Home Rally ERC Cyprus Rally 2019: Από την πεδιάδα στο βουνό

Cyprus Rally 2019: Από την πεδιάδα στο βουνό

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το φετινό Cyprus Rally, το οποίο προσμετρά για ακόμα μια χρονιά στο ERC, στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής καθώς επίσης και στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα.

Η σχεδίαση του αγώνα αλλάζει σε ότι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, και από τις γρήγορες ειδικές στις πεδιάδες, η δράση μεταφέρετε πλέον στο βουνό. Με τη μέση ωριαία ταχύτητα να μειώνετε αισθητά σε σχέση με προηγούμενους αγώνες, η προσέγγιση από τα πληρώματα αλλάζει αφού χρειάζεται πολλή προσοχή στις στενές και ελικοειδείς ειδικές διαδρομές.

Οι κλασσικές ειδικές στα βουνά της Ασίνου, φέρνουν θύμισες από την εποχή που ο αγώνας προσμετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Οι ατελείωτες στροφές δεν αφήνουν περιθώρια για ανάσα στους οδηγούς, οι οποίοι εκτός από καλή φυσική κατάσταση πρέπει να επιλέξουν και τη σωστή στρατηγική.

Η δράση ξεκινά την Παρασκευή με την Qualifying Stage στο Γέρι, όπου οι οδηγοί προτεραιότητας, αναλόγως του χρόνου που θα σημειώσουν θα επιλέξουν και τη σειρά εκκίνησης. Η μέρα ολοκληρώνετε με την πανηγυρική εκκίνηση στις Φοινικούδες (Λάρνακα), η οποία ξεκινά στις εφτά. Ο χώρος εξυπηρέτησης θα βρίσκετε στην Αγλαντζιά και πιο συγκεκριμένα απέναντι από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ακολουθούν δυο μέρες δράσης στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή Λευκωσίας και Λάρνακας. Το Σάββατο περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές εκ των οποίων οι δυο είναι επαναλαμβανόμενες. Η πρώτη ειδική, η JEEP Πολιτικό, περιλαμβάνει πολλές στροφές στο δάσος Μαχαιρά και συνδυάζετε από χώμα και άσφαλτο. Χρειάζεται προσοχή από τα πληρώματα στα αρχικά στάδια καθώς η επιφάνεια είναι πολύ σκληρή με πέτρες, όπως επίσης και στο τελευταίο χωμάτινο κομμάτι, όπου και πάλι η διαδρομή κρύβει παγίδες για τους οδηγούς.

Η δεύτερη ειδική διαδρομή, τα SPARCO Λεύκαρα, είναι επίσης μεικτής επιφάνειας και αρκετά εντυπωσιακή. Στα αρχικά στάδια περιλαμβάνει κλειστές στροφές με χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα, ενώ μετά την Κυρποβάσα οι ταχύτητες αυξάνονται καθώς η διαδρομή γίνετε αρκετά γρήγορη, με τα αυτοκίνητα να κινούνται προς το χωριό Λυθροδόντας. Ακολούθως, το τελευταίο κομμάτι γίνετε και πάλι αργό, καθώς τα αγωνιστικά ολοκληρώνουν τη διαδρομή μέσα στο δάσος Μαχαιρά.

Η ειδική THOMASON MACHINERY Αναλυόντας είναι αμιγώς χωμάτινη και κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ψηλές ταχύτητες οι οποίες εναλλάσονται με τεχνικά σημεία. Όντας στο χαμηλότερο υψόμετρο από τις υπόλοιπές του προγράμματος πλην της υπερειδικής, αναπτύσσονται όπως προαναφέραμε ψηλές ταχύτητες, ειδικότερα προς το τέλος.

Ακολουθούν ακόμα δυο περάσματα από τις ειδικές JEEP Πολιτικό και SPARCO Λεύκαρα και η μέρα ολοκληρώνετε με την υπρειδική διαδρομή στο κέντρο της Λευκωσίας όπου και φέτος θα περάσει στην κατεχόμενη πλευρά ενώνοντας για λίγο τη μοιρασμένη προτεύουσα.
Η Κυριακή, τελευταία μέρα του αγώνα, περιλαμβάνει τρείς επαναλαμβανόμενες κλασσικές ειδικές διαδρομές στα βουνά της Ασίνου. Πρόκειται για τις SIGAN MANAGEMENT Καπουρά, την PSALTIS ENEOS Κούρδαλι και την CABLENET Ασίνου.

Αναμφίβολα, σε σχέση με τις ειδικές του Σαββάτου ο βαθμός δυσκολίας αυξάνετε καθώς οι στροφές διαδέχονται η μια την άλλη και απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση, εκτός από τη φυσική κατάσταση και την καλή στρατηγική.

Με το πέρας των ειδικών διαδρομών ο αγώνας θα λάβει τέλος με την πανηγυρική τελετή λήξης, η οποία θα γίνει και πάλι στις Φοινικούδες.

