Limassol Rally Sprint: Ο τίτλος κρίνεται στην Κόσιη – Φινάλε-θρίλερ στο Πρωτάθλημα Ταχύτητας

Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ταχύτητας ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στην Κόσιη, με ώρα έναρξης στις 10 το πρωί και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε ένα από τα πιο δραματικά φινάλε των τελευταίων ετών. Με 32 συμμετοχές, δυνατά ονόματα και τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς δεν είναι απλώς ο επίλογος μιας απαιτητικής σεζόν, αλλά και η στιγμή που θα κριθούν προσπάθειες δώδεκα μηνών.

Ο αγώνας έχει συντελεστή βαθμολόγησης 1.25, ενώ η τελική κατάταξη θα προκύψει από τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα των έξι αγώνων, στοιχείο που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα.

Στην κορυφή της βαθμολογίας βρίσκεται ο Δημήτρης Πιερή με 109 βαθμούς. Ο φετινός του ρυθμός, η σταθερότητα και η ικανότητά του να αποφεύγει μεγάλα λάθη τον φέρνουν σε θέση ισχύος. Οδηγεί με αυτοπεποίθηση και γνωρίζει ότι ακόμη και μια «καλή» εμφάνιση ίσως να είναι αρκετή για να σφραγίσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, ενώ σε περίπτωση νίκης τα δεδομένα είναι υπέρ του. 

Ωστόσο, έχει απέναντί του τον άνθρωπο που ξέρει όσο λίγοι να ανατρέπει δεδομένα την τελευταία στιγμή, τον Γιάνο Ιωαννίδη. Με 99 βαθμούς και εμπειρία από παρόμοιες μάχες τίτλου, ο Ιωαννίδης θα προσπαθήσει να επιβάλει το γνώριμο επιθετικό οδηγικό του στιλ, κυνηγώντας μια καθαρή νίκη που μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό. Δεν είναι απίθανο να δούμε τον αγώνα να κρίνεται στα δέκατα του δευτερολέπτου, αφού και οι δύο γνωρίζουν ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει.

Ο πρωτοπόρος Δημήτρης Πιερή μπαίνει στον αγώνα με ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Για να γίνει πρωταθλητής με τρόπο που να μην εξαρτάται από άλλους, χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση νίκη και τον Ιωαννίδη εννέα βαθμούς πίσω του. 

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάνος Ιωαννίδης χρειάζεται νίκη ή τουλάχιστον να τερματίσει μπροστά από τον Πιερή με σημαντική διαφορά βαθμών. Αν ο Ιωαννίδης κερδίσει τον αγώνα και ο Πιερή περιοριστεί στην τρίτη θέση ή χαμηλότερα, τότε η ανατροπή γίνεται πραγματικότητα. Το πλεονέκτημα του Ιωαννίδη είναι ότι έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση· γνωρίζει πως η πίεση στους τελευταίους αγώνες συχνά λυγίζει τους αντιπάλους, ενώ ο ίδιος δείχνει να αποδίδει καλύτερα όταν τα περιθώρια στενεύουν. 

Στο βάθος της μαθηματικής μάχης βρίσκονται και οι Πανίκος Πολυκάρπου (85 βαθμοί) και Λάμπρος Ιωαννίδης (84 βαθμοί). Για να διεκδικήσουν τίτλο θα χρειαστούν σενάριο απόλυτης ανατροπής. Νίκη δική τους και ταυτόχρονα χαμηλούς τερματισμούς τόσο του Πιερή όσο και του Ιωαννίδη. Ρεαλιστικά οι πιθανότητες είναι περιορισμένες, αλλά η παρουσία τους στην κορυφή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της μάχης, ειδικά αν βρεθούν μπροστά από έναν εκ των δύο βασικών διεκδικητών.

Στην RC2 ο Πρόδρομος Προδρόμου έχει την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο. Όντας ο μοναδικός συμμετέχον στον αγώνα, πάει στο φινάλε για να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Στην RCS2 ο Δημήτρης Πιερή έχει τον πρώτο λόγο αφού προηγείται με 117 βαθμούς έναντι 105 των ισόβαθμων Λάμπρου και Γιάννου Ιωαννίδη και η έκβαση του αγώνα θα ξεκαθαρίσει και σε αυτή την περίπτωση ποιος θα είναι ο πρωταθλητής.

