Capital Box WORLD RALLYCROSS Φινλανδίας: PREVIEW

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Rallycross επιστρέφει στην Φινλανδία για πρώτη φορά μετά το 2014 αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον 3ο και 4ο γύρο του πρωταθλήματος να πραγματοποιούνται στην Kouvola.

Οι ομάδες και οδηγοί του World RX έχουν μετακινηθεί από το Holjes στα δυτικά της Σουηδίας, στα νοτιοανατολικά της Φινλανδίας για τον διπλό αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου σε μια σεζόν που έχει καθυστερήσει και αναδιαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 αγώνες οι οποίοι θα διοργανωθούν σε επτά Σαββατοκύριακα. 180 άτομα του προσωπικού των αγώνων πραγματοποίησαν δοκιμές PCR πριν φύγουν από τη Σουηδία για να μεταβούν στην Φινλανδία, όλοι τους με αρνητικά αποτελέσματα.

Η διοργάνωση διπλού αγώνα αυτό το Σαββατοκυρίακο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς αγώνες FIA World Rallycross Championship, ένα πλήρες αγώνα – που περιλαμβάνει τρεις γύρους, ημιτελικό και τον τελικό – ένα κάθε μέρα.

WORLD RX

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σουηδία, οι Johan Kristoffersson και Mattias Ekstrom πέτυχαν απο μία νίκη ο κάθε ένας, ο Kristoffersson τερμάτισε στην δεύτερη θέση τον αγώνα της Κυριακής και μεταβένει στον αγώνα της Φινλανδίας με δύο βαθμούς προβάδισμα στο πρωτάθλημα. Ο Kristoffersson,  πρωταθλητής του 2017 και 2018, βρίσκεται μια θέση μπροστά από τον πρωταθλητή του 2016 Ekstrom, του οποίου ο ομόσταυλος του στην KYB Team JC, Robin Larsson, βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας πετύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σουηδία.

Ο Kevin Hansen πηγαίνει στον αγώνα του Σαββατοκύριακου βρισκόμενος στην τέταρτη θέση και μακριά από τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον τρέχοντα πρωταθλητή του World RX, Timmy Hansen, ο οποίος βρίσκεται στην όγδοη θέση μετά από ένα δύσκολο σαββατοκύριακο. Και οι δύο οδηγοί της Team Hansen έχουν προηγούμενη εμπειρία του Kouvola και στοχεύουν στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους στη Φινλανδία.

Ο Timo Scheider είχε το καλύτερο σαββατοκύριακο του στο World RX της Σουηδίας, κατακτώντας μια τρίτη και μια τέταρτη θέση στους δύο αγώνες για να ανεβεί στην πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα με την ομάδα της ALL-INKL.COM Muennich Motorspor.

Ο Anton Marklund της GCK Bilstein έκανε και αυτός αισθητή την παρουσία στο πρώτο Σαββατοκύριακο και βρίσκεται στην έκτη θέση πριν απο τον αγώνα της Φινλανδίας, μπροστά από τον Niclas Gronholm, του οποίου ο ομόσταυλος του στην GRX Taneco Timur Timerzyanov βρίκεται στην 11η θέση.

Η ομάδα Monster Energy GCK RX Cartel είχε ένα μικτό σαββατοκύριακο με κανέναν από τους οδηγούς της στον τελικό στον πρώτο αγώνα, αλλά με τον Andreas Bakkerud να μπα’ινει στην μάχη, κατακτώντας την έκτή θέση στον δεύτερο αγώνα αλλά και στην ένατη στο πρωτάθλημα. Ο ομόσταυλος του, Liam Doran, βρίσκεται στην 17η θέση μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας με τεχνικά προβλήματα στο Renault Megane.

Οι διαγωνιζόμενοι με «Wildcard» Krisztian Szabo και Sebastian Eriksson βρίσκονται στη 10η και τη 12η θέση αντίστοιχα μετά τον αγώνα της Σουηδίας, μπροστά από τον Rokas Baciuska που είναι 13ος και τον ομόσταυλο του Guerlain Chicherit που είναι στη 15η θέση. Ο Chicherit θα έχει μαζί του και τον Kevin Abbring αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Ολλανδός θα τρέξει μαζί τον Baciuska στη Φινλανδία.

Ο Rene Muennich (14ος) και ο Jani Paasonen (16ος) ολοκληρώνουν τις σημμετοχές για το σαββατοκύριακο.

Το CapitalBox World Rallycross της Φινλανδίας έχει επίσης συγκεντρώσει συμμετοχές από κορυφαίους τοπικούς οδηγούς με τον φινλανδό πρωταθλητή του 2019 Juha Rytkonen να συμμετέχει στον αγώνα με ένα Hyundai i20 της GRX SET. Οι συμπατριώτες του Jere Kalliokoski, πρωταθλητής του 2016, και πολλοί Φιλανδοί πρωταθλητές οπως ο Atro Maatta συμμετέχουν επίσης στον αγώνα. Ο Ούγγρος Tamas Karai ανεβαίνει από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για να συμμετάσχει στο World RX, στο οποίο θα τρέξουν 18 οδηγοί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Kristoffersson προηγείται επίσης του νέου θεσμού Champion Fast Start που παρουσιάστηκε στον πρώτο αγώνα, αλλά με 20 ακόμη διεκδικήσιμους βαθμούς το Σαββατοκύριακο, αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει.

Τοποθεσία

Η Kouvola, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της φινλανδικής πρωτεύουσας Ελσίνκι. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Kymenlaakso της νοτιοανατολικής Φινλανδίας. Λόγω των μέτρων ελέγχου για την πανδημία COVID-19, ο αγώνας θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία θεατών.

Η Πίστα

Tykkimaen Moottorirata, η πίστα Tykkimaki, στο Kouvola είναι μια χαρακτηριστική πίστα RX η οποία έχει μήκος 1060 μέτρα και αποτελείται από άσφαλτο 55% και χώμα 45%. Έχει φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross μια φορά πριν, όταν η ομάδα της American Tanner Foust κέρδισε με ένα VW Polo Supercar το 2014. Έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rallycross  και χρησιμοποιείται τακτικά στο εθνικό πρωτάθλημα της Φινλανδίας.