ERC DELFI RALLY ESTONIA: Εκπληκτική εξέλιξη και νίκη για Linnamäe

Εκπληκτική εξέλιξη είχε ο αγώνας στην Εσθονία, εκεί όπου δυο τοπικοί οδηγοί, ο Georg Linnamäe και ο Robert Virves διεκδίκησαν τη νίκη μέχρι και το τελευταίο μέτρο. Ο Linnamäe ήταν τελικά αυτός που χαμογέλασε καθώς ανέτρεψε μια διαφορά 9,3 δευτερολέπτων που είχε πριν από την Power Stage για να κερδίσει το Delfi Rally Estonia, σημειώνοντας την παρθενική του νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι.

Ο Linnamäe έμοιαζε να έχει χάσει την πρώτη θέση από τον φίλο και συμπατριώτη Robert Virves μετά από μια ισάξια μάχη μεταξύ των δυο στις ταχύτατες ειδικές διαδρομές της Εσθονίας.

Η επιλογή του οδηγού του Toyota GR Yaris Rally2 να βάλει την μαλακή γόμα της Michelin για την Power Stage, που διεξήχθη υπο δύσκολες καιρικές συνθήκες, αποδείχθηκε λίρα 100.

Πήγε 11,5 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον Virves (Škoda Fabia RS Rally2), με ελαστικά Pirelli, καταφέρνοντας να πάρει τη νίκη κατά 2,2 δευτερόλεπτα σε ένα συναρπαστικό φινάλε, καθώς ο Nikolay Gryazin ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα με το Citroën C3 Rally2 επίσης με Pirelli.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Linnamäe. «Έδωσα ό,τι είχα. Ήταν απλά τρελό [στην Power Stage], νομίζω ότι κινδύνευα σε κάθε στροφή. Ήταν η πιο τρελή ειδική που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, απλά δεν άφησα τίποτα εκεί έξω. Μετά την προτελευταία ειδική ξέραμε ότι είχαμε πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά γνωρίζαμε ότι η επιλογή ελαστικών μας θα αποδώσει, είναι απλά υπέροχο. Ήταν μια σπουδαία μάχη, η πιο διασκεδαστική που είχα σε αυτοκίνητο ράλι ποτέ, ήταν απλώς εκπληκτική».

Ο Virves ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος 1,0 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Linnamäe, και άνοιξε την μεταξύ τους διαφορά αφού κέρδισε τις δύο από τις τρείς πρώτες ειδικές της Κυριακής.

Ο Linnamäe κατάφερε να μειώσει το προβάδισμα του Virves στα 2,9 δευτερόλεπτα κερδίζοντας την SS12, αλλά ο οδηγός του Toyota δεν είχε καμία απάντηση στον συμπατριώτη του στην SS13, ο οποίος ήταν 6,4 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος.

Ενώ ο Virves φαινόταν να είχε κάνει αρκετά στην επιδίωξή του για την παρθενική νίκη στο ERC, τελικά δεν μπόρεσε να αντέξει στην Power Stage. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σηματοδότησε το πρώτο του βάθρο στο ERC και ήρθε μετά από έναν τερματισμό στην πρώτη τριάδα στον γύρο της Πολωνίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι Linnamäe και Virves μπορούν τώρα να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους (συμπληρώνουν τα 26 και τα 24 τους αντίστοιχα αύριο (8 Ιουλίου). Πίσω από τον τρίτο Gryazin, ο Mads Østberg επωφελήθηκε από την αποχώρηση του Mikko Heikkilä μετά την SS12 λόγω ενός προβλήματος κινητήρα για να διεκδικήσει την τέταρτη θέση σε ένα άλλο Citroën.

Ο Hayden Paddon (Hyundai i20 N Rally2) και Jon Armstrong (Ford Fiesta Rally2), τερμάτισαν πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Έχοντας ξεκινήσει τη διοργάνωση ισοβαθμία με τον Mathieu Franceschi, ο Paddon προηγείται πλέον στην προσωρινή κατάταξη με 10 βαθμούς μετά από τέσσερις γύρους.

Ο Miko Marczyk ξεκίνησε την Power Stage στην πέμπτη θέση, αλλά έπεσε στην έβδομη στις ολισθηρές συνθήκες, με τον Andrea Mabellini να τερματίζει όγδοος για λογαριασμό της MRF Tyres. Ο Franceschi ολοκλήρωσε την Power Stage στην ένατη θέση 2,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Gregor Jeets, αλλά ο Γάλλος τιμωρήθηκε με ποινή 10 δευτερολέπτων επειδή χτύπησε ένα σικέιν.

Ο Teemu Asunmaa, ο Yuki Yamamoto και ο Frank Tore Larsen τερμάτισαν στις θέσεις 11-13, με τον Mārtiṇš Sesks να μένει 14ος αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με τη βαλβίδα ανοίγματος και ένα κατεστραμμένο ελαστικό στην SS9.

Ο Kaspar Kasari κέρδισε την ERC3, ενώ ο Jaspar Vehar πήρε τη νίκη στην ERC4 και Junior ERC, για να την κάνει μια εντυπωσιακή και καθαρή νίκη από τους Εσθονούς οδηγούς.

Το Rally di Roma Capitale, με μια σούπερ ειδική διαδρομή μπροστά από το παγκοσμίου φήμης Κολοσσαίο, είναι ο επόμενος στο πρόγραμμα του ERC και θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου.