Dakar 2018-Μέρα τέταρτη: Η Peugeot προελαύνει

Η ομάδα της Peugeot είδε τα τρία από τα τέσσερα 3008DKR να βρίσκονται στις τρείς πρώτες θέσεις μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης μέρας στο Dakar. Ο Sebastian Loeb ήταν ο οδηγός που κέρδισε την τέταρτη ειδική, καταφέρνοντας να ανεβεί στη δεύτερη θέση γενικής. Πρώτος εξακολουθεί να παραμένει ο Stephane Peterhansel, ενώ την τριάδα για τη Γαλλική αρμάδα συμπληρώνει ο Carlos Sainz.

Ο Nasser Al Attiyah (Toyota Hilux) οπισθοχώρησε στην τέταρτη θέση και είναι σχεδόν μια ώρα μακριά από τον πρώτο. Η μέρα του ξεκίνησε άσχημα καθώς είχε δυο σκασμένα ελαστικά κάτι που τον ανάγκασε να κινηθεί συντηρητικά. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δύσκολη, καθώς κόλλησε τρείς φορές στους αμμόλοφους με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολύ χρόνο.

Στην πέμπτη θέση είναι ο Bernhard Ten Brinke, επίσης με Toyota Hilux και την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο Eugenio Amos με Buggy SMG.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε στην κατηγορία μοτοσυκλετών. Ο πρωτοπόρος του αγώνα Sam Sunderland είχε ατύχημα μετά από άλμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Αυτή την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη ο Adrien Van Beveren (Yamaha WR450F) ο οποίος κέρδισε την τέταρτη ειδική και από έβδομος πέρασε επικεφαλής. Αλλαγή στη γενική κατάταξη είχαμε και στις πιο πίσω θέσεις όπου δεύτερος ανέβηκε ο Xavier De Soultrait (Yamaha WR450F) και τρίτος ο Matthias Walkner (ΚΤΜ 450).

O Eduard Nikolaev (ΚΑΜΑΖ) ήταν ο νικητής στην τέταρτη ειδική στην κατηγορία των φορτηγών. Ο Ρώσσος άνοιξε τη διαφορά στα 36 λεπτά από τη δεύτερη θέση και δείχνει να ελέγχει μέχρι στιγμής τον αγώνα. Δεύτερος παρέμεινε ο Federico Villagra (Iveco Powerstar) ενώ τρίτος ανέβηκε ο Siarhei Viazovich (MAZ 5309RR).

Στην κατηγορία Quad ο Sergei Kariakin (Yamaha Raptor 700) κατάφερε να μην χάσει άλλο χρόνο, καθώς  κερδίσε για πρώτη φορά στον αγώνα τον πρωτοπόρο Ignasio Casale (Yamaha Raptor 700) και έτσι παρέμεινε δεύτερος. Από την πλευρά του ο Casale εξακολουθεί να προηγείται, έχοντας με προβάδισμα 25 λεπτών. Τρίτος στη γενική κατάταξη ανέβηκε ο Alexis Hernandez (Yamaha Raptor 700).

Όλα ήρθαν τούμπα και στην κατηγορία SxS, όπου ο πρωτοπόρος Juan Carlos Ramos (Can-Am) έχασε σχεδόν δυόμισι ώρες οπισθοχωρώντας δεύτερος. Νικητής στη διαδρομή ήταν ο Patrice Garrouste (Polaris RZR 1000), ο οποίος είναι ο νέος πρωτοπόρος στην κατηγορία. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Reinaldo Varela με Can-Am.

Από το San Juan de Marcona στην Arequipa είναι η πέμπτη ειδική διαδρομή και οι συμμετέχοντες έχουν να καλύψουν 508km εκ των οποίων τα 266 είναι αγωνιστικά. Σε αυτή τη διαδρομή οι μοτοσυκλέτες και τα Quads θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Η διαδρομή περιλαμβάνει τεράστιους αμμόλοφους για περίπου 30km και οι διαγωνιζόμενοι θα ανέβουν μέχρι και τα 1750 μέτρα υψόμετρο στο δρόμο για την Arequipa.