Από αγωνιστικής πλευράς, ο φετινός τίτλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος περνά από την Κύπρο. Όντας ο προτελευταίος αγώνας του ημερολογίου, σε περίπτωση που κάποιος από τους πρωταγωνιστές καταφέρει να κερδίσει αναμφίβολα θα έχει πλεονέκτημα. Τον φετινό τίτλο διεκδικούν τρείς οδηγοί. Ο πρωτοπόρος Chris Ingram μετά που έχασε τον τίτλο στην κατηγορία ERC1, έχει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο στη γενική κατάταξη. Ένα βαθμό πίσω του είναι ο Ρώσσος πρωταθλητής Ευρώπης Alexey Lukyanuk ο οποίος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, ενώ ο τρίτος Łukasz Habaj απέχει δέκα βαθμούς από τον πρωτοπόρο και θα διεκδικήσει τις δικές του πιθανότητες για τη νίκη.

Σε αυτή την τριάδα έρχονται να προστεθούν και οι δικοί μας, Γαλαταριώτης-Ιωάννου, οι οποίοι κέρδισαν πέρυσι και φέτος θα επιδιώξουν να διπλασιάσουν τις νίκες. Είναι η μεγάλη μας ελπίδα για διάκριση και σε περίπτωση που τα καταφέρουν θα γίνουν οι πρώτοι Κύπριοι που κερδίζουν τον αγώνα δυο φορές.

Επίσης, ακόμα μια δυνατή συμμετοχή, αυτή του Nasser Al-Attiyah όπου αναμένετε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος. Ο πολυπρωταθλητής Μέσης Ανατολής δηλώθηκε και φέτος στο ERC και αναμφίβολα είναι εκ των διεκδικητών της νίκης αφού τρέχει σε ένα αγώνα που κέρδισε πέντε φορές, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο.

Αν και δήλωσε ότι έρχεται για να διασκεδάσει παρά να πιέσει για βαθμούς, εντούτοις μόνο από το όνομα που κουβαλά είναι πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος. Ο πρώην εργοστασιακός οδηγός της Subaru και Ford, Mikko Hirvonen, είναι ακόμα μια δυνατή προσθήκη στο φετινό αγώνα. παρά το γεγονός ότι πέρασε μια δεκαετία από την τελευταία φορά που έτρεξε σε αυτές τις ειδικές, εντούτοις εξακολουθεί να είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Τις δικές τους πιθανότητες για διάκριση μεταξύ των αυτοκινήτων R5 θα διεκδικήσουν οι Παναγιώτης Γιάγκου-Παναγιώτης Κυριάκου, όπως επίσης και οι Ανδρέας Ψάλτης-Ανδρέας Χρυσοστόμου.

Οι προσδοκίες για διάκριση και στην κατηγορία ERC2 από Κυπριακής πλευράς είναι επίσης πολλές. Οι περσινοί νικητές Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου είναι εκ των φαβορί και οι κυριότεροι τους αντίπαλοι τους είναι ο Carlos Juan Alonso και οι Αντώνης Χειλημήντρης-Στέλιος Ηλία. Σε αυτή την κατηγορία θα αγωνιστούν επίσης από Κυπριακής πλευράς και οι Λούης Παπαγεωργίου-Αβρααμ Νικολάου.

Στην κατηγορία ERC3 οι Τελεβάντος-Σταύρου και Χρίστος και Αντρέας Μαννούρης θα δοκιμάσουν δυνάμεις απέναντι στους ταλαντούχους και μελλοντικούς πρωταγωνιστές του ERC, Erik Cais, Efren Llarena όπως επίσης και από τον έμπειρο Orthan Avcioglu. Χρώμα στην κατηγορία βάζει η συμμετοχή της Ekaterina Stratieva, όπως επίσης και της Sara Fernandez (συνοδηγός του Efren Larena), η οποίες είναι η μοναδικές γυναικείες συμμετοχές του ERC στο φετινό αγώνα.

Στις δύσκολες ειδικές του φετινού Cyprus Rally, το οποίο προσμετρά όπως προαναφέραμε και στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και οι πρωταγωνιστές του φετινού πρωταθλήματος. Με τις δυο μέρες να μετρούν σαν δυο ξεχωριστοί αγώνες, τα πληρώματα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν βαθμούς με στόχο να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Οι Δημοσθένους-Παύλου έχουν το πρώτο λόγο, όμως δυνατοί συνδυασμοί έχουν τα φόντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντωνίου-Πιερή, Πολυκάρπου-Σιάλος, Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου, Ζήνωνος-Χριστοφή και Σάββα-Παπαντρέου είναι μόνο μερικά από τα πληρώματα που αναμένετε να πρωταγωνιστήσουν. Το μοναδικό γυναικείο πλήρωμα από Κυπριακής πλευράς είναι αυτό της Λίτσας Γιάγκου και Κατερίνας Δήμου.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει αφού μας χωρίζει μόλις μια βδομάδα από το σημαντικότερο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διοργανώνετε στην Κύπρο.

Συμμετοχές

Ωράριο

Χάρτες

Exit mobile version