Alexey Lukyanuk: Δεν πιέζω πλέον σαν τρελός

Ο πρωτοπόρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ράλι AlexeyLukyanuk ανέφερε ότι παρά τα όσα λέει η κοινή γνώμη ο ίδιος δεν είναι πλέον ο οδηγός που πιέζει συνεχώς σαν “τρελός” και ότι η προσέγγιση αυτή έχει αλλάξει εδώ και καιρό.

Ο Lukyanuk αναγνωρίζεται σαν ένας από τους πιο γρήγορους οδηγούς στην Ευρώπη και η νίκη του το 2014 στο Ράλι Εσθονίας με ένα Mitsubishi Lancer Evo X μπορεί να χαρακτηριστεί και σημαδιακή. Αυτό αποδείχτηκε και το 2018 όπου μετά τη μετακίνηση του σε αυτοκίνητο κατηγορίας Rally2 κατάφερε να κερδίσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ράλι πίσω από το τιμόνι ενός Ford Fiesta R5.

Παράλληλα όμως ο Ρώσσος απέκτησε και τη φήμη του οδηγού που ήταν επιρρεπής στα ατυχήματα όπου σε αρκετές περιπτώσεις είχε περιστατικά τα οποία τον έθεταν εκτός αγώνα. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν οι δυο συνεχόμενες αποχωρήσεις στους δυο πρώτους αγώνες πέρυσι με το Citroën C3 R5.

Ο Lukyanuk ξεκίνησε ιδανικά τη φετινή σεζόν κερδίζοντας τον εναρκτήριο αγώνα του ERC, το Rally di Roma με διαφορά 16.1 δευτερολέπτων από το δεύτερο Giandomenico Basso. Ερωτώμενος εάν άλλαξε την προσέγγιση του φέτος, ο Lukyanuk ανέφερε ότι εργάζεται σκληρά ούτως ώστε να κρατήσει μια σωστή ισορροπία έχοντας καλό ρυθμό στον αγώνα χωρίς να κάνει τα λάθη των τελευταίων χρόνων.

«Κατ΄ακρίβεια είχαμε πολύ προσεκτική προσέγγιση στον εναρκτήριο αγώνα καθώς μετά τη μεγάλη περίοδο απραξίας δε ξέραμε που ακριβώς ήμασταν όσον αφορά ετοιμότητα, καθώς επίσης και πόση ταχύτητα είχαμε. Είχαμε καλή αίσθηση στις δοκιμές και ένοιωθα ότι μπορούσα να ελέγχω απόλυτα το αυτοκίνητο. Αυτό μπορώ να πω ότι μας έδωσε πολλή αυτοπεποίθηση.

Δεν κάναμε λάθη κατά τη διάρκεια του αγώνα και δεν κινδυνεύσαμε καθόλου. Προσπαθήσαμε να πιέσουμε στο όριο και νομίζω ότι αυτό δούλεψε. Το επίπεδο του ανταγωνισμού θα είναι αρκετά υψηλό και στους επόμενους αγώνες, επομένως πρέπει να είμαστε γρήγοροι από την αρχή. Αν περιμένεις να δεις που θα είσαι σε σχέση με τον ανταγωνισμό τότε αυτό δε θα δουλέψει.

Ξέρω ότι πολλοί νομίζουν ότι πιέζω σαν τρελός, όμως νομίζω ότι τα πράγματα άλλαξαν πριν από πολλή καιρό μέσα από την εμπειρία μου στους Ευρωπαϊκούς αγώνες αλλά και λόγω της ηλικίας μου αφού πλέον είμαι πιο ώριμος.

Άλλαξα το στυλ και την προσέγγιση μου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνω λάθη και δουλεύω στον τομέα αυτό για να μειωθεί στο ελάχιστο, την ίδια στιγμή όμως προσπαθώ να μην ρίχνω πολύ το ρυθμό μου».

Παρά το γεγονός ότι δουλεύει σκληρά για να μειώσει τα οδηγικά λάθη, εντούτοις είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για τη νίκη, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα αυτό το Σαββατοκύριακο, το Rally Liepāja , στο οποίο θα συμμετάσχουν επίσης μεταξύ άλλων και οι Oliver Solberg, Mads Ostberg και Nikolay Gryazin.

Κύριος στόχος για το Ρώσσο είναι το πρωτάθλημα, όμως πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την προσέγγιση που ChrisΙngram, ο οποίος κέρδισε το πρωτάθλημα χωρίς να κερδίσει κανένα αγώνα.

«Προτιμώ να δώσω το μάξιμουμ στη Λετονία παρά να παίζω με την τακτική. Είμαι οδηγός ράλι και το ράλι σημαίνει να προσπαθείς να οδηγάς στο όριο. Στο μυαλό μου είναι να κερδίζω αγώνες και όχι να τερματίζω δέκα φορές τρίτος και να κερδίσω το πρωτάθλημα.

Σέβομαι αυτό που κατάφερε πέρυσι ο Chris, όμως όσον αφορά εμένα δε με ενδιαφέρει να παίρνω έτσι τους βαθμούς και το πρωτάθλημα».