Cyprus Rally 2019: Η υπερειδική διαδρομή και τα οφέλη της

Με τις μέρες να πλησιάζουν για τον διεθνή μας αγώνα, κάποια πράγματα περνούν από το μυαλό μου, ψάχνοντας μια οποιαδήποτε απάντηση κυρίως από τους εκάστοτε κυβερνώντες, κομματικούς και μη παράγοντες της χώρας μας.

Ο διεθνής μας αγώνας, τα τελευταία χρόνια διοργανώνει μια υπερειδική διαδρομή στο κέντρο της πρωτεύουσας ως μέρος της φιλοσοφίας του ERC για την καλύτερη προβολή του αθλήματος αλλά και της χώρας μας, πόσο μάλλον όταν η διαδρομή αυτή περνά και από την κατεχόμενη Λευκωσία. Τα τελευταία αυτά χρόνια συναντήσαμε κάποιες πραγματικά απίστευτες αντιδράσεις από πολιτικούς παράγοντες, βουλευτές κ.λ.π. Αντιδράσεις ως προς το γιατί να κλείσουν δρόμοι για την διεξαγωγή ενός αγώνα Ράλι, αντιδράσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ως προς την διοργάνωση, τους διαγωνιζόμενους και τους θεατές.

Οι σκέψεις μου πηγαινοέρχονται, στην έλλειψη της ίδιας ευαισθησίας για την “ταλαιπωρία” του κόσμου από το κλείσιμο δρόμων, όταν πρόκειται για ποδοσφαιρικές ομάδες. Από τη δεκαετία του 80΄και μετά είδαμε να κλείνουν δρόμοι για σκοπούς πανηγυρισμών κατάκτησης τροπαίων. Όμως οι ίδιοι παράγοντες που έσχιζαν τα ιμάτια τους για τον διεθνή μας αγώνα και την υπερειδική διαδρομή, δεν τους είδα να βγουν να πουν κάτι.

Δεν έχουμε κάτι εναντίων των σωματείων αλλά και των φιλάθλων που τις ακολουθούν. Εγώ προσωπικά δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος, σεβάστηκα όμως το δικαίωμα τους αυτό να χαρούν και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση πρωταθλήματος και κυπέλλου. Δεν ζητάμε πολλά, μια φορά τον χρόνο όταν είναι ο διεθνής μας αγώνας να έχουμε και εμείς τον ίδιο σεβασμό που έχουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Για να είμαστε όμως και πιο αντικειμενικοί οφείλουμε να δούμε τα πράγματα από μια ουδέτερη και μετρίσιμη πλευρά του θέματος. Τι έχουμε να κερδίσουμε από αυτές τις εκδηλώσεις; Ο πανηγυρισμός ενός πρωταθλήματος προσφέρει απίστευτη χαρά στους οπαδούς και φίλους μιας ομάδας, μέχρι εκεί όμως, χωρίς το οποιοδήποτε όφελος για την χώρα μας. Από την άλλη μια υπερειδική διαδρομή προσφέρει τεράστια προβολή στην χώρα μας από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Eurosport, με αριθμούς οι οποίοι ζαλίζουν και οι οποίοι είναι εκεί και μπορεί ο οποιοσδήποτε θέλει να τους δει. Η χώρα μας δεν έχει μόνο άμεσα οφέλη από την παρουσία ξένων ομάδων και οπαδών στο νησί μας για τον αγώνα αλλά και έμμεσα με την προβολή του σαν τουριστικός προορισμός. Μια χωρά η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο τουριστικό της προϊόν είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Όταν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στην προσπάθεια του για προβολή της χώρας μας σαν τουριστικός προορισμός ξοδεύει ουκ ολίγα, θα ήταν σχήμα οξύμωρο κάποιοι να ολιγωρούν και να πολεμούν ένα αγώνα που στην ουσία μας το προσφέρει αυτό σε τεράστιους αριθμούς.

Δεν θα μακρηγορήσω, απλά ευελπιστώ ότι τουλάχιστο την φετινή χρονιά θα πάρουμε το ελάχιστο, τον σεβασμό που αξίζει στην διοργάνωση και τα οφέλη που μας προσφέρει.
Ελπίζουμε ότι οι διοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες όχι μόνο δεν θα βρεθούν απέναντι στον αγώνα αλλά θα βρεθούν στο πλευρό του για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες όπως η Τσεχία, η Ιταλια αλλά ακόμα και αυτή η Τουρκία, που έχοντας στο πλευρό τους την ηγεσία της χώρας έφτασαν σε άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μιχάλης Κοντογιώργης