Cyprus Rally 2020: King Nasser Al-Attiyah

Υποβαθμισμένο ήταν το φετινό Cyprus Rally σε σχέση με προηγούμενες χρονιές όπου ο αγώνας συγκαταλεγόταν στο Ευρωπαϊκό ημερολόγιο, καθώς φέτος προσμετρούσε στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής και στο τοπικό πρωτάθλημα, με τις δυο μέρες να είναι δυο ξεχωριστοί αγώνες.

Αυτό το γεγονός αύξησε τις προσδοκίες των Κυπριακών πληρωμάτων για διάκριση ακόμα και για νίκη στον αγώνα αφού το μοναδικό εμπόδιο που είχαν ήταν ο Πρωταθλητής Μέσης Ανατολής Nasser Al-Attiyah.

Όπως φάνηκε στο τέλος της μέρας κανένας δεν κατάφερε να υπερβεί αυτό το εμπόδιο και έτσι ο Καταρινός οδηγός μαζί με το συνοδηγό του Matthiou Baumel ανέβασαν το Volkswagen Polo GTI R5 πρώτο στη ράμπα τερματισμού, μια νίκη που ήρθε πολύ εύκολα μετά και την αποχώρηση του Τσουλόφτα. Αυτή ήταν η έβδομη νίκη του Al-Attiyah στο Cyprus Rally η οποία δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλο, όμως οι παραδόσεις και τα στατιστικά είναι για να σπάνε.

Σήμερα, οι Al-Attiyah-Baumel έχοντας προβάδισμα πέραν των 12 λεπτών κινήθηκαν εκ του ασφαλούς χωρίς να κινδυνεύσουν, παίρνοντας έτσι ακόμα μια νίκη στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής η οποία τους φέρνει πιο κοντά σε ακόμα ένα τίτλο.

Το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στην καριέρα τους πέτυχαν οι Petrolina ENI Racing Team Παναγιώτης Γιάγκου-Παναγιώτης Κυριάκου καθώς ολοκλήρωσαν το δύσκολο αγώνα δεύτεροι γενικής. Σήμερα κινήθηκαν σαφώς καλύτερα από χθες και με το καλημέρα πέρασαν δεύτεροι γενικής, θέση την οποία διατήρησαν μέχρι και το τέλος. Παράλληλα μάζεψαν πολύτιμους βαθμούς για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα όπου εξακολουθούν να προηγούνται στη βαθμολογία.

Οι Petrolina ENI Racing Team Χρίστος Δημοσθένους-Κώστας Παύλου (Mitsubishi Lancer EVO9) συνέχισαν την αντεπίθεση που ξεκίνησαν χθες και κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα στην τρίτη θέση γενικής. Αυτή τους η απόδοση επισφραγίστηκε επίσης και με τη νίκη στην κατηγορία Ν όπου έτρεχαν.

Οι Σάββας Σάββα-Αντρέας Παπαντρέου (Mitsubishi Lancer EVO9), ξεκίνησαν σήμερα δεύτεροι γενικής όμως δεν μπορέσαν να υπερασπιστούν τη θέση. Τερμάτισαν τέταρτοι γενικής αποτέλεσμα που και πάλι τους αφήνει ικανοποιημένους.

Ένα σταθερό Σαββατοκύριακο για τους Σόφη Ρούσο-Αντρέα Γιαννακού (Mitsubishi Lancer EVO10) έφερε το πλήρωμα στην πέμπτη θέση γενικής. Έκτοι ολοκλήρωσαν οι Χρίστος Χριστοδούλου-Ευάγγελος Ξενοφώντος με Subaru Impreza οι οποίοι αν δεν είχαν τις χθεσινές ατυχίες ίσως θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Σταθερό τέμπο είχαν σε όλη τη διάρκεια του διημέρου οι Petrolina ENI Racing Team Κώστας Λαός-Μιχάλης Στυλιανού (Mitsubishi Lancer EVO9) και τερμάτισαν τον αγώνα στην έβδομη θέση. Όγδοοι ολοκλήρωσαν οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία (VolkswagenPolo GTI R5) οι οποίοι συγκαταλέγονται στους άτυχους του αγώνα. Έδειξαν ότι είχαν την ταχύτητα να κοντράρουν στα ίσα τον Al-Attiyah όμως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Polo χθες, τους ψαλίδισαν κάθε ελπίδα για διάκριση.