Αντίθετα, στην 2WD η μάχη αναμένεται συναρπαστική. Ο Alex Αλεξάνδρου που στον τελευταίο αγώνα που θα αγωνιστεί με την Γιώτα Παναγή δίπλα του, έχει 123 βαθμούς έναντι 120 του Παναγιώτη Ξενοφώντος και γνωρίζει ότι η νίκη δεν του αρκεί καθώς αφαιρεί 21 βαθμούς απο το Κάμπος Rally Sprint και ολοκληρώνει τη σεζόν με 139.5 βαθμούς. Ένα σενάριο για κατάκτηση του τίτλου είναι ο Ξενοφώντος να μην βαθμολογηθεί.

Ο Ξενοφώντας  απο την πλευρά του έχει την πολυτέλεια να τερματίσει δεύτερος ακόμα και τρίτος και τότε η υπόθεση τίτλος γυρίζει υπέρ του, καθώς δεν αφαιρεί αγώνα. Με μια δεύτερη θέση πάει στους 150 και με την τρίτη πάει στους 146.25, γεγονός που του χαρίζει τον τίτλο.

Στις 2WD S και RCS1 ο Άγγελος Ξενοφώντας προηγείται με 11 βαθμούς από τον Μιχάλη Σοφοκλέους και 14 από τον Νέστορα Νεστορίδη. Για να κατακτήσει τον τίτλο χωρίς να χρειαστεί να κοιτάξει πίσω του, πρέπει να μπει στην τριάδα. Αν τερματίσει εκτός βάθρου, τότε ο Σοφοκλέους αποκτά πραγματική ευκαιρία, ειδικά αν βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις. Ο Νεστορίδης χρειάζεται νίκη και παράλληλα χαμηλό τερματισμό των δύο προπορευόμενων, με το σενάριο αυτό να είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.

Στην RCΚ1 ο Πανίκος Πολυκάρπου έχει ήδη «κλειδώσει» σχεδόν μαθηματικά τον τίτλο, αφού οι 139 βαθμοί του είναι απαγορευτικό εμπόδιο για τους Στέφανο Γεωργίου (88) και Βασίλη Κυριάκου (81). Μόνο εγκατάλειψη συνδυασμένη με μέγιστη συγκομιδή των αντιπάλων του θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, κάτι που στην πράξη θεωρείται απίθανο.

Σε αυτη την κατηγορία συμμετέχουν ανταγωνιστικοί οδηγοί όπως ο Κώστας Ευριπίδου, Ανδρέας Τάππος και Δημήτρης Ψύλλος, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά με crosscar του πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας Νικόλα Γεωργίου.

Ο Λουκάς Χριστοφόρου θα αντιμετωπίσει τον Νικόλα Χούτρη στην RCK2 και είναι το φαβορί, ενώ στην RCT1 οι Ρίκκος Παναγιώτου και Κωνσταντίνος Μανώλη είναι οι δυο οδηγοί που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Μοναδικός οδηγός στην RCS3 είναι ο Παναγιώτης Ηρακλή, ο οποίος πάει στο φινάλε του πρωταθλήματος για να σφραγίσει τον τίτλο.

Όλα τα βλέμματα όμως θα είναι στη μεγάλη μάχη Πιερή – Ιωαννίδη. Ο πρώτος ξεκινά με προβάδισμα, ο δεύτερος με πίεση και εμπειρία ανατροπών. Αν ο Πιερή μείνει ψύχραιμος, έχει τον πρώτο λόγο. Αν όμως ο Ιωαννίδης βρει ρυθμό και πιέσει, ο τίτλος μπορεί εύκολα να αλλάξει χέρια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο φετινός πρωταθλητής θα χρειαστεί όχι μόνο ταχύτητα, αλλά και καθαρό μυαλό — κάτι που σε έναν αγώνα όπως της Κόσιης δεν είναι ποτέ αυτονόητο.