Home Rally Croatia Rally: Εκπληκτικό φινάλε με νικητή τον Rovanperä

Croatia Rally: Εκπληκτικό φινάλε με νικητή τον Rovanperä

Μεγάλες συγκινήσεις επεφύλασσε η τελευταία μέρα του Ράλι Κροατίας, τρίτου γύρου του παγκοσμίου πρωταθλήματος και πρώτου ασφάλτινου για τη φετινή σεζόν.

Ο αγώνας ξεκίνησε την Παρασκευή, με τον Rovanperä να παίρνει προβάδισμα νίκης, όμως από και πέρα όλα ήρθαν τούμπα και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την τελευταία ειδική διαδρομή για να μάθουμε τον νικητή ενώ από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή βλέπαμε συνεχώς ανατροπές και εναλλαγές συναισθημάτων.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Ράλι Κροατίας έμελλε να κριθεί στην τελευταία ειδική, την power stage. Πέρυσι πρωταγωνιστές ήταν οι Ogier και Evans, ενώ φέτος ήταν οι Rovanperä και Tanak.

Ο Kalle Rovanperä (GR YARIS) επέλεξε για σήμερα την σκληρή γόμα ελαστικών και πήρε δυο βρόχινα για ρεζέρβες, εν αντιθέσει με τον Ott Tanak (i20 N) ο οποίος επέλεξε τη μαλακή γόμα και δυο βρόχινα ελαστικά. Αρχικά η επιλογή του Rovanperä φάνηκε να είναι η καλύτερη αφού ήταν ταχύτερος από τον Tanak αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά στα 28.4 δευτερόλεπτα.

Στην προτελευταία ειδική όλα άλλαξαν αφού διεξήχθη υπο βροχή και αυτό ενήργησε υπερ του Tanak, ο οποίος ανέτρεψε τη διαφορά και πέρασε στην πρωτοπορία. Όλα θα κρίνονταν στην power stageμε τους δυο μονομάχος να χωρίζονται από μόλις 1.4 δευτερόλεπτα υπερ του Tanak.

Και όμως, ο Rovanperä πήγε flat out σε μια στεγνή ειδική διαδρομή για να καταφέρει στο τέλος να πετύχει μια εκπληκτική νίκη η οποία είναι η δεύτερη συνεχόμενη φέτος.

Ο Tanak έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε καθώς ολοκλήρωσε τελικά δεύτερος με διαφορά 4.3 δευτερολέπτων.

Δραματική ήταν η εξέλιξη και για την τρίτη θέση μεταξύ των Thierry Neuville (i20 N) και Craig Breen (Ford Puma). Ο Neuville έχοντας ίδια επιλογή ελαστικών με τον Tanak, όχι μόνο πέρασε τον Breen που είχε τη σκληρή στην βροχερή 19η ειδική, απέκτησε επίσης και προβάδισμα που δύσκολα θα ανατρεπόταν.

Και όμως, ένα λάθος μετά από έξοδο νωρίς στην τελευταία ειδική από τον Neuville έφερε σκασμένο ελαστικό στο i20 N όμως ακόμα και με αυτή την εξέλιξη όντας και πολύ τυχερός που δεν αποχώρησε, κατάφερε να τερματίσει τρίτος.

Ο Breen συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, ενώ μετά από ένα μέτριο αγώνα ο Elfyn Evans έφερε το δικό του GR Yaris στην πέμπτη θέση. Ο ομόσταυλός του, Takamoto Katsuta,είναι ο οδηγός που συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Στην κατηγορία WRC 2 ο Yoan Rossel πήρε τελικά τη νίκη, με τον Kajetanowicz να τερματίζει δεύτερος και τον Lindholm τρίτος.

Μετά την Κροατία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι πάει Πορτογαλία για τον πρώτο χωμάτινο αγώνα του 2022. Εκεί θα αγωνιστεί ξανά ο Sebastien Loeb αλλά και ο Sebastien Ogier.

Τελικά αποτελέσματα

POS. DRIVER   TIME
1. Rovanperä 2hr 48min 21.5sec
2. Tänak +4.3sec
3. Neuville +2min 21.0sec
4. Breen +3min 7.3sec
5. Evans +3min 46.0sec
6. Katsuta +8min 8.5ec

Πρωτάθλημα οδηγών

1. Kalle Rovanperä 76
2. Thierry Neuville 47
3. Craig Breen 30
4. Sébastien Loeb 27
5. Ott Tänak 27
6. Takamoto Katsuta 26

Πρωτάθλημα κατασκευαστών

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 129
2. M-Sport Ford World Rally Team 87
3. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 65
4. Toyota Gazoo Racing NG 32

 

Exit mobile version