Dakar 2017: Ξεμούδιασμα με 39 χιλιόμετρα

Ο πιο δύσκολος αγώνας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε τη δευτέρα με την πανηγυρική εκκίνηση στην Παραγουάη, η οποία προστέθηκε φέτος για πρώτη φορά στο Dakar και αποτελεί την 29η χώρα στην ιστορία του θεσμού. Το Dakar, η αλλιώς η οδύσσεια, αποτελείτε από 12 ειδικές οι οποίες θα περάσουν από τρείς χώρες, τις Παραγουάη, Βολιβία και Αργεντινή και σε αυτό συμμετέχουν 37 Quads, 143 μοτοσυκλέτες, 77 αυτοκίνητα, 10 utv και 50 φορτηγά.

Η σημερινή πρώτη ειδική διαδρομή ήταν μήκους 39 χιλιομέτρων και με το πέρας αυτής οδηγοί και αναβάτες επέλεξαν τη σειρά εκκίνησης που θα ξεκινούν από αύριο. Τον πρώτο χρόνο σημείωσε ο Nasser Al Attiyah με το Toyota Hilux, με τρείς Ισπανούς να τον ακολουθούν. Xavier Pons (Ford Ranger), Nani Roma (Toyota Hilux) και Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR) συμπληρώνουν τις θέσεις δύο, τρία και τέσσερα αντίστοιχα. Ο Roman Starikovich ο οποίος συμμετέχει με συμμετέχει με Desert Warrior και τρέχει με κυπριακή σημαία τερμάτισε στην 73η θέση.

Στις μοτοσυκλέτες ο Ισπανός Juan Pedrero Garcia (SHERCO TVS RTR 450) ήταν ο ταχύτερος, με τους Ricky Bradec (Honda CRF 450) και  Paulo Consalves (Honda CRF 450) να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Ο Marcello Medeiros με Yamaha YFM700R είναι αυτός που προηγείται στα Quads (τετράτροχες) ακολουθούμενος από τις Yamaha των Gaston Gonzales και Augusto Sanabria. Στα φορτηγά ο Τσέχος Martin Colomy με TATRA PHOENIX πήρε ελαφρύ προβάδισμα έναντι των Ton Van Genousten (IVECO TRAKKER 4X4) και Martin Van Den Brink (RENAULT TRUCKS CBH 385) που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Τέλος στα UTV, την κατηγορία με τις λιγότερες συμμετοχές τους πρώτους τρείς χρόνους σημείωσαν οι Ravil Maganov (Polaris PZR), Santiago Navaro (Yamaha YXZ 1000R) και Leandro Torres (Polaris PZR).

284 αγωνιστικά χιλιόμετρα περιμένουν τους διαγωνιζόμενους τη δεύτερη μέρα με την εκκίνηση της ειδικής διαδρομής να είναι στην Resistencia και τον τερματισμό στην San Migel de Tucuman.