BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia: Απλά υπέροχος ο Oliver Solberg

Ο Oliver Solberg πέτυχε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia αφού κέρδισε τους αντιπάλους του μετά από μάχες υψηλής ταχύτητας στα δάση της Σουηδίας.

Ο 22χρονος από τη Σουηδία ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα με ένα μικρό προβάδισμα 3,3 δευτερολέπτων έναντι του Hayden Paddon. Όμως, ενώ ο Paddon παραδέχτηκε ότι «μείωσε την απόδοση του» λόγω του ότι «δεν είχε καλή αίσθηση για να πιέσει» κατά τη διάρκεια του πρωινού loop, ο Solberg από την πλευρά του άρχισε να ανοίγει την απόσταση.

Οδηγώντας ένα Škoda Fabia RS Rally2 με ελαστικά Pirelli, ο Solberg ήταν ταχύτερος και στις τέσσερις ειδικές διαδρομές σήμερα το πρωί για να φτάσει στο μεσημεριανό σέρβις στο Karlstad με διαφορά 13,7 δευτερολέπτων.

Ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος FIA στο WRC2 συνέχισε να πιέζει κατά τη διάρκεια του απογεύματος, προσθέτοντας άλλες τέσσερις νίκες στις ειδικές συμπεριλαμβανομένου της Power Stage που έκλεισε τον αγώνα – για να ολοκληρώσει στο τέλος πρώτος κατά 38,0 δευτερόλεπτα μετά την επιβράδυνση του Paddon, ο οποίος είχε σκασμένο ελαστικό στην τελευταία ειδική, γεγονός που τον έριξε τρίτο.

«Χθες δεν ήμουν χαρούμενος, αλλά σήμερα η αίσθηση είναι καλύτερη, το αυτοκίνητο ταιριάζει καλύτερα στους σημερινούς δρόμους και βρήκα μεγάλη αυτοπεποίθηση», είπε ο Solberg. «Το αυτοκίνητο γλιστρούσε πολύ σε αυτούς τους δρόμους, αλλά οι σημερινοί ήταν φαρδύτεροι και υπήρχαν περισσότερα περιθώρια, οπότε η ταχύτητα ήταν καλή και έτσι ήμουν χαρούμενος. Αλλά υπήρχαν μικρές προστάσεις σε χρόνο. Χθες για μένα το επίπεδο εδώ ήταν πολύ υψηλότερο από το WRC2. Ήταν τόσο κοντά, ήταν τρελό, φανταστικό».

Για τον υπερασπιστή του πρωταθλήματος ERC, Hayden Paddon, η τρίτη θέση σημείωσε τον πρώτο του τερματισμό στο βάθρο της σεζόν. Και με τον Mathieu Franceschi να μένει εκτός στην Power Stage, ο Paddon είναι πλέον ίσος στους 56 βαθμούς με τον Γάλλο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

«Ο Oliver έκανε πολύ καλή δουλειά και δεν είχαμε καμία απάντηση», είπε ο Paddon, ο οποίος βρισκόταν στην πορεία για το ένα δυο για την Pirelli με το Hyundai i20 N Rally2. «Είναι απογοητευτικό [το αποτέλεσμα] είναι πιθανώς λίγο περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, επειδή οι άλλοι γίνονται πιο γρήγοροι και μάλλον είμαστε λίγο πιο περιορισμένοι με το πακέτο μας. Το βελτιώσαμε για αυτό το ράλι, αλλά όταν τα επίπεδα πρόσφυσης ότι ήταν χαμηλά, όπως ήταν σήμερα το πρωί, δυσκολευτήκαμε περισσότερο και δεν μπορέσαμε να παλέψουμε».

 

Μετά την απογοήτευση της αποχώρησης από το προβάδισμα της έναρξης της σεζόν στο V-Híd Rally στην Ουγγαρία τον Απρίλιο, ο τερματισμός στο βάθρο για τον Michelin Heikkilä άξιζε πάρα πολύ, αν και ένα πρόβλημα με τη βαλβίδα ανοίγματος στην SS15 και μια στιγμή σε μια διασταύρωση στην προτελευταία δοκιμή, επέτρεψε στον Mathieu Franceschi να κλείσει σε απόσταση 3,8 δευτερολέπτων από το Heikkilä.

Ωστόσο, ο Φινλανδός οδηγός της Toyota πέρασε στη δεύτερη θέση όταν ο Paddon επιβράδυνε, καθώς ο Franceschi έμενε εκτός αγώνα για πρώτη φορά το 2024. Μια περιστροφή για τον Frank Tore Larsen στην SS12 κόστισε στον Νορβηγό σχεδόν 18 δευτερόλεπτα προσπαθώντας να γυρίσει το Volkswagen Polo GTI R5 του προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά ανέκτησε την ψυχραιμία του για να τερματίσει τέταρτος καθώς ο Mads Østberg πάλεψε με προβλήματα χειρισμού και ισχύος για να τερματίσει πέμπτος με το TRT Rally Citroën C3 Rally2.

Ο Mārtiṇš Sesks αποχώρησε από τη μάχη της πρώτης πεντάδας όταν το Toyota του σταμάτησε και έκανε μισή περιστροφή δύο φορές διαδοχικά μπροστά στο τελείωμα της SS10. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει, το αυτοκίνητο απλώς σταμάτησε μετά το φρενάρισμα», είπε ο απογοητευμένος οδηγός με ελαστικά MRF, αφού έχασε σχεδόν 20 δευτερόλεπτα και από την πέμπτη οπισθοχώρησε στην όγδοη προτού ολοκληρώσει τελικά στην έκτη.

Ο Isak Reiersen, ένας 20χρονος μηχανικός αυτοκινήτων από το Karlstad και νικητής του Junior ERC στο BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia πέρυσι, εντυπωσίασε τερματίζοντας στην έβδομη θέση, με τους Miko Marczyk, Andrea Mabellini και Simone Tempestini να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο πολλαπλός πρωταθλητής του FIA World Rallycross, Johan Kristoffersson, κατέλαβε την 11η θέση, ακολουθούμενος από τον Kalle Gustavssson, τον πρωταθλητή ERC 2022 Efrén Llarena και τον Filip Mareš, ο οποίος άνοιγε το δρόμο σε όλη την τελευταία μέρα. Ο Jon Armstrong και ο Eyvind Brynildsen ξεκίνησαν το δεύτερο σκέλος στο top 15 με πόντους, αλλά έχασαν θέσεις με προβλήματα υπερθέρμανσης και φρένων αντίστοιχα.

Ο Philip Allen, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος μπροστά από τον Petter Solberg, αποσύρθηκε στην SS12 καθώς ο Solberg, ο νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA 2003, ξεπέρασε ένα πρόβλημα με το τιμόνι για να τερματίσει 15ος – και να διεκδικήσει τον τελευταίο βαθμό ERC – στο πρώτο του διεθνή ράλι από το 2019 και το πρώτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από το 1998.