Dakar 2019 – Μέρα 3η: Το Dakar επιβεβαιώνει τη φήμη του

Είναι ο πιο σκληρός και αμφίρροπος αγώνας της υφηλίου. Αυτό αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά καθώς αρκετοί αγωνιζόμενοι στο φετινό Dakar τα βρήκαν σκούρα μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης μέρας.

Η τρίτη διαδρομή από ήταν από την San Jua nde Marcona  στην Arequipa με τοποθεσία βόρεια και διεξήχθη στις περιοχές Duna Grande και Duna Argentina, κοντά στην πόλη San Juan de Marcona.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η πρωτοπορία στην κατηγορία αυτοκινήτων άλλαξε κάτοχο. Ο Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) απέφυγε τα προβλήματα, τερμάτισε δεύτερος την τρίτη διαδρομή και με αυτό το αποτέλεσμα ανέβηκε στην πρώτη θέση. Η σταθερή απόδοση που έχει ο Yazeed AL Rajhi (MINI) τον επιβραβεύει μέχρι στιγμής με τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.

Άλμα δέκα θέσεων έκανε ο Stephane Peterhansel (ΜΙΝΙ) μετά τη νίκη που πέτυχε σε αυτή τη διαδρομή. Ο έμπειρος Γάλλος οδηγός ανέβηκε τρίτος και βρίσκεται σε απόσταση βολής από τον AL Rajhi. Ο Ginielde Villiers ο οποίος προηγείτο στον αγώνα, έχασε αρκετά λεπτά μετά από μηχανικό πρόβλημα. Χρόνο και θέσεις έχασε ο Carlos Sainz (MINI) καθώς είχε σπασμένη ανάρτηση και ο Sebastien Loeb (Peugeot) καθώς ξεκινούσε πρώτος στην ειδική και μετά από ένα λάθος στην πλοήγηση έμεινε 38 λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο.

Όλα τούμπα ήρθαν στις μοτοσυκλέτες. Ο πρωτοπόρος του αγώνα Joan Barreda (Honda) αποχώρησε από τον αγώνα καθώς μετά από δικό του λάθος κόλλησε στην άμμο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει. Την εξέλιξη αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Pablo Quintanilla ο οποίος ολοκλήρωσε δεύτερος τη διαδρομή, παίρνοντας παράλληλα προβάδισμα στη γενική κατάταξη.

Στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Kevin Benavides (Honda) ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Sam Sanderland (KTM). Την τρίτη ειδική σε αυτή την κατηγορία κέρδισε ο Xavier de Soultrait(Yamaha).

Andrey Karginov

Τα ΚΑΜΑΖ επιτέθηκαν. Στην κατηγορία των φορτηγών τρία ΚΑΜΑΖ σημείωσαν τους τρείς πρώτους χρόνους. Ο Andrey Karginov ήταν ο ταχύτερος όμως αυτός που εξακολουθεί να προηγείται είναι ο Eduard Nikolaev. Δεύτερος ανέβηκε ο Dmitry Sotnikov ενώ τρίτος παραμένει ο Federico Villagra (IVECO). Όσον αφορά τον Gerrard de Rooy, ο οδηγός του IVECO έχασε σχεδόν μια ώρα στην περιοχή Duna Grande μετά από κτύπημα.

Στα Quad οι Αργεντινοί φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Jeremias Ferioli (Yamaha Raptor700) κέρδισε την ειδική, αφήνοντας δεύτερο το συμπατριώτη του Nicolas Cavigliasso (Yamaha YFM700R) την ίδια στιγμή που τρίτο χρόνο έγραψε ακόμα ένας Αργεντινός, ο Gustavo Gallero (Yamaha Raptor700).

Στη γενική κατάταξη ο Nicolas Cavigliasso εξακολουθεί να προηγείται έχοντας προβάδισμα σχεδόν 30 λεπτών από το δεύτερο Jeremias Ferioli, ενώ ο Gustavo Gallero από δεύτερος που ήταν χθες οπισθοχώρησε τρίτος.

Στην κατηγορία SxS ο Gerrard Farres (CAN-AM MAVERICK) ήταν ο οδηγός που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο. Francisco Lorez (CAN-AM MAVERICK) και Sergei Kariakin (BRO MAVERICK X3) συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα με τον μέχρι πρότινος πρωτοπόρο Reinaldo Varela(CAN-AM MAVERICK X3) να είναι έκτος.

Με αυτά τα αποτελέσματα η γενική κατάταξη άλλαξε χέρια αφού νέος πρωτοπόρος είναι ο Francisco Lorez. Δεύτερος ανέβηκε ο Gerrard Farres και τρίτος ο Sergei Kariakin. Ο Reinaldo Varela από πρώτος οπισθοχώρησε στην τέταρτη θέση.

Από την Arequipa στην Tanca είναι η επόμενη πρόκληση για τους οδηγούς του φετινού Dakar. Έχουν να καλύψουν 405 αγωνιστικά χιλιόμετρα και η στρατηγική θα παίξει σημαντικό ρόλο καθώς οι αγωνιζόμενοι δεν επιτρέπετε να κάνουν service. Η μόνη βοήθεια που δικαιούνται να έχουν είναι από άλλους διαγωνιζόμενους οι οποίοι εξακολουθούν να είναι στον αγώνα.