jones, ο οποίος έχει ακόμα δυο ευκαιρίες για να προσπαθήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Τρίτος είναι ο Aron Domzala ο οποίος έχασε σήμερα 6 λεπτά από τον τέταρτο Michal Goczal, με τη διαφορά τους να μειώνεται στα 19 λεπτά.

Η 11η και προτελευταία διαδρομή του φετινού Dakar είναι από την Alula στην Yanbu. Αποτελείται από 464 αγωνιστικά χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα. Οι τελευταίες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους διοργανωτές να τη μειώσουν κατά 50 χιλιόμετρα ούτως ώστε να αποφύγουν την επηρεαζόμενη περιοχή. Παρόλα αυτά οι αμμόλοφοι επιστρέφουν στο πρόγραμμα και με πέραν των 100 χιλιομέτρων άμμου ίσως αλλάξει η έκβαση του αγώνα.