5ος Αγώνας Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Drift: Ο Χριστοφόρου έκανε το repeat

Ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το Παγκύπριο πρωτάθλημα Drift By Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil με την διοργάνωση του 5ου και τελευταίου αγώνα της χρονιάς απο το Power Drift Club, υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Σταθμός και για αυτό τον αγώνα η πίστα της Άχνας με αλλαγή σκηνικού αυτή την φορά αφού χώρος διεξαγωγής ήταν το γνωστό σε όλους «Parking». Με τη βαθμολογία στον τελευταίο αγώνα να είναι διπλή υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε ανατροπές, κάτι που τελικά δεν επαληθεύτηκε.

Σχεδιαστικά οι κριτές όπως και στον προηγούμενο αγώνα κατάφεραν να δυσκολέψουν του διαγωνιζόμενους με τα 7 clip points που έβαλαν στον σχεδιασμό τους αλλά και απο τις πολύ ανοικτές ακραίες γραμμές. Αυτή η χάραξη ανάγκαζε τους οδηγούς να κινηθούν στο εξωτερικό μέρος της διαδρομής χωρίς κινούμενοι πάντα στο όριο.

Το πρόγραμμα του αγώνα ξεκίνησε με την προθέρμανση εκεί όπου ο πρωτοπόρος του Παγκυπρίου πρωταθλήματος Γιώργος Χριστοφόρου «’Ελα Κόκο» σε μια άτυχη στιγμή είδε το αγωνιστικό του να παίρνει φωτιά.  Ευτυχώς για τον ίδιο την φωτιά είδε και ο συναθλητής του Σέργιος Γρηγορίου ο οποίος έτρεξε με τον δικό του πυροσβεστήρα και την κατέσβησε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει την ευκαιρία για προθέρμανση στην νέα σχεδίαση της πίστας και να έχει την πίεση να αποδώσει καλά στα βαθμολογημένα περάσματα.

Στη ξεκίνηασν στα μονά βαθμολογημένα, αρχικά με την κατηγορία Semi Pro, με τον Πόλυ Κωνσταντίνου να κατακτά την πρώτη θέση με μια βαθμολογία στους 73,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 99 χιλιόμετρα. Στη δεύτερη θέση με 73 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 98 χιλιόμετρα βρίσκουμε τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος στην κατηγορία Αντρέα Νέστωρα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Πλούταρχος Ανδρέου με 69,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 95 χιλιόμετρα. Για την ιστορία την πιο ψηλή ταχύτητα εισόδου στην κατηγορία με 102 χιλιόμετρα πέτυχε ο Χρίστος Χαραλάμπους.

Στην κατηγορία Pro, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος «’Ελα Κόκο» κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με δύο εξαιρετικά περάσματα, με βαθμολογία στους 96 βαθμούς, έχοντας παράλληλα και την ψηλότερη ταχύτητα εισόδου στα 116 χιλιόμετρα παρόλο που δεν έκανε καθόλου περάσματα προθέρμανσης όπως αναφέραμε. Στη δεύτερη θέση με μια βαθμολογία στους 93,5 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 109 χιλιόμετρα βρίσκουμε τον αειθαλή Δημητράκη Χριστοδή «Takamura», με τον Κυριάκο Μάριου «Τσόδα» με 92 βαθμούς και ταχύτητα εισόδου στα 108 χιλιόμετρα μα πλασάρετε τρίτος.

Με την ολοκλήρωση των μονών βαθμολογημένων περασμάτων, ο αγώνας κορυφώθηκε με την διαδικασία των διπλών βαθμολογημένων περασμάτων. Ξεκινώντας με την κατηγορία Semi Pro, είδαμε τον νικητή του προηγούμενου αγώνα, Πόλυ Κωνσταντίνου, να συνεχίζει απο εκεί που σταμάτησε. Απάκλεισε όποιο βρήκε στο διάβα του φτάνοντας μέχρι τον τελικό όπου είχε για αντίπαλο τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Αντρέα Νέστωρα. Η διπλή αυτή μονομαχία ουσιαστικά θα έκρινε και τον φετινό πρωταθλητή.

Πιο ψύχραιμος φάνηκε ο Πόλυς Κωνσταντίνου ο οποίος επικράτησε κατακτώντας και το πρωτάθλημα της κατηγορίας. Στο μικρό τελικό ο Πλούταρχος Ανδρέου επικράτησε του Χρίστου Χαραλάμπους κατακτώντας το τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου.

Στην κατηγορία Pro, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Γιώργος Χριστοφόρου «Έλα Κόκο» κατέβηκε σαν σίφουνας και αφού κατάφερε να αποκλείσει στους 16 τον εκ των διεκδικητών του τίτλου Νικόλα Νικόλα «Πατάκ» και απο εκεί και πέρα όλα ήταν πιο εύκολα για τον ίδιο. Στη συνέχεια βρήκε απέναντι του, τους Βασίλη Χριστοφόρου και Σέργιο Γρηγορίου τους οποίους απέκλεισε φτάνοντας στον μεγάλο τελικό.

Απέναντι του είχε τον φορμαρισμένο Κυριάκο Μάριου και όλα έδειχναν ότι το φινάλε θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Ο τελικός όμως δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αφού σαν «Chaser» ο Κυριάκος Μάριου «Τσόδας» είχε μια υποστροφή στην είσοδο με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας δίνοντας ένα προβάδισμα νίκης/τίτλου 10-0 στον Γιώργο Χριστοφόρου «Έλα Κόκο». Στο δεύτερο πέρασμα αν και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί, εντούτοις είδαμε ένα πέρασμα για σεμινάριο και απο τους δύο οδηγούς με τον Γιώργο Χριστοφόρου να επικρατεί και πάλι κατακτώντας την νίκη αλλά και το φετινό πρωτάθλημα. Ο μικρός τελικός με ζευγάρι τη μεγάλη έκπληξη του αγώνα Αντρέα Παππόυτα και τον Σέργιο Γρηγορίου, δεν έγινε ποτέ καθώς ο Γρηγορίου αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στον ημιτελικό και έτσι ο Παππόυτας μετά από ένα solo run κατάφερε να ανέβει στο τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου.

 

Με την ολοκλήρωση του αγώνα έγιναν οι απονομές των δύο αγώνων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διακριθέντες αλλά κυρίως στους φετινούς πρωταθλητές Γιώργο Χριστοφόρου «Έλα Κόκﻨκαι Πόλυ Κωνσταντίνου.

Το τέλος της φετινής αγωνιστικής χρονιάς στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Drift By Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Είδαμε εξαιρετικούς αγώνες, τρομερά περάσματα αλλά όπως είδαμε στους δύο τελευταίους αγώνες η πανδημία δεν επέτρεψε στους πολυπληθείς θεατές του αθλήματος να τους απολαύσουν απο κοντά. Ευελπιστούμε η νέα χρονιά να μας βρει μακριά απο υγειονομικά πρωτόκολλα και την παρουσία των θεατών σε όλους τους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες: Στάθης Ευστάθιου/JP Photography

Αποτελέσματα & Βαθμολογίες