Μεγάλο αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί η θέση που τερμάτισαν οι Ελισσέος Γεωργίου-Ιάκωβος Καζάγκας αφού κατάφεραν να ανεβάσουν στην ένατη θέση το γερασμένο Mitsubishi Lancer EVO6. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Al-Rawahi-Al Hmoud με FordFiesta R5.

Οι μάχες στη δικίνητη κατηγορία συνεχίστηκαν και σήμερα μεταξύ των τριών πληρωμάτων που συνέχιζαν στον αγώνα. Οι Χρυσόστομος Παντελή-Θωμάς Θεοφάνους (Ford Fiesta) κέρδισαν την πρώτη ειδική της μέρας όμως ένα μηχανικό πρόβλημα τους έκανε να ανησυχήσουν καθώς τους ταλαιπωρούσε σε όλη τη διάρκεια του σκέλους. Εντούτοις, παρέμειναν ψύχραιμοι και κατάφεραν να φύγουν με τη νίκη από ένα ομολογούμενος δύσκολο αγώνα.

Οι Κωνσταντίνος Τελεβάντος-Τάκης Σταύρου (Peugeot 208) συμβιβάστηκαν με τη δεύτερη θέση μετά και από την ποινή που κουβαλούσαν από χθες, η οποία δεν τους άφησε περιθώρια για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Άτυχοι φάνηκαν οι Νικόλας και Μάριος Χ”Ματθαίου οι οποίοι παρόλο που πέρασαν δεύτεροι εντούτοις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική Λεύκαρα.

Στη ράμπα του τερματισμού ανέβηκαν επίσης και οι Q8 Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου (Citroen DS3 R5), Mshari Athefiri-Nasser Alkuwari (Mitsubishi Lancer EVO10), Πανίκος Πολυκάρπου-Κωνσταντίνος Σιάλος (Mitsubishi Lancer EVO9) και Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου (Volkswagen Polo GTI R5). Οι τέσσερις προαναφερθέντες συμπεριλαμβανομένου και τους Τσουλόφτα-Ηλία, επέστρεψαν σήμερα υπο καθεστώς Rally2. Οι Ζαχαρίας Μανώλη-Κώστας Ευριπίδου επανήλθαν επίσης υπο καθεστώς Rally2 όμως αποχώρησαν στην έβδομη ειδική της μέρας.

Οι Τσουλόφτας-Ηλία κέρδισαν τις τρείς από τις τέσσερις ειδικές της σημερινής μέρας, ενώ μια κερδισμένη ειδική είχαν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου. Η υπερειδική διαδρομή που θα διεξαγόταν στην πίστα Achna Speedway λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19.

Γλυκόπικρη γεύση μας άφησε το φετινό Cyprus Rally. Η μη διοργάνωση Ευρωπαϊκού αγώνα, οι μειωμένες συμμετοχές και οι πολλές εγκαταλείψεις δεν έδωσαν τις μάχες που αναμέναμε, όμως και πάλι ο κόσμος βρέθηκε στις ειδικές για να απολαύσει και να στηρίξει τα πληρώματα.

Στα θετικά είναι το γεγονός ότι οι Κύπριοι οδηγοί αναβαθμίζονται. Με εφτά αυτοκίνητα R5 να τρέχουν αυτό το Σαββατοκύριακο και το πιθανότερο ακόμα ένα να προστεθεί στις συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένου επίσης και των αυτοκινήτων κατηγορίας Ν, ευελπιστούμε σε καλύτερους και ποιοτικότερους τοπικούς αγώνες.

Ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά χωρίς κορονοιό ούτως ώστε να διεξαχθεί ξανά αγώνας Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Κύπρο.