Dakar 2019: Al-Attiyah και TOYOTA πανηγυρίζουν!!

Η 41ηέκδοση του Rally Dakar 2019 ολοκληρώθηκε, με τους διαγωνιζόμενους να τερματίζουν στη Lima. Μετά από 247 χιλιόμετρα απλής διαδρομής, το μόνο που χώριζε οδηγούς και αναβάτες από μια πιθανή νίκη ήταν τα τελευταία 112 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Ο Al-Attiyah (ΤΟΥΟΤΑ) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν υπέρ του τις τελευταίες δυο μέρες, τερματίζοντας πρώτος. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη του οδηγού από το Κατάρ μετά από αυτές το 2011 και 2015, ενώ παράλληλα ήταν η πρώτη για την ΤΟΥΟΤΑ. Ο οδηγός της ΤΟΥΟΤΑ πήρε την πρωτοπορία στον αγώνα μετά την τρίτη διαδρομή και από τότε δεν την έχασε ποτέ.

Είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και έμπειρους οδηγούς, όπως οι Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb και Nani Roma. Άντεξε στην πίεση καταφέρνοντας να τους κρατήσει πίσω του μέχρι το  τέλος του αγώνα.

Ο περσινός νικητής Carlos Sainz ήταν ο οδηγός που κέρδισε την τελευταία ειδική, με τον Al-Attiyah να μην ρισκάρει οτιδήποτε τερματίζοντας 12ος. Δεύτερος στη γενική κατάταξη τερμάτισε ο Nani Roma με τον Sebastien Loeb να συμπληρώνει το βάθρο.

Ο Al-Attiyah μετά το τέλος του αγώνα ανέφερε,«Είναι φανταστικό, δεν κάναμε καθόλου λάθη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πήραμε το προβάδισμα από την τρίτη μέρα και φτάσαμε στο τέλος έχοντας μεγάλη διαφορά από τους υπολοίπους. Το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε μόνο στο Περού, το οποίο έχει πάρα πολλούς αμμόλοφους, μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούσαμε να πάμε καλά στον αγώνα.»

Ο Toby Price (KTM) είναι πλέον δυο φορές νικητής στο Dakar.Ο πρωτοπόρος στη γενική κατάταξη, μετά από δυο δύσκολες βδομάδες κέρδισε την τελευταία ειδική διαδρομή πανηγυρίζοντας τη νίκη. Προηγούμενος, ο πιο κοντινός του αντίπαλος, Pablo Quintanilla, είχε πτώση μόλις στο 10km της διαδρομής, εξέλιξη που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τη νίκη στον Price.

Ο Price, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αυστραλός που κέρδισε τον αγώνα το 2016 σημείωσε ένα μοναδικό ρεκόρ στο Dakar αφού μετρά τέσσερα βάθρα σε πέντε συμμετοχές. Ο Αυστραλός ταλαιπωρήθηκε αρκετά με πόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς χειρουργήθηκε πριν από την έναρξη μετά απο πτώση που είχε σε δοκιμές.

Ο θρίαμβος του Price, σηματοδότησε παράλληλα τη 18η συνεχόμενη νίκη της ΚΤΜ στο Dakar. Ο Matthias Walkner τερμάτισε δεύτερος, κάνοντας το 1-2 για την ΚΤΜ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Pablo Quintanilla.

Ο Eduard Nikolaev οδήγησε το ΚΑΜΑΖ στην τέταρτη νίκη, η οποία ήταν παράλληα η τρίτη συνεχόμενη. Ο Ρώσσος τερμάτισε έκτος στην τελευταία ειδική διαδρομή, με την τελική διαφορά από τον ομοσταυλό του Dmitry Sotnikov να είναι στα 25 λεπτά.

Ο Nicolas Cavigliasso δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του στην κατηγορία Quad, σημειώνοντας την πρώτη του νίκη μόλις στη δεύτερη του συμμετοχή. Ο Αργεντινός κέρδισε την τελευταία διαδρομή, η οποία ήταν ο 8η νίκη σε 10 ειδικές διαδρομές.

Ο Francisco Lopez Contardo, κοινώς ‘’Chaleco’’, συνδύασε την επιστροφή του στο Dakar μετά από πέντε χρόνια με νίκη. Ο Χιλιανός, κέρδισε τέσσερις ειδικές διαδρομές και παρά το γεγονός ότι τερμάτισε τρίτος την τελευταία μέρα, εντούτοις το μεγάλο προβάδισμα που είχε κτίσει δεν ανησύχησε καθόλου.