GP Γαλλίας: Νικητής στο θρίλερ ο Vinales

Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας στην πίστα Le Mans όπου μετά από ένα αγώνα θρίλερ νικητής αναδείχθηκε ο Maverick Vinales. Δεύτερος τερμάτισε ο εκπληκτικός για ακόμα μια φορά Zarco και τρίτος ο Dani Pedrosa.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων ο Vinales έφυγε καλά από την pole position, αλλά ακόμη καλύτερα ξεκίνησε ο Zarco που πέρασε με άνεση και κρατήθηκε μπροστά από τον Ισπανό της Yamaha. Ο Marquez κατάφερε να περάσει στην πρώτη στροφή τον Rossi, αλλά αυτός μπόρεσε να ξαναπεράσει άμεσα στην τρίτη θέση και να πιέζει τον Vinales.

Πιο πίσω ο Pedrosa έφυγε εντυπωσιακά κι ήταν 7ος, έχοντας ξεκινήσει από την 13η θέση, ενώ μεγάλος χαμένος ήταν ο Alvaro Bautista που δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή του εκκίνηση κι έπεσε στην έβδομη στροφή, μένοντας εκτός αγώνα.

Στους επόμενους γύρους ο Zarco κρατούσε το προβάδισμα του, ενώ Vinales και Rossi ήταν σε απόσταση βολής. Ο Marquez προσπαθούσε, αλλά δεν ήταν σε θέση να απειλήσει τις 3 Yamaha που προηγούνταν. Crutchlow, Dovizioso και Pedrosa είχαν τη δική τους μάχη για την 5η θέση, ενώ ο Lorenzo σκαρφάλωνε σιγά-σιγά στις θέσεις της δεκάδας.

Στον 6ο γύρο ο Vinales πίεσε, έκανε την κίνηση του και πέρασε στην προτελευταία στροφή τον Zarco και ανέκτησε την πρωτοπορία. Ο Zarco που είχε επιλέξει μαλακά ελαστικά, σε αντίθεση με τα μεσαία των 2 εργοστασιακών Yamaha έχανε έδαφος και κρατούσε πίσω τον Rossi. Αυτό επέτρεπε στον Marquez να παραμείνει κοντά.

Στην μάχη για την 5η θέση ο Pedrosa πέρασε με ένα πολύ επιθετικό τζαρτζάρισμα τον Crutchlow και με εκπληκτικό τρόπο στη στροφή 13 τον Dovizioso, δείχνοντας ότι ήταν σε πάρα πολύ καλή μέρα.

Ο Rossi πια πιεζόταν κι ένα λάθος που έκανε στον 10ο γύρο έφερε τον Marquez να τον απειλεί σε όλο το μήκος της πίστας. Ο Ιταλός αντέδρασε, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο, αλλά πιο στη μάχη είχε μπει κι ο Pedrosa. Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα όχι μόνο κατέβασε κι άλλο τον χρόνο του «Γιατρού», αλλά έγραψε και νέο ρεκόρ πίστας, μειώνοντας συνεχώς τη διαφορά.

Στον 15ο γύρο οι ισορροπίες άλλαξαν. Ο Marquez που δυσκολευόταν όλο το τριήμερο στο σκληρό φρενάρισμα της στροφή 3, έχασε το μπροστινό μέρος και έπεσε για δεύτερη φορά φέτος, χάνοντας πολύτιμο έδαφος στη μάχη του τίτλου.

Με την κατάσταση να σταθεροποιείται μετά την πτώση του Marquez και τον Pedrosa να έχει χάσει πολύτιμο έδαφος, προσπαθώντας να αποφύγει την Honda του teammate του, οι 3 Yamaha στην κορυφή πάλευαν για τις θέσεις του βάθρου. Ο ρυθμός τους ήταν παραπλήσιος, με τον Vinales να προσπαθεί να απομακρυνθεί από τους Zarco και Rossi.

Στον 22ο γύρο ο Rossi έκανε την κίνηση του στην στροφή 3 και πέρασε εμφατικά τον αναβάτη της Tech 3 και άρχισε πια να απειλεί τον Vinales για τη νίκη. Οι 2 τους κατέβαζαν συνεχώς το ρεκόρ πίστας, αλλά ο Ιταλός είχε περάσει σε άλλο επίπεδο. Με χαρακτηριστικό τρόπο μείωνε συνεχώς τη διαφορά και με μια χειρουργική κίνηση πέρασε πρώτος με 3 γύρους να απομένουν.

Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει. Ο Vinales πίεσε όσο δεν πήγαινε και ο Rossi δεν άντεξε. Πρώτα με ένα λάθος επέτρεψε στον Ισπανό να περάσει και με ένα ακόμη στην προτελευταία στροφή, έχασε το πίσω μέρος, έπεσε και εγκατέλειψε, χάνοντας μέσα σε μια στροφή όχι μόνο την πρώτη θέση στον αγώνα, αλλά και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Ο Maverick Vinales πήρε την τρίτη νίκη της σεζόν, μπροστά από τον rookie-φαινόμενο Johann Zarco και τον εντυπωσιακό Dani Pedrosa που με την τρίτη θέση πέρασε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και μπορεί πια να θεωρείται διεκδικητής του τίτλου.

O Crutchlow κατάφερε να μείνει μπροστά από τον Dovizioso, o Lorenzo πήρε την έκτη θέση, ενώ οι Folger, Miller, Baz και Iannone έκλεισαν την πρώτη δεκάδα, σε έναν αγώνα που τερμάτισαν μόλις 15 αναβάτες.

Επόμενος αγώνας στο Mugello για το Ιταλικό Grand Prix το τριήμερο 2-4 Ιουνίου.

 

Πηγή: totalracing.gr